València supera els 38.000 delictes en 2021 i registra un "preocupant" augment d'agressions sexuals

Cano destaca el descens de delictes de seguretat ciutadana respecte a 2019 i PP i Cs critiquen la pujada "sense fre" respecte a 2020

Guardar

Un agent de Policía Local de València
Un agent de Policía Local de València

La ciutat de València ha registrat un total de 38.302 delictes en el que va d'any, enfront dels 36.559 de 2019, i un "preocupant augment" dels delictes contra la llibertat sexual i d'agressions sexuals, mentre que han descendit els delictes relacionats amb la seguretat ciutadana com els robatoris amb violència i intimidació, els robatoris amb força en domicilis, els furts, les sostraccions de vehicles o el tràfic de drogues, així com la taxa de criminalitat, que se situa en 61,7 per cada mil habitants.

Així es desprén de l'últim informe del Ministeri d'Interior sobre la seguretat a la ciutat de València, que detalla que els robatoris amb violència i intimidació aconsegueixen enguany la xifra de 1.331, enfront dels 1.409 de 2017 i els 1.391 de 2016.

Tendència similar s'observa en els robatoris amb força en domicilis, tipologia en la qual València ha registrat la xifra més baixa dels últims cinc anys, amb un total de 1.347. En 2019 es van registrar 1.370; en 2018 van ser 1.603; en 2017, 1.429; i en 2016, 1.509. Quant als furts, actualment s'han produït 14.318, una xifra inferior a la que, per exemple, es va aconseguir en 2018, amb 14.541.

Per part seua, la taxa de criminalitat descendeix en la Comunitat Valenciana i a la ciutat de València, on segueix la mateixa tendència en el primer trimestre de 2021 situant-se en 61,7 per cada mil habitants, amb el que "es manté la bona tendència històrica marcada des de l'any 2016 amb les millors taxes de criminalitat", destaca l'Ajuntament en un comunicat. En 2019, la taxa se situava en 61,3 per cada mil habitants.

Les sostraccions de vehicles també descendeixen, ja que dels 655 vehicles sostrets en 2016, enguany s'han sostret 414, així com dels delictes relacionats amb el tràfic de drogues. En aquest últim cas, enguany s'han produït 185 enfront dels 239 de 2016 o els 254 delictes relacionats amb el tràfic de substàncies estupefaents que es van produir l'any 2017 i es van repetir en el 2018.

El total de delictes en el que va d'any ascendeix a 38.302, enfront dels 36.559 de 2019, un augment que el consistori atribueix al "significatiu" creixement d'una altra mena de delictes com a estafes o informàtics, que han pujat especialment després de la pandèmia, però que, en canvi, "no comprometen la convivència i la seguretat".

Precisament, valora l'Ajuntament, on s'han produït una "millor tendència" en les taxes de criminalitat d'aquest primer trimestre de 2021 "són en aquelles en les quals la Policia Local de València pel seu àmbit competencial té una major implicació". En aquest sentit, recalca que els delictes que afecten la seguretat ciutadana descendeixen en la capital respecte a 2019.

El regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, ha considerat que les dades del Ministeri "revelen que València és una ciutat molt segura i cada dia ho és més" i ha manifestat que l'evolució de les xifres "demostra que el treball de la Policia Local, de la Policia Nacional i que la coordinació entre cossos està funcionant".

No obstant això, l'edil ha alertat del "significatiu i preocupant" augment de les agressions sexuals i els delictes contra la llibertat sexual. "Aqueixa és la part negativa i són dades que ens preocupen. Hem vist una eclosió de casos a la ciutat amb un important increment respecte a 2019", ha manifestat, al mateix temps que ha expressat la seua "preocupació" sobre aquest tema perquè "creiem que d'una banda s'ha creat un clima que genera aqueix increment de delictes".

"Això realment ens preocupa i crec que ens ha de fer a tots reflexionar i creiem també que posar el focus en la víctima i ajudar a les persones que pateixen aquest tipus de delictes ha provocat que hi haja un major nombre de denúncies, també que les víctimes augmenten la seua confiança en un sistema que els ajuda", ha manifestat Cano.

