Valery Gergiev arranca la seua gira espanyola amb l'Orquestra Simfònica del Mariinski al Palau

Després del seu pas pel Palau de la Música de València, recorrerà Madrid, Barcelona i Girona

Guardar

gergiev
gergiev

El Palau de la Música de València ha sigut l'encarregat d'estrenar la gira per Espanya de Valery Gergiev i l'Orquestra Simfònica del Teatre Mariinski de Sant Petersburg. Una cita de gran nivell que, més enllà de sorprendre el públic amb les obres interpretades per uns seixanta músics, suposa un signe de suport a la cultura: "són temps difícils per als músics com per a tothom, així que gràcies per fer-ho possible".

Aquestes són les paraules amb les quals el mestre Gergiev s'ha pronunciat davant la premsa en la presentació de la gira. Ahir, l'orquestra russa va començar el seu tour per Espanya en l'Auditori de les Arts de València amb el 'Concert per a piano i orquestra número 2' de Serguei Rajmáninov, interpretat pel virtuós Alexei Volodin, així com amb la 'Simfonia fantàstica' d'Hector Berlioz. Però la gira continua i els intèrprets recorreran Madrid, Barcelona i Girona per a oferir un total de sis concerts.

A més, l'arribada de la formació cobra especial protagonisme perquè es tracta de la primera gira a Espanya d'una orquestra internacional després de diversos mesos d'apagada per la pandèmia del coronavirus. En aquest sentit, Gergiev ha reconegut que "són temps difícils per als músics com per a tothom, així que gràcies per fer-ho possible", en referència a l'acolliment al Palau.

"Estic feliç d'estar a Espanya i a València. La situació és molt complicada, però el concert d'ahir va ser molt interessant acústicament, ja que no tots els músics van poder pujar a l'escenari pels protocols, i crec que el programa va ser fabulós", ha destacat el mestre, que ha afegit que "el públic ha demostrat que vol gaudir dels concerts en directes i els músics estaven preparats i amb ganes".

En aquest sentit, Gergiev ha aprofitat la presentació per a demanar més suport a la cultura, que segons ha valorat, ha demostrat ser segura: "Ara cada concert es converteix en una ocasió especial per la situació, tant per a músics com per al públic, perquè gaudir de la cultura està entre difícil i impossible. Aquesta és la nostra vida i no volem canviar de professió, ens sentim afortunats".

Respecte al canvi que ha suposat la pandèmia en la manera d'organitzar el treball en una orquestra de la talla de la Mariinski, ha assenyalat que a més d'oferir programes apostant per grans obres que triomfen, suposa una responsabilitat organitzar als intèrprets, especialment per la distància interpersonal que es requereix. "La por no és el teu aliat quan puges a l'escenari, però cal anar amb compte", ha apuntat.

Així, el mestre ha reflexionat sobre la seua carrera i ha valorat que "després de molts anys en el món de la música, la qual cosa és clar és que necessites experiència. Treballar, escoltar, perquè dirigir és la part fàcil". I de cara als pròxims anys, ha confessat que li encantaria tornar a dirigir algunes de les obres que ja ha portat a la batuta, però també enfrontar-se a altres clàssiques, per exemple de Rossini.

Després del seu pas per València, el director i l'Orquestra Simfònica del Teatre Mariinski de Sant Petersburg continuaran recorrent territori nacional amb cinc concerts més a Madrid, Barcelona i Girona amb un "repertori ampli i interessant amb grans mestres de la música i obres molt característiques del mestre Gergiev", ha detallat Josep María Prat, director executiu de l'Agència Camera. "És un miracle que a Espanya tinguem oberts els teatres. S'ha demostrat que la cultura és segura i cal contribuir al seu impuls gaudint de concerts com aquests", ha afegit durant la presentació.

Vicent Ros, director del Palau de la Música de València, ha assenyalat que és "un plaer" rebre l'estrena de la gira de l'orquestra internacional en el temple musical i ha felicitat Valery Gergiev pel concert oferit ahir i el programa de les següents: "Sens dubte, és tot un luxe que els valencians i les valencianes hàgem pogut ser els primers a gaudir d'ell".

Destacats