Els veïns de Patraix decideixen aquest mes què fer amb el nou centre cívic

"Tenim ganes de traslladar les nostres reivindicacions perquè el nou centre cívic aculla tots els serveis que el barri necessita"

Guardar

Simulació del Centre Cívic Patraix
Simulació del Centre Cívic Patraix

Després de 20 anys de reivindicació veïnal, el nou centre cívic de Patraix està cada vegada més a prop. Fa uns mesos es coneixia el projecte guanyador d'entre les huit propostes que es van presentar al concurs. Sota el nom d''Al Centre', la imatge del futur centre cívic es planteja com un edifici obert, transparent, amb llum natural i patis interiors. Un disseny avantguardista, però que s'adapta a l'entorn urbà del barri.

La configuració volumètrica de l'edifici i la seua situació en prolongació de l'edifici municipal existent ha resolt els quatre criteris de valoració que es tenien en compte: el concepte arquitectònic i adequació al context urbà, l'adequació al programa funcional d'un centre cívic, el concepte de les instal·lacions i eficiència energètica de l'edifici, i la viabilitat de la proposta.

Així, una vegada resolt el tema del disseny, ara és moment de definir els usos del nou centre cívic de Patraix. A través d'un procés de participació ciutadana, que es realitzarà durant el mes de juny, els veïns i veïnes del barri tindran l'oportunitat de traslladar les seues reivindicacions. "Tenim moltes ganes d'opinar i decidir sobre aquest espai perquè volem que aculla tots els serveis que el barri necessita", explica a aquest diari el president de l'Associació Veïnal de Patraix, Toni Pla.

"Durant dues dècades hem estat reclamant la necessitat d'un espai municipal que dotara al barri d'aquells serveis del que manca, i ja no sols pensant en la població actual, sinó en l'increment que s'espera amb el desenvolupament del barri amb els 3.800 nous habitatges. Per això, estem il·lusionats que aquest projecte estiga avançant i, sobretot, per poder prendre decisions sobre els seus usos".

La regidora Elisa Valía presenta el procés de participació ciutadana del Centre Cívic de Patraix
La regidora Elisa Valía presenta el procés de participació ciutadana del Centre Cívic de Patraix

Elisa Valía, regidora de Participació Ciutadana i Govern Obert de l'Ajuntament de València, ha presentat els temps d'aquest procés de participació ciutadana. I és que com ha assenyalat "aquest projecte està contemplat com un procés comunitari en el qual l'administració, les entitats, els col·lectius socials i tota la ciutadania en general poden col·laborar per a dissenyar el nou centre cívic, que fomentarà la cohesió del barri".

D'aquesta manera, el primer taller de diagnòstic es va celebrar aquest dijous a la vesprada al centre municipal de Serveis Socials de Patraix. No obstant això, el dissabte, 18 de juny, a les 10.30 hores, se celebrarà una acció pública de diagnòstic obert en els següents carrers del barri: Salabert, Marqués d'Elx i plaça de Patraix. Finalment, el taller de propostes serà el 28 de juny, a les 18.00 h, al centre municipal de Serveis Socials.

Els resultats d'aquest procés orientaran la redacció del projecte que durà a terme en un termini de tres mesos l'equip de David Sanchis Llopis, guanyador del concurs d'idees. El pressupost per a aquesta infraestructura ronda els 4,6 milions d'euros i el consum energètic serà pràcticament nul.

Destacats