València participarà en l'estudi del disseny sostenible dels habitatges urbans del futur

El projecte Urbanew de la Unió Europea selecciona a la capital valenciana, al costat d'altres 7 ciutats espanyoles, com a laboratori de proves per a reorientar la construcció en les ciutats i fer-les més sostenibles i adaptades al canvi climàtic

Guardar

La façana d'un edifici a València
La façana d'un edifici a València

Impulsar una transformació sistèmica de les tècniques i els materials de construcció, així com la millora de l'eficiència energètica en les ciutats amb l'objectiu de reduir la petjada de carboni per a afrontar el desafiament que suposa l'escalfament global en les grans urbs. Aqueix és l'objectiu del projecte europeu Urbanew, d'H2020 i la xarxa NetZeroCities, que desenvoluparà a València. La ciutat ha sigut seleccionada per la Comissió Europea, juntament amb altres sis ciutats espanyoles, per a dur a terme aquesta iniciativa.

Aquest projecte té un finançament europeu d'1,5 milions d'euros fins a maig de 2025 i a València ho lidera la Fundació València Clima i Energia que s'encarregarà de redactar un pla pilot de rehabilitació energètica d'un edifici públic de propietat municipal que servirà per a inspirar altres intervencions similars en altres edificacions públiques i privades per a fer-les sostenibles.

Així i gràcies al finançament del projecte Urbanew, les ciutats de València, Madrid, Barcelona, Sevilla, Vitòria-Gasteiz, Saragossa, Valladolid i Sòria promouran conjuntament accions per a fomentar la rehabilitació energètica i la substitució de materials de construcció, fomentant l'ús de matèries primeres locals amb baixa petjada de carboni i fomentant el desplegament d'energies renovables sota models d'autoconsum i comunitats energètiques.

En aquest sentit, el regidor de Millora Climàtica i Transició Energètica, Carlos Mundina, ha destacat que a València "treballem per a reduir dràsticament les emissions de gasos d'efecte hivernacle, garantint al mateix temps que els esforços de descarbonització siguen equitatius i contribuïsquen al benestar dels veïns. Ho fem estudiant casos d'èxit en altres ciutats i mostrant a la resta d'Europa les coses que funcionen ací".

En la Unió Europa, les urbs alberguen al 75 % dels ciutadans i ciutadanes d'aquesta zona i representen més del 70 % de les emissions globals de CO2. Tant a Europa com a tot el món, les ciutats tenen davant sí el repte de fer compatible una gran concentració de població amb la implementació de polítiques de sostenibilitat i un dels principals desafiaments és afrontar la transició energètica.

Segons ha apuntat Mundina, "les ciutats són part del problema, però també són part de la solució. Són grans emissores de gasos efecte hivernacle, però també són centres d'activitat econòmica, generació de coneixement, innovació i noves tecnologies. A València volem aprofitar tota la nostra capacitat d'innovació i començar a pensar com han de ser les ciutats del futur".

A més, el regidor ha recordat que València és Capital Verda Europa 2024 i és una de les primeres ciutats europees a rebre el segell de Ciutat Missió, "un títol que reconeix el compromís climàtic i lideratge de la ciutat en la reducció d'emissions". Aquest títol reconeix el pla d'acció recollit en l'Acord Climàtic de la ciutat, pel qual es compromet a reduir les emissions de CO2 en un 80 % i aconseguir la neutralitat climàtica en 2030.

Destacats