València tindrà una guia per a desenvolupar projectes d'urbanització

Guardar

gomez
gomez

L'Ajuntament compta amb un document que reuneix els criteris paisatgístics per a desenvolupar projectes d'urbanització a la ciutat amb la finalitat que aquestes intervencions impliquen una transformació sostenible de l'espai públic. Aquests criteris, que s'aplicaran, amb la participació activa del veïnat, en la "súper illa" del barri de la Petxina delimitada pels carrers Palleter i Calixte III, «facilitaran la recuperació i renaturalització de l'espai públic per a la ciutadania i afavorirà la inclusió, la convivència i la relació intergeneracional». Així ho ha explicat la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, en presentar els principis de la futura "Guia de Disseny per a la Transformació Sostenible de l'Espai Públic de València".

«Aquesta nova guia es trobarà al servici de qualsevol professional «per a implementar els plans estratègics de València de manera àgil, progressiva, amb un cost limitat i ateses les necessitats de ciutadania», ha detallat l'edil «després d'explicar que aquesta nova eina també donarà coherència a les intervencions urbanístiques que seran un reflex de la identitat de la ciutat».

La vicealcaldessa Sandra Gómez ha indicat que, a més, de l'esmentada obra del barri de la Petxina, que es recollirà en la guia definitiva com a exemple d'actuació, l'Ajuntament aplicarà aquests criteris en la intervenció prevista per a pacificar l'avinguda Pérez Galdós. En el cas de la primera "súper illa" de València, «a l'octubre serà objecte d'un procés de participació en el qual el veïnat podrà plasmar les seues necessitats, i al mateix temps l'Ajuntament procedirà a la contractació del projecte, per la qual cosa l'obra podria començar a principis de 2021». Pel que respecta a l'obra dels 5 Kilòmetres de Pérez Galdós, «la maquinària també està en marxa», ha aclarit després d'explicar que ara mateix l'Ajuntament treballa en la redacció dels plecs de condicions per a la seua licitació, amb un cost d'uns 700.000 euros.

Sandra Gómez ha ressaltat que la guia de disseny per a la transformació sostenible de l'espai públic no afecta espais emblemàtics que ja han sigut recuperats per a la ciutadania com són la plaça de l'Ajuntament, o la de Sant Agustí. «Aquestes actuacions eren molt concretes i s'han dut a terme en entorns BIC (Béns d'Interés Cultural), amb disseny específic, concordes paisatgísticament a la zona»

«Però en altres espais de la ciutat sí que volem comptar amb la guia hui anunciada, un document que respon a la pregunta: "Quin espai públic volem?" i, després de realitzar una anàlisi urbana, estableix pautes per a incidir, entre altres aspectes, en la naturalització i la mobilitat sostenible». Aquesta guia, elaborada per tècnics municipals i l'empresa Leku studio, ofereix directrius de disseny, amb, per exemple, rajoles que evoquen l'antiga ceràmica valenciana, diferent intensitat de colors per a diferenciar l'ús de les zones, i ús d'elements i mobiliari urbà lúdic, sensorial, accessible, i detalls relacionats amb l'aigua i la naturalesa com a jocs d'aigua, hotels d'insectes o nius penjants.

Sandra Gómez ha subratllat «la importància de transformar els espais en els quals els vehicles tenen el protagonisme en places de barri», i ha matisat que «la guia no serà un document tancat, perquè estarà obert i serà flexible». De fet, «el primer document compta amb una fitxa perquè la ciutadania responga a la pregunta "Com ho fem?" perquè el canvi siga progressiu i consensuat».

Destacats