València ofereix el Saló de Cristall per a celebrar un torneig d'escacs a proposta de Judit Polgar, la millor jugadora del món

L'alcalde rep a la dama del tauler, que visita per primera vegada la ciutat per a commemorar l'origen valencià de la disciplina

Guardar

L'alcalde de València, Joan Ribó, al costat de la millor jugadora d'escacs de la història, Judit Polgar
L'alcalde de València, Joan Ribó, al costat de la millor jugadora d'escacs de la història, Judit Polgar

La trobada d'aquest divendres a la casa consistorial entre l'alcalde, Joan Ribó, i la millor jugadora d'escacs de la història, Judit Polgar, ha girat al voltant de la commemoració de l'origen valencià de la disciplina, motiu pel qual la gran dama del tauler visita per primera vegada la ciutat. A proposta de l'esportista hongaresa, Ribó ha oferit el Saló de Cristall als membres de la Federació Valenciana d'Escacs presents per a acollir un torneig, com ja es va fer fa 40 anys. L'alcalde s'ha referit a les partides simultànies que Polgar disputarà demà en la plaça del Mercat i que “d'alguna manera suposen l'estrena d'aquest nou espai recuperat per a la ciutadania”.

“Quan Judit Polgar m'ha plantejat la possibilitat de fer en el Saló de Cristall algun tipus de torneig, m'ha semblat una gran idea”, ha explicat Joan Ribó. “Vull manifestar la disponibilitat de l'Ajuntament per a realitzar un esdeveniment així; és una experiència que podríem repetir”. L'alcalde ha fet l'anunci després de la recepció a la considerada millor jugador d'escacs de la història, qui està entre hui i demà a la ciutat en el marc del programa de la Federació d'Escacs de la Comunitat Valenciana per a celebrar que “va ser ací on es va gestar els escacs moderns”. Judit Polgar (Budapest, 45 anys) va batre el rècord en convertir-se en la Gran mestra de més curta edat, va ser la primera dona a guanyar a un campió del món — ha aconseguit derrotar a 11— i ha encapçalat durant 26 anys el rànquing femení de la disciplina —fins que es va retirar—.

Durant la xarrada que han mantingut el màxim responsable de la ciutat i la jugadora, tots dos han subratllat el paper pedagògic dels escacs. Polgar ha obsequiat al regidor amb un tauler que ha signat amb la dedicatòria: “Els escacs és màgia per als xiquets i les xiquetes i per a l'educació”. Per part seua, Ribó li ha fet lliurament del llibre València per a visitants i veïns, de l'historiador Joan Francesc Mira i el fotògraf Francesc Jarque. L'alcalde ha mostrat les imatges de la Llotja que apareixen en l'obra, enfront d'on la dama dels escacs disputarà aquest dissabte diverses partides simultànies. En aqueix sentit, Ribó ha assenyalat que aquesta jornada esportiva “d'alguna manera estrena la plaça del Mercat, mancant algun detall, però que pràcticament està acabada ja”.

L'origen valencià

El component valencià dels escacs moderns ha sigut un altre tema de la conversa. Aquesta vinculació està reconeguda internacionalment en el document fundacional de l'edat moderna del joc, el poema Scachs d’amor, de 1475, obra d'autoria conjunta de Bernat Fenollar, Narcís Vinyoles i Francí Castellví. L'altra gran aportació valenciana és la difusió internacional de les noves regles: un 15 de maig de 1495 es va publicar a València el Llibre dels Jochs Partits del Scachs en nom de 100, de Francesch Vicent.

Amb la visita de Polgar arranquen els actes organitzats per la Federació d'Escacs de la Comunitat Valenciana, que culminaran al juliol amb el torneig València, bressol dels escacs moderns. Aquesta vesprada, la jugadora signarà autògrafs i atendrà aficionats que s'acosten a la sala de conferències del complex esportiu i cultural La Petxina. Després inaugurarà a la Sala dels Escacs una nova zona, on s'han plasmat en panells les vinyetes del còmic sobre la vida i l'obra de Francesch Vicent. A continuació, s'unirà a una taula redona sobre el passat i el futur del joc.

Destacats