València posa en marxa el programa Compensem als centres educatius

Guardar

Una aula
Una aula

L'Ajuntament ha posat en marxa, en els centres escolars que l'han sol·licitat, el programa "Compensem", que consisteix en una sèrie d'activitats extraescolars i de suport educatiu dirigides a l'alumnat d'entre 3 i 18 anys. Aquest projecte té com a objectiu compensar els efectes negatius del confinament durant el passat curs escolar i compta amb el finançament de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport. La regidora d'Educació, Maite Ibáñez ha explicat que "a través de les propostes que oferim als centres, volem facilitar i reforçar la realització d'activitats culturals, així com altres vinculades a l'educació en les noves tecnologies, el reforç educatiu, la intel·ligència emocional, les habilitats socials, els hàbits saludables o el medi ambient".

Segons ha indicat la regidora "la situació de pandèmia ha afectat també l'alumnat en edats primerenques i adolescents i, per això, hem promogut activitats relacionades amb el suport psicològic i el reforç per a aquest últim tram del curs". A més, "ara es dona una situació sanitària més adequada que en els últims mesos, per això considerem que és el moment propici per a començar a posar en marxa aquest programa". Amb anterioritat, la regidoria d'Educació va realitzar diverses consultes als centres educatius de la ciutat per a conéixer millor les necessitats del moment.

Ibáñez ha explicat que mitjançant les activitats extraescolars "pretenem complementar la formació educativa de l'alumnat". Les activitats sorgeixen en resposta a la demanda expressada per part dels centres educatius i amb la intenció de compensar mitjançant recursos educatius i suport sociofamiliar les manques detectades. Algunes de les propostes estan obertes a la participació de les famílies.

En l'organització d'aquesta oferta d'activitats s'han involucrat diverses àrees municipals a més de la regidoria d'Educació, com la regidoria d'Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta, la d'Acció Cultural o la de Joventut, ja que es tracta d'un projecte transversal i integrador. Algunes de les propostes que es duran a terme són itineraris interpretatius en els espais verds i la fauna de la ciutat, activitats creatives per a interactuar amb els barris, accions artístiques, activitats de reforç escolar o tallers sobre còmic, escriptura, horts escolars i alimentació saludable. Aquestes es duen a terme en biblioteques municipals, centres educatius, espais comunitaris o espais verds de la ciutat.

No tots els centres educatius de la ciutat s'han acollit encara al programa "Compensem", donades les circumstàncies sanitàries dels últims mesos., Des de la regidoria d'Educació s'està animant als centres escolars al fet que participen en les activitats que més s'ajusten als seus interessos.

Els programes que s'han posat en marxa en aquests moments són "Comunicant les nostres emocions", i "Explora el teu barri". El primer consta de dos mòduls: habilitats socials i espai radiofònic. En el primer mòdul es pretén que l'alumnat adquirisca habilitats que ajuden a organitzar una vida sana i equilibrada, millorant el benestar personal, mentre que en el segon, l'alumnat ha de desenvolupar i emetre un programa de ràdio setmanal on siga el protagonista, tant de la part editorial com de la periodística, utilitzant diferents plataformes digitals i socials.

El programa "Explora el teu barri!" ha sigut dissenyat tenint en compte la singularitat intercultural, social i topogràfica de cada barri, així com les necessitats educatives de la zona, de manera que el mateix barri es descobrisca com una font de coneixements a explorar a través del joc. La proposta es desenvoluparà en huit grups de treball distribuïts en els barris de Benimaclet, Ciutat Vella, Orriols, Olivereta, Cabanyal, Russafa i la pedania de la Torre.

Destacats