Els hereus dels mitgers

L'elevada edat mitjana dels mitgers en escala i corda, sense un relleu generacional clar, contrasta amb la quantitat de joves restos amb talent

Guardar

Hilari de Beniparrell, un dels mitgers més joves dels circuit professional - Funpival
Hilari de Beniparrell, un dels mitgers més joves dels circuit professional - Funpival

El contrast és tan potent com inexplicable. Mentre en les últimes temporades l'afició de l'escala i corda celebra l'allau de joves restos amb talent i maneres, la posició de mitger de la mateixa modalitat sembla bloquejada, congelada, sense que s'endevine un relleu generacional clar. Perquè si bé és cert que en les darreres competicions han sorgit alguns pilotaris preparats per a presentar la seua candidatura a fer-se un lloc entre els millors, també ho és que sembla una oferta insuficient per a tota la demanda que hi ha. Una situació que, amb el pas del temps, dels anys, es manté.

Les causes poden ser moltes i variades, però els números són els que són. L’edat no enganya i com a mostra, la calculadora. Si ens fixem en la passada Lliga d’escala i corda, la gran competició per equips de la temporada, i ens marquem com a referència la seua data d’inici, el 3 de març, s’observa amb claredat l'envelliment constant dels mitgers respecte als pilotaris en la posició de rest. En este cas, els set mitgers titulars de la Lliga (Nacho, Álvaro, Pere, Javi, Tomás II, Jesús i Santi) sumen una edat mitjana de 34,7 anys. En este punt, com a curiositat, el mitger més major que va iniciar el campionat va ser Jesús, amb 40 anys complits, seguit de Javi, amb 39. Per contra, el més jove va ser Álvaro, amb 24. Només el de Massalfassar, que va acabar sent campió, baixava dels 33 anys. Per a acabar-ho d’adobar, el mitger suplent que va participar en un grapat de partides de la Lliga va ser Salva, un consagrat mitger que en desembre complirà 45 anys, malgrat que es troba en una forma física envetjable.

Amb eixos guarismes, cal mirar al futur. I el futur està en la punta, perquè la llei natural assenyala que el relleu dels mitgers està en els punters. De fet, tant és així que els punters de la Lliga han sigut els mitgers de la Lliga 2, com a oportunitat per a reivindicar-se o demostrar que estan al nivell. O siga, que els punters de hui, almenys una part, haurien de ser els mitgers de demà. Així ha passat en esta última època amb jugadors com Nacho, Tomás II i, més recentment, Álvaro. Per tant, l’esperança està a tocar la corda. No obstant això, els números tampoc són massa encoratjadors en esta posició. Els set punters titulars de la Lliga (Guillermo, Hilari, Monrabal II, Conillet, Bueno, Héctor i Carlos) representen una edat mitjana de quasi 30 anys (29,9 per a ser exactes) en el moment de començar el torneig. Entre ells, Héctor, amb 36, és el més gran, mentre que Hilari, amb 22, és el més jove. Ell és l’únic menor de 27 anys. El de Beniparrell és l’excepció que confirma la regla.

Comptat i debatut, la xifra dels punters, els mitgers del futur, és encara més sorprenent i preocupant si es compara amb l’edat dels restos de la Lliga. Els set restos titulars (Puchol II, José Salvador, Marc, Giner, Francés, Pere Roc II i De la Vega) presenten una edat mitjana de 26,6 anys. De fet, el jugador més veterà en esta posició és Puchol II amb 31 anys i els més joves són De la Vega, Giner i José Salvador, amb 24 quan va començar la Lliga. I és que al contrari del que passa amb els mitgers, en esta posició, la de rest, tot són bones notícies. La competitivitat és màxima i el futur sembla més que garantit. Hi ha molta joventut i talent amb un relleu pràcticament lligat i confirmat perquè allò que ve per darrere (o per davant, segons es mire) no afluixa. Els set restos de la Lliga 2 (Mario, Julio Palau, Carlos Donat, Adrián II, Pablo de Borriol, Diego d’Onda i Héctor de Sueca) sumen una mitjana de 22,6 anys. Són, pràcticament, juvenils. El més jove dels set és Diego, amb 19 anys quan es va iniciar la competició. Cap dels altres supera els 23, excepte Pablo de Borriol, amb 29, un jugador que ha decidit tornar al trinquet després de molt de temps parat per lesió.

Però és que, a més a més, fora de la Lliga 2 es van quedar per diferents circumstàncies pilotaris com Salva Palau (suplent en la Lliga), amb 24 anys, i Alejandro de Montserrat, amb 18, habituals ara para ara en les partides del dia a dia. Com ells, Vicent de Vinalesa, Abel o Capellino, entre d’altres, asseguren quantitat i qualitat en el trinquet del futur.

En el cas dels mitgers, les aparicions dels més joves en les segones partides del dia a dia és més escassa. Pilotaris com Javier Campos, Guillem Palau, Marc, Efrén, Álvaro Mañas, Muedra II i Morret, els punters de la Lliga 2, no estan tenint la regularitat desitjada en les partides diàries, cosa que els manté lluny, de moment, de les grans competicions. D’esta manera, l’escaló entre els mitgers de la Lliga i ells és encara molt gran.

Amb un presumible canvi de cicle en la gestió professional a partir de 2024, l’escala i corda es troba davant un repte generacional complicat de resoldre. Mentre el talent i la joventut brolla sense parar entre els restos, els grans mitgers de les últimes dècades, les grans figures com Javi, Jesús, Santi... encaren la recta final cap a la quarantena sense un relleu clar. Excepte jugadors com Álvaro, Hilari, Conillet o Guillermo, la resta d’aspirants a la successió ja han passat la frontera dels 30 sense massa oportunitats, mentre que els més joves a dures penes tenen partides de nivell. La sequera de mitgers amenaça el trinquet. Els mitgers busquen hereus.

Destacats