València, una oportunitat d'or per a la bicicleta

Ciutat plana, clima beneficiós i distàncies pròximes

Guardar

Bicinousar01
Bicinousar01

Una ciutat plana, amb un clima beneficiós i una accessibilitat pròxima amb les distàncies. Així es descriu a la ciutat de València, com una de les millors per a anar amb bicicleta. De fet, una enquesta de l'OCU ha revelat que els valencians encapçalen l'índex més gran de satisfacció amb la xarxa de carrils bici i els aparcabicis.

S'estan produint alguns moviments, que venien ja d'abans de la pandèmia per la COVID-19, com per exemple la ciutat dels 15 minuts. Aquesta proposta naix amb la idea d'adaptar-se a viure amb un temps de 15 minuts de qualsevol dotació o servei públic essencial. També es va proposar aquesta iniciativa per a poder pal·liar els efectes de la contaminació i les conseqüències que comporta respecte a l'acceleració del canvi climàtic. De fet, el barri de Natzaret ha sigut el primer a complir aquesta premissa de ‘València a 15 minuts’.

Davant els canvis que es van introduir a la ciutat de València per la Regidoria de Transport, on es recomana utilitzar l'ús del cotxe per a traslladar-se durant el confinament, es va produir una certa contestació pels defensors del medi ambient. Associacions com Acció Ecologista Agró aposten per l'ús de la bicicleta, asseguren que s'ha de potenciar i, amb més motius, en una ciutat com València. A més, la bicicleta té una "oportunitat d'or" amb les mesures higièniques i de precaució necessàries per a la COVID-19: un sol viatger i es manté la distància amb la resta de persones.

Anar caminant, o fer ús del transport públic són altres alternatives per a impulsar a València cap a una ciutat compromesa amb el medi ambient. No obstant això, aquest últim s'està considerant com un focus de contagi. D'aquesta manera, s'ha percebut que s'haurien de fer millores en el transport públic, així com més espai al carrer i més possibilitats d'anar caminant als llocs. Així ho declara Andreu Escrivà, tècnic de València Clima i Energia: "quan estàs tancant durant dos mesos a casa i pots eixir una estona pel teu barri, descobreixes tot allò que li manca a la teua realitat. D’altra banda, si sempre vas en cotxe al centre de la ciutat no et fixes en el que falta al teu barri". S’està reclamant l’aposta per la peatonalització amb una ampliació de voreres i, al costat de la bicicleta, és un mitjà saludable i respectuós amb el medi ambient.

València compta amb 156 quilòmetres de vials ciclistes, 2.404 aparcabicis i 16.028 ancoratges per a lligar les bicicletes amb seguretat. Així mateix, s'han augmentat els quilòmetres del carril bici: en Gran Via Ramón y Cajal, Ferran el Catòlic i en l'avinguda de l'Institut Obrer, al costat de la remodelació del carril del passeig marítim, com també s'estan potenciant els ciclocarrers.

Per a Escrivà, el problema comença a ser no tant de ciclabilitat -poder anar d'un lloc a un altre amb la bicicleta-, sinó més d'usabilitat -que no es generen problemes per gastar aquest transport-.

Entre aquests problemes, destaca principalment la seguretat a l'hora d'aparcar: "és una assignatura pendent poder deixar la bicicleta com es deixa en altres països europeus" i recalca la necessitat de potenciar pàrquings de bicicletes segurs, accessibles i universals.

Destacats