Vols una orxata?

Esta beguda refrescant aporta nombrosos beneficis per a la teua salut

Guardar

527864_10151010744484320_371150579_n
527864_10151010744484320_371150579_n

Hi ha nombroses llegendes al voltant del naixement de l'orxata valenciana, encara que sí que s'han trobats manuscrits que mencionaven la xufa en els segles XIII -XIV. És cert que molts creuen que per l'antic Egipte ja feien ús d'este tubèrcul, ja que en les tombes dels faraons apareixia la xufa com a part del seu aixovar.

No obstant això, la xufa va aterrar en el municipi d'Alboraia, en la comarca de L'Horta Nord de València, de la mà dels àrabs, que en comprovar el clima de València, van decidir traslladar el seu cultiu a estes terres des de la regió de Chuf (Sudan) . En aquell moment, esta beguda tenia el nom de 'llet de xufes' o 'leche de chufas', i era una beguda a què ja se li reconeixien propietats medicinals. A poc a poc, les plantacions de xufa han anat augmentant i modelant el nostre paisatge fins a formar part de les nostres vides. 13522705_10154301008884320_3047267924862511225_o

Tampoc ens podem oblidar de la famosa llegenda que, possiblement, alguna vegada ens hagen comptat. Ens estem referint a com es batege esta beguda tan refrescant amb el nom d'Orxata. Compte la llegenda que el rei Jaume I va provar un suc vegetal lletós de les mans d'una donzella. El rei, impressionat pel seu exquisit sabor, li va dir a la xica: "Açò és or, xata", que en castellà significa 'Esto es oro, chata'.

A pesar de totes estes històries, la veritat és que l'orxata, elaborada amb aigua, sucre i xufes, conté un gran nombre de propietats beneficioses per a la nostra salut. Diversos estudis, realitzats per especialistes de la Universitat de València, han conclòs que, d'una banda, és rica en minerals, entre ells el fòsfor, magnesi, potassi, calci o ferro i, d'una altra, en ser un aliment davall en sodi, és apta per a persones amb hipertensió.

Foto: Núria Foto: Núria

Així mateix, esta beguda energètica i nutritiva, d'origen completament vegetal, té propietats cardiovasculars, semblants a l'oli d'oliva, que ajuden a disminuir el colesterol i els triglicèrids.

I per si t'han entrat ganes de prendre't una orxata, a València Extra et recomanen cinc orxateries en què podràs degustar esta beguda tan deliciosa.

En el carrer de Sarcet, es troba 'Horchatería Els Saciers', una de les millors orxateries no sols pels seus productes, sinó també pels seus baixos preus. En la seua espectacular terrassa, podràs degustar també d'uns fartons casolans.

Qui no ha sentit parlar de la 'Horchatería Daniel'? En l'avinguda de l'Orxata d'Alboraia, este popular local ofereix una tradicional recepta, que garanteix el millor sabor a xufa protegida pel Consell Regulador de la Xufa. I amb les mateixes característiques, es troba la 'Horchatería Panach, situada en la mateixa avinguda.

En la ciutat de València, concretament en la Plaça Catalina, està una de les orxateries més antigues de València. Junt amb el nucli antic i molt prop de la Catedral de València i la Plaça Redona, la 'Horchatería de Santa Catalina' és una parada obligatòria per a refrescar-te si estàs fent una volta pel centre.

I finalment, si t'abelleix provar una bona orxata en meitat de l'horta valenciana, no dubtes a visitar 'Sequer lo Blanch'. En un ambient de luxe, gaudiràs d'esta deliciosa beguda mentre escoltes música en directe.

Destacats