"COMBATRE ENTRE TOTS"

En aquest sentit, l'alcalde de València, Joan Ribó, aquest divendres en declaracions als mitjans de comunicació, ha afirmat que, "pese a l'augment dels delictes, València és una ciutat segura" i ha subratllat que el consistori treballa d'una manera "molt clara" i de manera "decidida" enfront dels delictes d'odi i les agressions sexuals, un "problema" que "cal combatre entre tots".

Sobre els delictes de seguretat ciutadana, Ribó ha especificat que "una cosa és que cresca respecte al paràmetre anterior, però si mires les indicacions València continua sent una ciutat segura i en la qual la gent pot eixir al carrer".

"LA DELINQÜÈNCIA PUJA SENSE FRE"

Des de l'oposició, la portaveu del PP a l'Ajuntament, María José Catalá, ha mostrat la seua preocupació "perquè la delinqüència puja sense fre" a la ciutat i ha reivindicat que "cal parar-la ja", perquè a l'alcalde, Joan Ribó, "se li ha anat de les mans i no es prenen mesures", ha lamentat.

La dirigent 'popular' ha reclamat "una solució immediata" i ha retret que la ciutat no pot "esperar dos mesos al fet que l'alcalde i la delegada del Govern quadren les seues agendes perquè es necessiten solucions des de fa mesos".

Segons ha detallat el PP en un comunicat, sobre la base de les xifres del Ministeri de l'Interior sobre infraccions penals de l'any 2021 i en comparació amb el 2020, la ciutat "és la campiona en delinqüència a Espanya" i "han pujat la quasi totalitat de delictes", amb un "fort increment dels delictes contra la llibertat i indemnitat sexual, més d'un 60%, que són els relacionats amb l'exhibicionisme, la provocació sexual, la prostitució, l'explotació sexual i corrupció de menors".

"Si amb aquestes dades no es veu que és urgent l'actuació, Ribó té un problema molt seriós", ha asseverat Catalá, que critica que durant "mesos" Compromís i PSOE "no volen reconéixer que existeix un problema de seguretat". "Les xifres oficials són la millor prova que cal augmentar la vigilància policial als carrers i ampliar de manera urgent la plantilla de Policia Local", ha subratllat.

Per part seua, el portaveu de Ciutadans (Cs) a l'Ajuntament de València, Fernando Giner, ha lamentat, basant-se en les dades de 2021 i 2020, que València "triplica el creixement de delictes a nivell nacional" i ha alertat de la "preocupant" situació de la ciutat, que "és, un trimestre més, la gran ciutat en la qual més creixen els delictes i amb moltíssima diferència".

Giner ha considerat que a València "s'està donant una crisi d'inseguretat i falta de convivència" i ha apuntat a l'alcalde Ribó com el "màxim responsable". "Negar contínuament que existeixen problemes greus a la ciutat en matèria de seguretat no és el camí correcte. El correcte és empatitzar amb els valencians i posar solucions urgents", ha exigit.

"IRRESPONSABILITAT"

A aquestes declaracions de l'oposició, ha replicat Aarón Cano titllant-les d'"irresponsabilitat". "Sembla que la seguretat siga com un monopoli de la dreta quan tots sabem que les pitjors dades que ha tingut València ha sigut quan ha governat la dreta i no suporta que quan governa l'esquerra", ha manifestat.

En concret, ha enlletgit a la portaveu 'popular', María José Catalá, que "no arriba a més" perquè "està pendent de les Corts Valencianes o l'Ajuntament i de tantes coses que necessita per a promocionar-se", circumstància, considera Cano, que "no fa cap bé". "No encerten a saber les dades del Ministeri, van al gruix sense mirar per què ni com ni quan perquè l'única cosa que els importa a ells és impactar contra l'Ajuntament, el govern i el nom de la ciutat, tot per a aconseguir el poder", ha afegit.

Arxivat a:

Destacats