València seguirà comptant amb punts de control de la COVID-19

Elisa Valía recorda que aquest mostreig ha permés analitzar la situació dels barris i obtindre dades objectives per a comprovar el resultat de les mesures

Guardar

Façana de l'Ajuntament de València
Façana de l'Ajuntament de València

La col·laboració entre València i Global Ominium per a continuar controlant la presència de la covid-19 i totes les seues variants en les aigües residuals de la ciutat seguix endavant, i la companyia valenciana mantindrà quatre punts de vigilància per al control del virus, segons ha explicat la regidora del Cicle Integral de l'Aigua, Elisa Valía, qui ha agraït la contribució per a actuar contra la pandèmia.

Valía ha posat en valor que gràcies a aquesta col·laboració, València ha sigut "pionera en l'aplicació d'un sistema de detecció precoç de rastres de coronavirus que va permetre conéixer l'evolució diària en tota la pandèmia per a prendre decisions". El Conveni SARS-GOAnalytcs va arrancar a València pel conveni que van signar la Generalitat, el Govern d'Espanya, Global Omnium i el CSIC, ha recordat Valía, qui ha agraït "l'aposta de Ximo Puig i Pedro Sánchez per convertir la nostra ciutat en un referent en investigació". "Un acord que l'Ajuntament i Global Omnium van subscriure també, i que continuarà vigent per a mantenir el seguiment del virus", ha manifestat.

En este sentit, la regidora ha assenyalat que este mostreig va permetre "arribar al detall de la situació dels barris i obtindre dades objectives que ens van permetre també comprovar si les mesures preses per a la "desescalada" estaven funcionant, i avançar-nos als pics". Valía ha agraït també la col·laboració "altruista i la generositat" de Global Omnium.

Per la seua banda, el CEO de Global Omniun, Dionisio García Comín, ha explicat que "dos anys després de l'inici de la pandèmia i després d'haver realitzat 5.948 mostres valorades en 1.011.160 euros, l'empresa valenciana ha decidit seguir contribuint a la lluita contra la pandèmia i continuar assumint íntegrament el cost d'implantar esta eina de detecció precoç de virus de covid en l'aigua residual de la ciutat de València". El representant de l'empresa ha afegit que es continuarà "realitzant el seguiment i el control de la presència de restes de covid en les aigües residuals de la ciutat de València, assumint directament els costos que puga ocasionar, com ho hem fet fins al moment, en una col·laboració solidària i desinteressada".

García ha assenyalat que els quatre punts de vigilància s'han establit en el Col·lector Nord (en la zona de Trànsits-General Elio, i en el llit del riu), i en el Col·lector Sud (en Trànsits-Hospital La Fe i en l'encreuament amb el carrer de Sant Vicent). "D'esta manera, el control i el seguiment està garantit per al conjunt de la ciutat", ha assegurat.

"SARS-GOAnalytics: Una eina universal per a la salut"

Fa poc menys d'un mes, les instal·lacions de GOLab van acollir la publicació del llibre "SARS-GOAnalytics: una eina universal per a la salut" coordinat pel periodista mediambiental José Sierra, un acte en el qual va participar la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant. En aquest llibre, es recopilen tots els treballs i resultats realitzats en la cerca i detecció de covid en aigua residual des que es va iniciar la pandèmia.

 

 

Destacats