València s'uneix a les principals capitals espanyoles en un acord “per a la transformació de les ciutats”

Barcelona, Sevilla i Madrid són les ciutats que també acceleraran l’avanç cap a la transició energètica i ecològica

Guardar

0908 Acord Ciutats neutres (2)(1)
0908 Acord Ciutats neutres (2)(1)
L'alcalde de València, Joan Ribó, i els alcaldes de Madrid, Sevilla i Barcelona van signar dimecres passat un acord per a transformar les seues ciutats, i accelerar la transició energètica i ecològica abans de 2030, un acord que s'inscriu dins de la iniciativa citiES 2030, impulsada des de la plataforma El Dia Després. Tal com va afirmar Ribó durant la rúbrica, "el repte no és només que les ciutats arriben a ser climàticament neutres, sinó que ho facen al més prompte possible".Durant la seua intervenció en aqueix acte, Joan Ribó va alertar de la "gran transcendència d'aquesta declaració institucional que signem, perquè pot suposar la llavor per a un gran pacte per la descarbonització de les ciutats". De fet, l'alcalde de València va defensar la idea del pacte "entre el sector privat, el sector públic, l'acadèmia, la societat civil, la ciutadania i els mitjans de comunicació per a assegurar que la transició a la sostenibilitat és realment un projecte col·lectiu. Un projecte –va afegir- que va molt més enllà d'un govern puntual, o fins i tot d'un ajuntament, per a convertir-se en un autèntic projecte de ciutat".

"És el moment d'anar més enllà"

L'alcalde de València va subratllar la importància de la responsabilitat de les instàncies participants, i va defensar que "és el moment d'anar més enllà". Ribó va assenyalar la necessitat de "definir, a tots els nivells de l'administració, quins són els compromisos i accions concretes per a la descarbonització de cada ciutat"."A València –ha explicat Joan Ribó- considerem la dècada del 2020 al 2030 com la dècada clau per a l'acció si volem complir amb els objectius de descarbonització. Per això estem impulsant un ampli ventall de polítiques, com l'avanç en la mobilitat ciclista i el transport públic, l'impuls a la transició energètica a través de comunitats energètiques locals, el desenvolupament del Pla Verd per a la renaturalització de la ciutat, un model turístic d'emissions zero, la recuperació d'espai públic per a les persones, amb el projecte València Ciutat de Places i de Vianants, la protecció de l'Horta i aposta per una alimentació sostenible i de proximitat, o el desenvolupament de la ciutat "de 15 minuts".

Entitats ambaixadores de les missions

L'acord forma part de la Missió de Ciutats que la Comissió Europea va llançar en 2020, dins del programa Horitzó Europa, amb l'objectiu d'aconseguir 100 ciutats climàticament neutres en 2030 per i per a la ciutadania. Ribó va explicar que València s'ha dotat d'una estratègia de ciutat "que combina l'Agenda Urbana –amb un marc d'objectius per a avançar en el nostre model mediterrani de ciutat sostenible, saludable, pròspera i compartida- i la innovació orientada a missions". En aquest context, l'alcalde es va referir a la figura de les "entitats ambaixadores de la missió, que hem creat per a articular un ampli pacte social a la ciutat per a la seua descarbonització".Precisament, l'acord signat té l'objectiu de promoure formes innovadores de col·laboració entre ciutats, entitats públiques i privades, universitats i centres d'investigació i organitzacions de la societat civil que acceleren la transformació necessària per a aconseguir ciutats sostenibles, saludables i resilients. Les quatre ciutats signants es comprometen a posar en marxa "solucions que promoguen l'equitat i produïsquen beneficis socials, econòmics i ambientals, així com dissenyar un full de ruta per a aconseguir la descarbonització i la transició ecològica".L'acte, que va ser al Senat, fou presidit per la ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, qui va signar la declaració en nom del Govern, i va comptar també amb la participació del president del Senat, Ander Gil; de la ministra de Drets Socials i Agenda 2030 d'Espanya, Ione Belarra; la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez; la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant; i del president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, Abel Caballero. Així mateix, a més dels alcaldes de les quatre ciutats signants: Joan Ribó, de València; José Luis Martínez-Almeida, de Madrid; Ada Colau, de Barcelona; i Juan Espadas, de Sevilla.

Agilitació tràmits plaques fotovoltaiques

L'Ajuntament de València va anunciar ahir que agilita i simplifica els tràmits per a instal·lar plaques fotovoltaiques en els habitatges "perquè la ciutadania genere energia de manera autònoma, que pot ajudar a estalviar fins a un 40% del cost de la llum i contribuir a fer front al canvi climàtic", tal com va apuntar Ribó en informar de la modificació de l'Ordenança municipal de captació solar per a usos tèrmics que s'aprovarà en la Junta de Govern Local. Aquest canvi, que s'emmarca en la política municipal de transició energètica, "compromesa enfront del canvi climàtic", permetrà que la ciutadania puga instal·lar-se plaques fotovoltaiques en el seu habitatge després de la presentació d'una declaració responsable. "I aquesta mesura s'adopta en un moment molt oportú, ja que el preu de l'electricitat aconsegueix xifres històriques", ha concretat el primer edil.L'alcalde de València, Joan va donar a conéixer ahir aquesta modificació de la normativa municipal, "que se suma a altres iniciatives impulsades per l'Ajuntament per a afavorir la instal·lació de plaques fotovoltaiques en els habitatges com, per exemple, les bonificacions fiscals en l'Impost de Béns immobles (IBI) i l'Impost sobre Construccions Instal·lacions i Obres (ICIO), que van entrar en vigor l'abril de 2021 i ja es poden sol·licitar". També ha recordat l'existència d'ajudes europees i el fet que la inversió en una d'aquestes instal·lacions es pot amortitzar en cinc anys.
Destacats