València tindrà un Centre d'Interpretació del Sant Calze amb el suport de la Conselleria de Cultura

Guardar

Centre Interpretació Sant Calze de València
Centre Interpretació Sant Calze de València

La Conselleria de Cultura recolzarà el futur Centre d'Interpretació del Sant Calze amb el qual comptarà la ciutat de València. Un centre amb el qual l'Ajuntament de València pretén marcar "un abans i un després en l'estudi, la promoció i la divulgació d'una de les relíquies més preuades de la cristiandat". Així s'arreplega en l'informe aprovat hui en el Ple del CVC en relació amb el Sant Calze com a patrimoni cultural material i immaterial i la seua rellevància per al turisme cultural i religiós de la Comunitat Valenciana.

Elaborat per José Vicente Navarro, en el text es fa una detallada anàlisi dels diferents valors associats a la copa d'àgata que es custodia des del segle XV en la Catedral de València, així com de les possibilitats que oferix l'esmentat bé per al posicionament de la nostra ciutat com a destinació cultural i religiosa. Sobre este assumpte, el CVC afirma que "és d'agrair l'última iniciativa de l'Ajuntament de València per a la creació d'un centre d'interpretació a la Casa del Rellotger. L'encertada elecció de l'edifici, a escassos metres de la Catedral (...), juntament amb l'anunci del desenvolupament dels continguts, exposició i mitjans del centre és una acció molt necessària i adequada".

"Les accions i infraestructures per a fomentar l'arribada i l'acolliment dels turistes i pelegrins, entre altres inversions possibles -continua dient l'informe- suposen una oportunitat econòmica i dinamitzadora, tant de la ciutat de València com de la Comunitat Valenciana". Per esta raó, "el centre d'interpretació de la Casa del Rellotger podria ser el punt de partida d'un conjunt d'iniciatives publicoprivades per a potenciar els valors i la riquesa del patrimoni valencià al voltant d'un dels seus béns més valuosos". Unes paraules de les quals s'ha fet ressò el consistori i que suposen un suport a un dels principals projectes culturals en els quals treballa actualment.

"Un suport que volem agrair des de l'Ajuntament de València i que, sense cap dubte, ens anima a continuar fent nous passos en la creació d'este espai, la vocació del qual és facilitar al visitant, d'una manera didàctica al mateix temps que rigorosa, el coneixement i la correcta interpretació del Sant Calze, com a relíquia vinculada a l'Últim Sopar de Jesucrist, i com a element central en la litúrgia de l'eucaristia, però també com un objecte arqueològic de gran valor i una notable obra d'art en si mateixa, i que ha servit al llarg dels segles de font d'inspiració per a moltes realitzacions culturals", ha declarat el regidor d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals, José Luis Moreno. "Poques ciutats en el món poden presumir de comptar amb una de les majors relíquies de la cristiandat, només comparable a la Vera Creu, a la Sábana Santa de Torí o al Sant Sudari que es conserva en la Catedral de San Salvador d'Oviedo", ha conclòs Moreno.

Per la seua banda, la regidora de Turisme, Innovació i Inversions, Paula Llobet, ha explicat que "un dels objectius del Pla Estratègic de Turisme 2024-2028 és precisament conservar i posar en valor el patrimoni de la nostra ciutat. I el Sant Greal és un dels principals reclams turístics que tenim en l'àmbit religiós, juntament amb la Catedral de València i l'Església de Sant Nicolau".

Llobet ha afirmat que, "en este sentit, la Casa del Rellotger constituïx el lloc natural per a acollir el Centre d'Interpretació del Sant Calze, tant per la seua proximitat a algunes de les mostres més significatives del nostre patrimoni com per l'afluència de visitants que rep este emblemàtic enclavament de la ciutat. Unes característiques que ho convertixen igualment en un espai idoni per a albergar una Oficina d'Atenció al Turista. En estos moments, estem treballant per a millorar l'experiència dels pelegrins a través de tecnologies immersives i esperem poder tindre en marxa les obres del futur centre per a la celebració del pròxim Any Jubilar del Sant Calze, que començarà l'octubre de 2025".

Projecte museogràfic del futur centre d'interpretació

Com a primer pas, la Delegació d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals ha encomanat al prestigiós historiador Miguel Navarro Sorní la coordinació del projecte museogràfic del futur centre d'interpretació, per tal de definir els continguts expositius. Llicenciat en Teologia per la Facultat de Teologia de València i doctor en Història Eclesiàstica per la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma, Navarro Sorní és catedràtic d'Història de l'Església en la Facultat de Teologia de València, de la Universitat Catòlica de València, director del Servici de publicacions de la mateixa i de la seua revista Anales Valentinos, a més de president de l'Acadèmia d'Història Eclesiàstica de València.

Les seues investigacions s'han centrat en l'estudi de la Casa dels Borgia, del patriarca Sant Joan de Ribera i de la història eclesiàstica de València i de l'espiritualitat valenciana, especialment als segles XV i XVI. Miguel Navarro Sorní és, així mateix, autor de diversos estudis relacionats amb el Sant Calze, entre altres, El Sant Calze com a relíquia històrica i arqueològica (2006), Les relíquies a la València tardomedieval. La formació del reliquiari de la Catedral de València (2006), El Sant Calze entre la història i la llegenda (2014), i ha sigut, així mateix, coordinador de l'obra València ciutat del Greal. El Sant Calze de la Catedral, publicada per l'Ajuntament de València l'any 2014.

Amb l'objectiu d'aconseguir el màxim rigor científic i proporcionar al projecte un enfocament coral, es comptarà amb la col·laboració de destacats especialistes en les diferents matèries que concernixen al Sant Calze. Així, atenent les seues moltes i diverses implicacions en l'imaginari occidental, confluiran les aportacions d'investigadors dels camps de la història, l'arqueologia, la literatura, la història de l'art, la música i fins i tot del cinema, i de les noves tecnologies de la comunicació, sense oblidar la història de la mateixa Casa del Rellotger, seu del futur centre d'interpretació i que igualment albergarà una oficina de turisme de l'Ajuntament de València.

Destacats