València subvencionarà amb un milió d'euros una convocatòria d'ajudes per a projectes d'acció social

La regidora Isabel Lozano ha explicat que amb aquesta iniciativa, l'Ajuntament recolzarà la labor de 80 entitats socials

Guardar

Isabel Lozano amb Creu Roja
Isabel Lozano amb Creu Roja

La Junta de Govern Local aprovarà demà la convocatòria de subvencions per al desenvolupament de projectes d'intervenció en l'àmbit de l'acció social en el municipi, a la qual es destina un pressupost d'un milió d'euros. La regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano, ha destacat que l'objectiu d'aquestes ajudes és la realització de projectes de marcat caràcter comunitari, col·laboratiu i des d'un criteri bàsic de participació publicoprivada. "Hauran de ser projectes destinats a atendre la problemàtica personal, social i d'inserció laboral de persones afectades per la desigualtat, la marginació i l'exclusió social a València, i millorar les condicions de vida de persones que es troben en situació de vulnerabilitat social", ha explicat.

Tal com s'assenyala en la convocatòria, els projectes subvencionats podran desenvolupar-se en una de les següents àrees: municipi de València, o fins a dos centres municipals de Servicis Socials. Hauran de ser desenvolupats per entitats sense ànim de lucre que impulsen la cooperació entre la iniciativa social i l'administració local en l'àmbit dels servicis socials, i cada entitat podrà rebre una subvenció màxima de 14.500 euros. Així mateix, cada associació podrà presentar només un projecte a la convocatòria, i es preveu atorgar subvenció a un màxim de 80 entitats. Les sol·licituds hauran de ser presentades a través de la Seu Electrònica municipal (Registre Electrònic General de l'Ajuntament), i el termini serà de 20 dies hàbils a comptar des de l'endemà a la publicació de l'anunci en el Butlletí Oficial de la Província de València.
Durant la reunió de la Junta s'aprovarà també la justificació del projecte presentat per l'associació "Por tí, mujer", subvencionat amb 9.710 euros en la convocatòria d'acció social de 2020 (el pressupost total del projecte ascendia a 12.137,50 €) i del projecte presentat per l'entitat Fundació de la Comunitat Valenciana Juan Ignacio Muñoz Bastide en la mateixa convocatòria.

En el primer cas, l'objectiu del projecte era "afavorir i facilitar la inserció soci laboral de dones immigrants en risc d'exclusió social a València mitjançant la implementació d'un càtering social sostenible". La regidora Isabel Lozano ha destacat "el gran impacte que ha tingut el projecte en la vida de les dones immigrants, ja que les ha dotades d'eines per a dignificar la seua qualitat de vida i la possibilitat d'inserció en el mercat laboral". El projecte "Por tí, mujer" suposa una fórmula d'emprenedoria social per a la transformació i la sostenibilitat de la vida de les dones, i per a això s'han realitzat tallers de "Gastronomia Especialitzada. Curs de sommelier", "Organització d'Esdeveniments i protocol", "Manipulació d'aliments" (dues edicions), "Inglés bàsic d'hostaleria", "Prevenció de riscos laborals", "Iniciació a la informàtica", i "Valencià".

En total s'ha atés 100 dones immigrants i enfrontades a diferents formes de discriminació, violència i exclusió social. Tal com han explicat els promotors del projecte, "la pandèmia de covid va despullar la desprotecció social i institucional de la qual moltes dones són víctimes, i ha suposat un increment de les seues condicions de vulnerabilitat, especialment quant a la inseguretat laboral".

Quant al projecte de l'entitat Fundació de la Comunitat Valenciana Juan Ignacio Muñoz Bastide, el seu objecte ha sigut la millora de la qualitat de vida de menors i joves amb trastorns en el neurodesenvolupament, i el desenvolupament d'eines per a millorar la comunicació amb els seus familiars. El programa, que es va desenvolupar entre gener i desembre de 2021, i en el qual han participat 793 xiquets i xiquetes de la ciutat amb trastorns del neurodesenvolupament, tenia un pressupost total de 42.227 euros, dels quals l'Ajuntament va atorgar una subvenció de 10.613€.

Durant els dotze mesos de desenvolupament d'aquest programa s'han impartit 45 tallers psicoeducatius, amb un total de 158 participants; s'han efectuat 3 Respirs Familiars (servici per al descans de les persones cuidadores habituals), amb 75 persones beneficiàries; i s'han realitzat 16 sessions de tallers "Trobadors" (sessions de contes per a ajudar a la població infantil, mitjançant relats, a comprendre l'origen de determinades actituds relacionades amb els diagnòstics). Han participat 12 famílies amb fills i filles afectats per trastorn de l'espectre autista i, a més, altres 320 persones de centres educatius, culturals i d'oci han treballat entorn d'aquests contes en els seus centres.

Destacats