València, una ciutat cent per cent accessible per a les persones amb mobilitat reduïda

L’Ajuntament ha invertit des de 2015 més de 18 milions d’euros a l’accessibilitat universal en l’espai públic

Guardar

movilidad reducida
movilidad reducida

Les persones amb mobilitat reduïda són aquelles que, sense l'ajuda de la seua cadira de rodes, no podrien desplaçar-se. Per això, és necessari que els governs municipals i autonòmics facen que la vida dels quals pertanyen a aquest col·lectiu social siga una mica més fàcil. València, per part seua, destaca en la inclusió de les persones amb mobilitat reduïda.

UN AJUNTAMENT IMPLICAT AMB LA MOBILITAT REDUÏDA

A principis d'any, l’Ajuntament de València va invertir més de 114.000 euros per executar obres de millora de l’accessibilitat i de supressió de barreres arquitectòniques en diversos carrers de la ciutat. En concret, han sigut 58 actuacions, repartides en tretze barris, per aconseguir carrers més transitables, inclusius i segurs.

Aquest projecte se suma als ja executats en 2018. Des del començament de la legislatura, el Consistori ha destinat més de 18 milions d’euros a l’accessibilitat universal en l’espai públic.

L'ACCÉS EN ESPAIS PÚBLICS I PRIVATS

Ja és un fet que pràcticament totes les institucions públiques, centres culturals, museus i gran part d'espais d'oci privats tenen accés per a gent amb mobilitat reduïda. Començant per les universitats i acabant pels hotels de la ciutat, cada vegada hi ha més col·lectius conscienciats amb aquesta qüestió tan important per a la gent que no pot enlairar-se de la seua cadira de rodes.

Museus com l'IVAM, el MUVIM o el de Belles arts, centres culturals com La Nau o el Centre del Carmen, totes les facultats de la Universitat de València o algunes entitats privades d'oci com el Casino Cirsa València o l'Estadi Mestalla, són alguns dels espais de la ciutat als quals ja poden accedir, amb total comoditat, les persones amb mobilitat reduïda.

Accessibilitat EN EL TRANSPORT PÚBLIC

Un altre aspecte important és l'accés al transport públic. Des del 2017, l'EMT compta amb més de 40 autobusos adaptats per a la línia 96, més coneguda com la línia 'porta a porta'. A més, des de la regidoria de Mobilitat, es va posar l'accent que feia més de 10 anys que no es renovava la flota del servei per a persones amb diversitat funcional.

També en 2017, Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) -empresa pública que coordina Metrovalencia-, va licitar 175.564 euros que li van ser concedits per a les actuacions en 12 parades diferents de diferents línies. Aquestes obres servirien per a construir accessos per a les persones amb mobilitat reduïda. A més, en aquests moments, 46 parades estan adaptades a les necessitats d'aquest col·lectiu.

PLATGES PER A PERSONES AMB MOBILITAT REDUÏDA

Les persones amb diversitat funcional que van en cadira de rodes també tenen dret a donar-se un capbussó a les nostres platges. En la Comunitat Valenciana, 85 platges estan adaptades per a les necessitats d'aquest col·lectiu, de les quals 36 pertanyen a la província de València, 23 a la de Castelló i 26 a la d'Alacant.

La Conselleria de Benestar Social de la Generalitat Valenciana va crear el Pla de Platges Acessibles, perquè les persones amb mobilitat reduïda puguen accedeixes amb facilitat i banyar-se amb total seguretat. Les 85 platges disposen d'aparcaments reservats, rampes i passarel·les especials per a cadires de rodes, llocs amb ombra, cabines adaptades i personal de suport.

A més, platges com la Malva-rosa gaudeixen d'un horari amb activitats esportives adaptades per a persones amb mobilitat reduïda. Amb cadires i crosses amfíbies, es permet una total autonomia a aquestes persones i, al seu torn, els obliga a fer exercici físic, dins de les seues capacitats.

Destacats