València tanca 2022 amb les "millors dades de salut financera de la seua història"

Borja Sanjuán, regidor d'Hisenda en el consistori, a més ha destacat la xifra rècord d'inversió que s'ha situat en 2022 en els 110 milions d'euros

Guardar

Plaça de l'Ajuntament de València
Plaça de l'Ajuntament de València

"Les millors dades de salut financera de la història de l'Ajuntament de València". Així ha descrit Borja Sanjuán, regidor d'Hisenda en el consistori de la ciutat, l'estat econòmic amb el qual València tanca l'exercici 2022. Un balanç a nivell econòmic que revela les bones dades quant a ocupació, baixada del deute públic i inversions que té l'Ajuntament de la capital del Turia.

Precisament, un dels millors xifres d'enguany és la del capítol d'inversions municipals, ja que el govern del Rialto ha destinat un total de 110 milions d'euros per a finançar el desenvolupament de la ciutat, 110 milions d'euros que es tradueix que 1 de cada 4 euros del pressupost s'han dirigit a inversions per a València.

"Mai s'havia invertit tant en un any", ha destacat Borja Sanjuán. Qui a més ha ressaltat que s'ha batut rècord d'inversions amb aquests 110 milions perquè mai abans "s'havia superat la barrera dels 100 milions d'euros" en despesa pública.

Borja Sanjuán, regidor d'Hisenda en l'Ajuntament de València, durant la roda de premsa hui
Borja Sanjuán, regidor d'Hisenda en l'Ajuntament de València, durant la roda de premsa hui

"Crec que és un moment de felicitació col·lectiva. Amb totes les dificultats, les incerteses, aquest ajuntament ha respost, ha eixit de les últimes crisis econòmiques i de l'estat de ruïna en què ho va deixar l'anterior administració. Hem passat de ser exemple del que no s'havia de fer en un ajuntament i en una ciutat a poder dir que, enguany, tancarem 2022 amb el millor balanç econòmic de la història de l'Ajuntament", ha afegit l'edil.

Reducció del deute públic i dades d'ocupació

A més de registrar xifres de rècord quant a inversions, el balanç econòmic d'enguany també ha estat marcat per la baixada continuada del deute públic. En aquest sentit, aquest indicador econòmic ha tancat 2022 situant-se en els 291 euros per habitant; mentre que l'any 2013 aquest ascendia fins als 1102 euros per persona.

D'aquesta manera, es tracta d'unes xifres que han fet que València s'ostente el primer lloc entre les grans ciutats d'Espanya amb el deute públic més baixa per habitant. L'edil de l'àrea econòmica ha recordat que en anys anteriors s'usaven 34 milions del pressupost municipal per a fer front a l'endeutament financer que tenia l'administració valenciana. No obstant això, en l'actualitat són dos milions d'euros els que es destinen a cobrir el deute públic.

Quant a les dades d'ocupació, Sanjuán ha remarcat que, actualment, hi ha 48.839 persones aturades, 9000 persones menys que a la fi de 2021, una baixada que ha sigut possible, segons el regidor, "pel canvi de la dinàmica d'aquest ajuntament a l'hora d'entendre que ajudar a les persones a trobar ocupació i a tindre un millor treball" també era responsabilitat municipal.

Gent passejant per un carrer de València
Gent passejant per un carrer de València

I les xifres d'afiliació a la Seguretat Social també són positives, ja que ara mateix hi ha 426.608 persones treballant, prop de 100.000 més que en el mateix període del 2012.

 

Destacats