Vicky Coronado (Escoleta El Trenet): 'Amb els horts urbans, els xiquets podran retrobar-se amb els ritmes de la naturalesa'

Patraix comptarà amb horts urbans, gràcies al suport veïnal que va aconseguir la proposta de l’Escoleta El Trenet

Guardar

Escoleta El Trenet de Patraix
Escoleta El Trenet de Patraix

L'Escoleta El Trenet forma part del barri valencià de Patraix des de 1979. 38 anys de compromís no solament amb l'educació infantil, sinó també amb la millora de l'entorn que envolta tant als xiquets, com als veïns de Patraix.

I fruit d'aquest compromís, juntament amb l'ajuda dels familiars que confien en El Trenet, així com amb el suport veïnal, van presentar un projecte en el procés participatiu de DecidimVLC, que ha sigut un dels seleccionats per a desenvolupar-se en el barri. Estem parlant de la creació d'horts urbans perquè, especialment, els xiquets puguen gaudir de la naturalesa en la ciutat.

València Extra ha parlat amb Vicky Coronado, educadora infantil de l'Escoleta El Trenet, que ens ha explicat més detalls sobre aquesta extraordinària proposta.

Com us sentiu després que la proposta d'horts urbans haja sigut una de les seleccionades?

Ens sembla molt interessant que molts veïns hagen donat suport a aquesta proposta amb els seus vots, i nosaltres també hem dut a terme una campanya molt potent per a donar a conéixer aquesta iniciativa. A més, aquesta proposta no solament l'hem impulsat des del Trenet com una entitat a part, sinó que ha sigut una proposta de les famílies i dels veïns del barri. L'any passat, en un altre procés participatiu, també vam proposar la conversió en zona de vianants del carrer de darrere de l'Escoleta, i també va eixir seleccionada. La veritat que és molt positiu.

Per què creeu que són tan importants els horts urbans?

Són importants per moltes coses. Primer, perquè els xiquets aprenguen que els aliments no vénen de Mercadona. Que es familiaritzen amb els aliments, que coneguen d'on vénen i que formen part del seu cultiu. Però a més, els xiquets gaudiran d'un lloc on trobar la pau, la delicadesa i la lentitud de la naturalesa, retrobar-se amb un ritme que és el seu, a diferència de les presses i l'estridència de la ciutat.

Així mateix, també creiem que existeix una necessitat bàsica de gaudir de l'aigua i de la terra en la ciutat. Tot el que volem és perquè ho hem viscut. Per això, pensem que si des de xicotets viuen el procés del cultiu dels aliments, seran més empàtics amb la naturalesa, i comprendran millor la importància que té. Finalment, són importants perquè valoren la professió i la dedicació de l'agricultor o de l'hortolà, ja que hi ha xiquets que no saben el que és.

Encara no sabem com s'organitzaran els horts urbans, però ens agradaria que no solament els utilitzaren els xiquets de l'Escoleta El Trenet, sinó que la resta d'escoletes també puguen fer ús dels horts, així com l'Associació Veïnal o els centres de majors per afavorir la tan enriquidora relació intergeneracional.

Què fa especial a l'Escoleta El Trenet?

Som una escoleta molt oberta al barri. No tenim un programa tancat, ni treballem amb fitxes. Nosaltres observem als xiquets i els proporcionem els materials perquè es desenvolupen. Materials naturals i no estructurats perquè experimenten, exploren i descobreixen el món que els envolta. A més, tot el que fem, ho fem de cara al barri i involucrant a les famílies. Per exemple, en Falles, en Carnestoltes, i en el nostre dia a dia, ja que la plaça, els veïns i els comerços són una escola de vida. Volem ser un punt de referència al barri de Patraix.

Destacats