València prepara un contracte de neteja "de molta envergadura" que es farà públic "al llarg del mes de desembre"

El vicealcalde de la ciutat, Sergi Campillo, va avançar ahir que aquest contracte es troba ara en un període de tramitació

Guardar

Equip de neteja a València
Equip de neteja a València

La ciutat de València estrenarà un nou contracte de neteja a la fi d'enguany. Així ho va anunciar el vicealcalde de la capital valenciana, Sergi Campillo, que prefereix ser caut quant a la tramitació d'aquest, ja que es tracta d'un contracte “de molta envergadura”. En l'actualitat, es troba en tramitació, per la qual cosa el següent pas serà la seua publicació i la seua posterior licitació. No obstant això, caldrà esperar “al llarg del mes de desembre” perquè això succeïsca.

L'Ajuntament de València ha fet servir en els últims setze anys el mateix contracte de neteja. Tant és així que, des de 2005 fins a finals d'enguany ha estat en vigor. Per això, no és d'estranyar que València haja estat funcionant en els últims anys amb un dels pressupostos de neteja més baixos d'Espanya quant a despesa per persona. Per tant, aquest nou contracte es traduirà en més efectius o renovació de maquinària per a continuar mantenint una ciutat neta.

“Les dificultats que ens hem trobat per a arribar a aqueix contracte són evidents. Hem tingut una pandèmia, una cosa imprevisible. La nostra previsió era haver tingut el contracte dins del termini i en la forma escaient en aquests moments i haver tingut el contracte llest quan acabara la pròrroga d'aquest últim. Però la covid ho va trastocar tot i va haver-hi una gran afecció. Al llarg del mes de desembre donarem compte de la licitació, però sempre les previsions amb precaució perquè encara s'està tramitant”, ha explicat Campillo.

Així, tal com es reflecteixen en els pressupostos municipals de 2022, l'àrea de neteja i recollida augmenta en 5,1 milions, passant de 75 a 80 milions d'euros per al nou contracte". L'objectiu – va assenyalar l'alcalde Joan Ribó durant el debat sobre l'estat de la ciutat – és, de manera escalonada, “arribar en tres anys als 90 milions d'euros per any, la qual cosa suposarà millores substancials”.

I és que com va recordar l'alcalde de València, “el contracte, que és de 2015 i té un període de vigència de 16 anys – afig – va patir, en 2013, una forta retallada, per part del govern d'aquell moment, arribant a un mínim de 27,3 milions d'euros”.

Així, i malgrat que entre 2015 i 2019, la partida ha anat creixent en un 30% – passant de 29,6 milions a 38,2 – la veritat és que, d'acord amb l'Informe de l'OCU de 2019, encara se situava el tercer per la cua quant a despesa per persona, molt per davall d'altres ciutats com Madrid, Barcelona, Sevilla, Màlaga o Saragossa.

Així i tot, afirma Ribó, “segons l'últim baròmetre municipal, realitzat el juliol de 2021, la ciutadania aprova la gestió en neteja i serveis amb una valoració de 5,7”. Bé és cert que continua sent un dels problemes que més preocupa els valencians i valencianes i que, per tant, exigeixen major esforç a l'administració. Per aquest motiu, la inversió municipal en 2022 permetrà una important transformació del servei de neteja, però el més destacat és que anirà creixent, progressivament, per a situar-se al nivell d'altres grans ciutats.

 

Destacats