El pòquer de reis de la Lliga

Puchol II iguala els quatre títols d'Álvaro, Sarasol II i Tino en la competició per equips més important de l'escala i corda i la pròxima temporada competirà per convertir-se en el pilotari més lloretjat del campionat

Guardar

Puchol II, Tino, Sarasol II i Álvaro, reis de la Lliga - Funpival/Volea
Puchol II, Tino, Sarasol II i Álvaro, reis de la Lliga - Funpival/Volea

Quatre asos que són quatre reis. Quatre figures. Quatre cartes guanyadores que conformen el pòquer de la Lliga. Des que es va disputar per primera vegada en 1992, el Circuit Professional, conegut popularment com el Bancaixa primer, després com Lliga Bankia i ara Lliga CaixaBank, és considerat com la competició per equips més important i valuosa de tota la temporada. Les galeries prohibides, la durada del campionat, els sucosos premis per als jugadors, les partides televisades... El Bancaixa va suposar una revolució per a la pilota professional i un canvi de format en el seu desenvolupament que encara perdura. La Lliga és el títol que tots volen guanyar.

En el cas de l'escala i corda, la competitivitat dels pilotaris ha estat sempre màxima. Aconseguir una Lliga no ha estat a l'abast de tots. Màximes figures, com Grau, no van poder conquistar-la mai. Per contra, quatre jugadors han destacat, fins ara, en este campionat que premia la regularitat, la compenetració amb els companys i saber estar en les partides decisives. Quatre pilotaris que ara brillen en el quadre d'honor del torneig.

L'últim en incorporar-se a esta llista exclusiva ha estat Puchol II, que amb la seua victòria el passat dissabte a la final de Pelayo iguala els registres d'Álvaro, Sarasol II i Tino. Tots quatre sumen quatre lligues. Ara bé, només Puchol II està en disposició d'augmentar el seu palmarés.

Jose Maria Sarasol "Sarasol II" va guanyar el primer Bancaixa amb el seu germà Enric. La parella es va imposar en 1992 a Fenollosa, Edi i Tino en la final. El segon títol vindria, també amb el primer Sarasol com a única companyia, en 1998. Núñez, Voro i Tino van ser, llavors, les víctimes. Un any després, altra lliga va caure a casa dels germans del Genovés davant Pigat I, Pigat II i Sanchis. L'últim Bancaixa va arribar per a Sarasol II en 2008, després d'aquella memorable final entre Genovés II, Sarasol II i Héctor contra Miguel, Grau i Raúl. Paraules majors.

Ja per aquells anys Álvaro Navarro amenaçava amb dominar les estadístiques històriques de la Lliga. En 1997 va fer-se amb la primera, amb Oñate i Muedra, en derrotar Oltra i Jose Maria en la final. En 2001 va ser moment per a la segona, amb Dani de Benavites formant una parella letal. En la final es van imposar a León, Sarasol II i Félix. L'any següent, Álvaro i Tino van eixir triomfadors davant Cervera i Solaz en la lluita final pel títol. En 2012, Álvaro va assaborir la seua última victòria en la Lliga en guanyar el trio de Fageca, Javi i Tino. Ho va fer amb l'ajuda de Salva i Herrera.

El de Tino Bendicho és un nom que no deixa de repetir-se en les finals del Bancaixa. Va proclamar-se campió en quatre ocasions. La primera, en el 2000, amb Ribera i Oñate. Els finalistes van ser Álvaro, Tato i Pasqual II. La segona, la ja citada en 2002, amb Álvaro. La tercera, en 2004, amb Mezquita i Tato, contra els Sarasol. La quarta, en 2007, amb Núñez i Melchor. Aquella va ser contra Mezquita, Sarasol II i Oñate. Batalles mítiques. Són els noms i cognoms de les quatre lligues en set anys que va guanyar l'actual director esportiu de la Fundació per la Pilota Valenciana.

A este selecte trio es suma ara Francesc Xavier Puchol "Puchol II", qui a la seua victòria en 2015 amb Santi com a parella (davant Pere Roc II, Dani i Monrabal II en la final) afegeix els tres títols dels últims quatre anys. En 2020, amb Tomás II i Guillermo (contra Pere Roc II, Javi i Carlos). En 2022, amb Santi i Carlos (contra Giner, Tomás II i Héctor). I ara, en 2023, amb Álvaro i Hilari davant José Salvador, Nacho i Guillermo.

Amb 31 anys, el rest de Vinalesa es troba en el seu millor moment, fet que el posiciona com un dels principals favorits, sinó el més important, per a la pròxima Lliga CaixaBank, la de 2024. És l'únic jugador de la modalitat amb opcions de juntar el repòquer. Guanyar el cinqué títol el proclamaria rei absolut i indiscutible de la Lliga.

Destacats