El dia que va canviar la història de la pilota femenina

Es compleixen setze anys de la victòria de Borbotó, amb Ana Belén Giner i Mari Carmen Muñoz, en el primer campionat oficial de raspall per a dones

Guardar

La I Lliga Consorci de la Ribera està en marxa - Fedpival
La I Lliga Consorci de la Ribera està en marxa - Fedpival

Com si fóra ahir. Demà, divendres 21 de juliol de 2023, la pilota femenina estarà d'aniversari. Serà un molt especial. Es compleixen setze anys del primer campionat oficial de raspall femení. El primer torneig per a dones. La primera final, les primeres campiones, les primeres jugadores de pilota amb totes les lletres. El primer pas endavant, el primer de molts que havien de vindre després, en un món encara per explorar en aquells instants. El primer quinze per a guanyar una partida que continua en marxa. La primera prova que demostrava que sí, que clar que era possible.

Va ser el dissabte 21 de juliol de 2007, al carrer de pilota de Benidorm, preparat per a un esdeveniment "històric", tal com es va titular en la premsa per aquells dies. Segons les cròniques, més de 150 persones es van congregar al recinte, procedents en gran part de comarques com la Marina, l'Horta o la Safor. Un ambient festiu, amb pancartes incloses, que va inundar el carrer benidormer. No era per a menys.

Va obrir el foc la confrontació pel cinqué i sisé lloc de la competició, en el qual va resultar guanyador l'equip de Gata de Gorgos davant en el de Marxuquera per un contundent 30-5. "L'equip de la Marina Alta va formar amb Mari Garcí­a, Ana Ortega, María José Pellicer i Zaida Signes i van estar recolzades per la seua entrenadora Adela. De l'altra banda, les pupil·les d'Andrés Martà­ no van poder frenar els embats de les alacantines tot i les bones maneres que va mostrar la seua futura promesa Noèlia Mayor, de tan sols 12 anys. Noèlia va estar acompanyada per Trini Ramiro, Mentxu i Sònia Mestre", explica el relat de la Federació de Pilota Valenciana d'aquella jornada.

A continuació, en la segona final de la vesprada, entre les formacions de Beniparell i Borbotó B, la parella de Majo i Zoraida de Borbotó va demostrar ser un equip molt conjuntat i amb molta qualitat. No van donar opcions a les seues rivals. "Per la seua edat i disciplina podem estar davant d'unes grans jugadores", es diu a la crònica oficial. Pel seu costat, "Beniparell va jugar a un nivell molt alt i va quedar palés els nombrosos entrenaments efectuats i la garra que li van posar, però els va mancar definició en els metres finals tot i la gran partida que protagonitzaren tant la mitgera Juaqui com la puntera Vicen", s'apunta. Al remat, 30-10 per a Borbotó (Majó Giner i Zoraida Aycart), davant Beniparrell (Mar, Emi, Juaqui, Ceci i Vicen)

I després, la gran final. Amb José d'Agost i Toni Calvo de Benidorm com a homes bons, els equips de la Valldigna (Amparo Borràs, Yolanda Navarro, Fani Alarario i Amor Sala) contra Borbotó A (Ana Belén Giner i Mari Carmen Muñoz). En joc, el primer campionat de raspall femení en la història de la pilota. "Els primers quinzes van ser elèctrics, ningú s'atrevia a pronosticar cap resultat, l'intercanvi de colps era constant i els quinzes queien d'un costat i de l'altre alternativament. No hi havia un clar favorit. Finalment, el primer joc va caure en mans de les roges, de Borbotó. Les de Tavernes, Simat i Benifairó van tractar de refer-se, però sempre topetaven amb una inspiradíssima Ana Belén qui reivindica un lloc per a les dones en el món de la pilota. El públic no va parar d'aplaudir, alguns homes majors es sorprenien del que estaven veient, el marxador encara confonia rojos per roges… Tot plegat va ser un dia gran per a la pilota", subratlla la crònica d'aquella vesprada a Benidorm.

Setze anys després d'aquella victòria de Borbotó a Benidorm, d'aquell triomf de la pilota femenina amb el seu primer campionat, amb les seues pioneres donant la cara per les pròximes generacions, les xiques continuen ara avançant dins del trinquet. I el moviment es demostra caminant. D'aquell primer trofeu oficial de raspall, amb molt de treball i molta voluntat pel mig, s'ha passat als campionats d'elit i professionals. D'aquelles primeres jugadores, encapçalades per Ana Belén, s'ha arribat a un nodrit grup de joves pilotaris que lluiten en un rànquing pel seu contracte amb la Federació. Del passat al present. De l'inimaginable a la realitat.

De fet, sense ser una commemoració formal, el trinquet de Sueca acull demà, a partir de les 17.00 h., la tercera jornada de la I Lliga Consorci de la Ribera de raspall femení professional. La partida de segona categoria entre Laura M i Sandra i la parella de Joana i Isabel serà la primera a disputar-se. A continuació, serà el torn per a la primera categoria, on Victoria i Natalia buscaran la seua primera victòria contra Erika i Amparo.

D'altra banda, el dissabte 22, arribarà el torn de les partides al trinquet de Guadassuar, en primer lloc, a les 11.00 h. Aina i Mireia jugaran contra Vanessa i Marina en la partida de segona categoria. Una vegada finalitze es jugarà la partida de primera categoria entre la parella d’Irene i Myriam, les quals voldran guanyar per aconseguir classificar-se i el trio d’Aida, Anabel i Júlia, que voldrà tornar a guanyar per completar una fase prèvia perfecta.

Han passat (només) 16 anys. Què està per vindre?

Destacats