València es suma a la Setmana Europea Contra la Pobresa Energètica i defensa garantir el dret a l'energia

Des de l'Ajuntament de València es fa una crida a la participació "per a empoderarse energèticament de la millor forma possible, amb informació i formació"

Guardar

Cartell de la Setmana Europea Contra la Pobresa Energètica amb el lema ‘L'energia és el teu dret! Uneix-te a la setmana pel Dret a l'Energia, junt@s contra la pobresa energètica’
Cartell de la Setmana Europea Contra la Pobresa Energètica amb el lema ‘L'energia és el teu dret! Uneix-te a la setmana pel Dret a l'Energia, junt@s contra la pobresa energètica’

Demà dijous s'inicia la celebració de la Setmana Europea Contra la Pobresa Energètica amb el lema 'L'energia és el teu dret! Uneix-te a la setmana pel Dret a l'Energia, junt@s contra la pobresa energètica'. El regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica de l'Ajuntament de València, Alejandro Ramon, ha anunciat l'adhesió del consistori a aquesta commemoració, en organitzar-la juntament amb la Xarxa Connecta pel Dret a l'Energia, les fundacions Les Naus i València Clima i Energia, Indertec-Imedes, AEIOLux, K-Veloce, la càtedra Catenerg-UPV, Impacte i Càritas València.

La Setmana Europea Contra la Pobresa Energètica se celebrarà fins al pròxim dia 23 de febrer i té com a objectius principals ressaltar la importància d'aqueix problema a Europa i la responsabilitat de les diverses institucions d'àmbit continental, estatal, autonòmic i local en aquesta qüestió, així com fomentar el debat entre agents i ciutadania per a propiciar solucions col·lectives i promoure la col·laboració amb la creació de xarxes entre països, institucions, agents i organitzacions d'àmbits diversos.

Aquesta celebració commemora l'última gran onada de fred que va colpejar Europa el febrer de 1956, amb gelades excepcionals i un fred molt intens durant pràcticament un mes sencer. Però també posa el focus en les realitats actuals fins i tot en l'àmbit local. Per exemple, a València un de cada cinc llars està en risc de no poder pagar les factures de llum i aigua. "Combatem aquesta situació amb iniciatives potents que estan donant resultats, com per exemple la col·laboració màxima amb els serveis socials municipals i l'obertura de l'Oficina de l'Energia que aborda aquestes qüestions per a ajudar a les famílies que més ho necessiten", ha explicat Alejandro Ramon.

Enguany s'organitzaran diverses accions per a reivindicar el dret a l'energia a València, com un taller en línia i gratuït de l'Oficina de l'Energia, demà dia 17 a les 10 hores sobre com tramitar el bo social de l'electricitat, i una altra sessió oberta del grup de treball de la Xarxa Connecta pel Dret a l'Energia el dia 22 de 12 a 14 hores sobre què fan per a garantir el dret a l'energia.

Per part seua, el regidor d'Innovació i Gestió del Coneixement, Carlos Galiana, ha defensat que "totes les persones tinguen dret a l'energia, una qüestió tan bàsica i necessària que no pot considerar-se un luxe" i ha afirmat que "des de les institucions hem d'implicar-nos en aquesta exigència, sobretot ara, quan encara arrosseguem les conseqüències d'una pandèmia que també ha sigut molt perjudicial per a la població més vulnerable que pateix pobresa energètica".

D'altra banda, la regidora delegada de Serveis Socials, Isabel Lozano, ha recordat el treball realitzat des del govern municipal "perquè cap persona es trobe en situació de pobresa energètica, amb ajudes d'emergència d'habitatge, subministraments i condicionament de la llar i més de 2 milions d'euros abonats a persones que no poden fer front al lloguer o pagar una factura de la llum, gas o aigua". "Estem lluitant contra la pobresa energètica i per no deixar a ningú arrere", ha afegit.

El regidor i les regidores implicats en aqueixa garantia del dret a l'energia han traslladat una crida a les persones interessades a participar en aquestes iniciatives "per a empoderar-se energèticament de la millor forma possible, amb informació i formació". Les inscripcions estan obertes en la web www.climaienergia.com.

Destacats