Patrocinat per:
caixa popular logo

La Pobla de Vallbona juga i fa jugar

El club de galotxa del municipi del Camp de Túria, un habitual en les finals de les competicions federades, porta endavant les partides professionals de cada dilluns en la seua canxa

Guardar

Els membres del club de la Pobla de Vallbona - Volea
Els membres del club de la Pobla de Vallbona - Volea

És dilluns i en la Pobla de Vallbona hi ha pilota. Amagat entre els locals i les vivendes del carrer Poeta Llorente, el remodelat trinquet municipal Miguel Canya I (gran figura local als anys 50) bull d’activitat. És dilluns i en la Pobla de Vallbona hi ha partida. Els noms dels grans jugadors professionals d’escala i corda adornen els cartells en la porta del bar, reconvertit en un nou atractiu gastronòmic per als paladars més entesos. Davant i darrere del aparador, de la taquilla i de la porta que dóna accés a la partida, la gent del Club de Galotxa La Pobla de Vallbona treballa per a que tot isca com ha d’eixir. Perquè en la Pobla, el club juga i fa jugar gràcies a un projecte ampli, amb suport municipal, que pretén mantindre encesa l’afició en un poble de més de 25.000 habitants, un dels que més ha crescut demogràficament en l'última dècada en tota la província de València.

“El club de pilota de la Pobla de Vallbona es funda en gener de 2006, però sempre hi ha hagut afició en este poble”. El que parla és Ximo Comes, membre del club i un dels que sempre està pel trinquet. “Abans estava l’escola de Pasqualin, el feridor, i allí estàvem Llotjeta, Colau, Pasqual, Abraham, jo mateix… Tots els jugadors del poble hem passat per ella. Després tot es va apagar un poc, però sempre hi havia aficionats que jugaven. De fet, el bar sempre ha estat molt actiu. Simeón, els Canya, Gabrielo… Els dissabtes es podien jugar set o huit partides”, explica Comes. Amb eixe caldo de cultiu, en 2006 es fa el pas per a crear un club de pilota. “Comencem amb un equipet: Miguel Ángel Cristaler, Llotgeta, Tino… El cas és que comencem en quarta de galotxa i guanyem, pugem a tercera. Guanyem en tercera i pugem a segona. I guanyem també”, rememora Ximo. “Fins a 2013 va ser un poc el ‘boom’ del club. Ens vam posar a jugar a galotxa dins del trinquet, la modalitat que predominava a escala federativa, i van ser anys molt bons, jugant totes les finals”, apunta el membre del club.

Tanmateix, eixa efervescència era complicada de mantindre. “La gent es fa major i el nivell va començar a decaure. La pilota no és eterna. Hui dia som un club prou tranquil, en el qual competim a galotxa en trinquet, amb quatre o cinc equips. En primera tenim a Llotgeta i Tou (el president del club), però hi ha molt de nivell. També tenim un equip amb Quique, Óscar, Salva, que porten tota la vida jugant en el club, des de l’escola. Óscar està ferint i fent-se arrere amb els professionals i és el nostre jugador promesa més definit”, assenyala Ximo. Amb tot, el club compa amb 25 jugadors en actiu i una escola en fase de recuperació després d’anys complicats. ”Tenim a Carlos Salmerón de monitor. Amb ell tenim un projecte bonic i la costa està moguent-se. De fet, acabem de fitxar a tres xiquetes, tenim un equip femení, una escola d’adults… va tot ‘viento en popa’” comenta Comes.

El fet és des del club es treballa sempre en iniciatives que recuperen, amplifiquen i instal·len l’ambient de pilota al poble. Entre elles està la implicació del club en la gestió de les partides professionals en el trinquet municipal cada dilluns. “Des de fa uns anys, dóna igual qui haja estat al capdavant, sempre hem estat formant part activa de l’organització i la gestió de les partides del dia a dia. Ara comença la Federació i els dilluns continuarà la pilota en la Pobla de Vallbona. Serem organitzadors amb Peluco, que serà el trinqueter. Tot siga per mantindre viva la pilota viva en la Pobla dins de les nostres possibilitats. Vam tindre molta ajuda amb l’anterior regidora d’esports i ara tot continua igual, des de l’ajuntament estan ajudant-nos molt”, expressa Ximo Comes, veu del club de la Pobla de Vallbona.

No és dilluns, però sempre hi ha pilota a la Pobla de Vallbona.

Destacats