La Zona de Baixes Emissions de València veuria la llum en 2023

València preveu rebre 35 milions d'euros dels fons Next Generation en 2023 per a actuacions de sostenibilitat i Smart City

Guardar

Trànsit en la ronda interior de València, velocitat màxima de 30km/h
Trànsit en la ronda interior de València, velocitat màxima de 30km/h

València preveu rebre, en 2023, un total de 35,3 milions d'euros provinents dels fons europeus Next Generation. Una important injecció econòmica que es destinarà a desenvolupar a la ciutat projectes de sostenibilitat, Smart City o ocupació. Així, d'aquests 35 milions, 14,5 aniran, d'una banda, a actuacions de millora de l'EMT, com la compra d'autobusos elèctrics, la digitalització de la flota o l'accessibilitat en les parades; però també a projectes tan sonats com la superilla d'Orriols o la primera Zona de Baixes Emissions de València.

Quant a la superilla d'Orriols, ja s'ha aprovat la licitació de les obres. Aquest projecte, seleccionat pels fons Next Generation, serà finançat per quasi 1.800.000 euros. Aquesta iniciativa suposarà la conversió en zona de vianants de més de 8.000 m², i resoldrà el problema d'accessibilitat provocat pel desnivell del carrer Arquitecte Rodríguez.

La superilla d'Orriols abastarà tot l'àmbit inclòs entre els carrers Padre Viñas, Duque de Mandas, San Vicente de Paul i Reig Genovés, integrant espais peatonalitzats a l'entorn del nucli històric tradicional d'Orriols, així com el jardí de l'Ermita i el CEIP Bartolomé Cossio.

Proyección de como quedará la supermanzana de Orriols
Projecció de la superilla d'Orriols

D'altra banda, València avançarà en la implantació d'una Zona de Baixes Emissions (ZBE) que, tal com s'estableix en la Llei de Transició Ecològica, hauria d'estar operativa abans que finalitze 2023. Amb un pressupost màxim de 10.863.541,84 € (IVA inclòs), dels quals el 90% se subvencionarà a través dels fons europeus Next Generation, el sistema de gestió i control per a la ZBE permetrà la instal·lació d'equips que supervisen els vehicles que circulen per la zona, amb l'objectiu de conéixer, de manera fiable, els nivells de contaminació atmosfèrica i gasos d'efecte d'hivernacle existents.

Per a això, el sistema haurà d'incloure 274 càmeres de lectura automàtica de matrícules, que es distribuiran entre 93 punts de control de pas de vehicles; 52 Sensors de Mesurament Mediambiental i 44 panells d'informació variable. Així mateix, inclourà el desenvolupament de totes les aplicacions i sistemes informàtics necessaris per a gestionar, operar i processar la informació obtinguda; el desenvolupament d'un sistema avançat per a monitoratge i control de la qualitat de l'aire, que permeta conéixer la correlació entre els patrons de mobilitat i la qualitat ambiental; així com el llançament d'una campanya d'informació i conscienciació dirigida a la ciutadania per a donar a conéixer el projecte d'implantació de la Zona de Baixes Emissions.

Altres projectes finançats per Next Generation

València preveu, a més, 5,2 milions d'euros per a la millora de la sostenibilitat turística; mentre que 4,6 milions es destinaran a la millora en ciberseguretat, la plataforma Smart City o la connectivitat amb la ciutadania.

Finalment, 2,4 milions aniran per a la sostenibilitat en els mercats municipals amb actuacions com la instal·lació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics i plaques solars; i 550.000 euros per a altres accions relacionades amb l'ocupació i l'agenda urbana.

Destacats