València ret homenatge a l'expresident xilé Salvador Allende

Guardar

homenaje- Salvador- Allende
homenaje- Salvador- Allende

En el 45 aniversari de la mort del president xilé Salvador Allende, en el colp d'estat perpetrat a Xile l'any 1973, València hui ha retut homenatge a la memòria del mandatari, en la plaça que porta el seu nom en el barri de Torrefiel. Ha assistit l'alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat de la regidora de Govern Obert, Transparència, Cooperació i Participació Ciutadana, Neus Fábregas Santana. Joan Ribó ha destacat que Allende sempre ha sigut per a ell «un referent polític» que va crear «un socialisme democràtic i transformador».

Joan Ribó i Neus Fábregas han començat l'acte deixant un ram de flors sobre el monument d'Allende. Neus Fábregas ha dedicat unes paraules a la figura del president xilé, en les quals ha recordat que per a les persones que aposten «per transformar el món des de la col·lectivitat i el respecte a la diversitat, Allende suposa un exemple. Ell, al costat de tot el seu equip, va iniciar un procés històric: la construcció del socialisme participatiu per la via pacífica. Allende va treballar per a construir un país on la classe treballadora estiguera en el centre de la política de l'Estat, un estat democràtic amb la transformació social com a base».

A l'homenatge també han assistit Matías Alonso, portaveu del Grup de la Memòria Històrica a València; i Vicent Garcés, exdiputat del Parlament Europeu. Alonso ha destacat que queda una «assignatura pendent» que implica obrir una «nova etapa per a renunciar a tots els horrors i errors del passat». D'altra banda, l'exdiputat ha fet un recordatori històric del colp d'estat que ell va viure de prop, ja que en eixos moments estava a Xile, i ha pronunciat el missatge que va transmetre Salvador Allende abans de ser assassinat «perquè el poble xilé no es deixara sotmetre i lluitara per a restablir el camí cap a la democràcia». L'acte d'homenatge ha conclòs amb l'actuació del cantautor xilé Rubén Suárez.

Destacats