Mundial de Pilota: guia per a despistats

Les dates, les seleccions, les modalitats i totes les claus per entendre i seguir la competició internacional que comença demà a Alzira

Guardar

Partida internacional a la plaça de l'Ajuntament de València - CIJB
Partida internacional a la plaça de l'Ajuntament de València - CIJB

Mundial de... pilota?

Sí, hi ha un Mundial de pilota. No és un Mundial de pilota valenciana, sinó un Mundial de pilota a mà. És a dir, un campionat en el qual participen seleccions de països o federacions que juguen en el seu territori a alguna de les moltes i diverses modalitats de pilota a mà que existeixen arreu del món. Això sí, la idea de crear este tipus de campionat va ser dels valencians, de la mà dels belgues. Els contactes de la pilota valenciana amb esports similars que es practiquen fora de la nostra geografia van començar el setembre de 1992, per una casualitat i gràcies a la iniciativa de la Societat Pilotari de Godelleta. En aquell any es va establir una relació amb el club belga de Soignie, un dels jugadors del qual, casat amb una filla de valencians de Xàtiva emigrats a Bèlgica a principis dels anys seixanta, coneixia i admirava la figura de Paco Cabanes, “Genovés”.

Després les primeres reunions amb els belgues, la Federació de Pilota Valenciana es va integrar en la Confederació Internacional de Pilota a Mà (CIJB). Poc després, en 1993 es va organitzar un torneig internacional a terres valencianes, una copa d’Europa oficiosa, el nom de la qual s’assemblava al del torneig més important del rugbi europeu: “Torneig Cinc Nacions”. Pilotaris provinents de França, Itàlia, Bèlgica, Holanda, a més dels valencians, es van enfrontar en una competició que va acabar amb victòria de la selecció valenciana, composta per Tonico de Murla, Florencio d'Altea, Grau, Genovés, Sarasol I, Sarasol II i Pigat.

A partir d’aquell moment, el moviment internacional, amb l’impuls d’empresaris com José Luis López, ha anat creixent i desenvolupant-se, celebrant campionats mundials i d’Europa de manera regular i ampliant el ventall d’equips participants. Enguany el Mundial, en la seua desena edició, torna a casa nostra després de celebrar-se en seus com França, Bèlgica, Holanda, Itàlia, Argentina, Ecuador o Colòmbia.

 

Com es juga?

El Mundial és un campionat que es disputa a quatre modalitats de pilota a mà. Tres d’elles són fixes en totes les edicions del torneig: el joc internacional, les llargues i el one wall. La quarta modalitat, en canvi, és variable. La seu organitzadora té el dret d'escollir una modalitat pròpia i, en este cas, s’ha triat el frontó valencià.

Cada una de les modalitats de joc té una canxa diferent, unes normes pròpies i un nombre de jugadors determinat. El joc internacional, el frontó i el one wall tenen categoria masculina i femenina, mentre que les llargues tenen una categoria única.

Pots consultar les regles de cada modalitat ací.

El premi per a la selecció que s'impose en cada modalitat de joc és obtindre 3 punts. El segon classificat en sumarà 2 i el tercer 1 punt. Finalment, una vegada haja acabat la competició en totes les modalitats, la selecció que més punts hi haja aconseguit en tot el campionat serà la que es proclame campiona absoluta del Mundial de pilota.

 

Quines seleccions participen?

Un total de 19 països estaran representats en el Mundial d’Alzira. A més de la selecció valenciana, també hi haurà jugadors de França, Anglaterra, l’Equador, Bèlgica, el Paraguai, l’Argentina, els Països Baixos, el País Basc, Mèxic, Costa Rica, Puerto Rico, Portugal, Itàlia, els Estats Units, Veneçuela, Colòmbia, l’Uruguai i Quebec. En total, més de 200 esportistes que disputaran 140 partides.

 

On es juga?
La seu del X Mundial de Pilota és Alzira, capital de la Ribera Alta. Els enfrontaments tindran lloc al poliesportiu al Camp d’Esports Venècia, el Complex Esportiu Pérez Puig, el Recinte Firal i la plaça de la Generalitat, en ple centre del municipi. L’entrada per als espectadors és lliure i gratuïta.

 

Quan es juga?
El Mundial arranca el pròxim dilluns 27 de març amb la cerimònia inaugural i finalitzarà el dissabte 1 d’abril amb la disputa de la final de llargues a la plaça de la Generalitat d’Alzira. Esta partida serà retransmesa per À Punt en directe. El calendari de totes les modalitats es pot consultar ací.

 

Calendari del Mundial de Pilota d'Alzira - CIJB
Calendari del Mundial de Pilota d'Alzira - CIJB


Quines són les opcions de la selecció valenciana?
La selecció valenciana és la vigent campiona després d’imposar-se en el Mundial de Pasto (Colòmbia) en 2017. De nou, l’equip de Vicent Molines és considerat com un dels favorits pel seu potencial en la modalitat de llargues, la figura de Sacha en one wall, l'adaptació dels pilotaris valencians i valencianes al joc internacional i l'avantatge de jugar, enguany, al frontó valencià. Malgrat tot, el combinat de Bèlgica és sempre un rival complicat de batre per la seua competitivitat, sobretot en les modalitats de joc internacional i joc a llargues. Els bascos i l'equip de Mèxic també plantaran batalla en el frontó i el one wall. Amb tot, la selecció valenciana està conformada per:

Categoria femenina:

Victoria Díez Sanjuán (València, 21 anys)

Mar Giménez Gascó (Bicorp, 22 anys)

Ana Puertes Espadas (Beniparrell, 23 anys)

Amparo Martí Palanca (Moncada, 23 anys)

Irene Badia Peris (Massamagrell, 19 anys)

Mónica Moya Caballero (Massamagrell, 28 anys)

 

Categoria masculina:

Francesc Xavier Puchol Cataluña “Puchol II” (Vinalesa, 31 anys)

Rodrigo Sebastiá Alonso 'Pere Roc II' (Benidorm, 29 anys)

Nacho Chacón Dalmau (Beniparrell, 34 anys)

Marc Giner Giner (Murla, 24 anys)

Josep Roig Oliver “Conillet” (Orba, 26 anys)

Sacha Kruithoff Perelló (Orba, 25 anys)

Víctor Bueno Gimeno (Meliana, 32 anys)

Diego López Fernández (Onda, 19 anys)

José Luis Calvo Segura (Benidorm, 23 anys)

Adrián Benito Toledo (Quart de Poblet, 32 anys)

Carlos Salelles Sorolla "Salelles II" (Oliva, 21 anys)

La selecció valenciana que competirà en el Mundial - Fedpival
La selecció valenciana que competirà en el Mundial - Fedppival

 

Destacats