València obri les portes d'edificis fins ara inaccessibles

Guardar

Open -House- Valencia
Open -House- Valencia

València s'afegeix al moviment de grans ciutats que celebren, anualment, el redescobriment de l'arquitectura que atresoren. La pròxima primavera obrirà les portes d'un gran nombre dels seua edificis i espais públics «per mostrar orgullosa la bellesa, la singularitat i l'excel·lència d'aquests enclavaments», tal com ha anunciat hui l'alcalde de València, Joan Ribó, durant la presentació de l'Open House Valencia, «una cita en què s'acostarà, de forma didàctica, l'arquitectura urbana i la seua història a la ciutadania».

Acompanyat del regidor de Desenvolupament Urbà i Vivenda, Vicent Sarrià, l'alcalde Joan Ribó ha presentat al Saló de Cristall aquesta iniciativa, impulsada per l'Acadèmia Europea del Paisatge Urbà (AEPU) dins del moviment global de l'«Open House Worldwide Family», conjunt de ciutats que des de 1992 creix al llarg de tot el món «mostrant la seua hospitalitat i el seu inestimable patrimoni edificat».

En agrair a l'AEPU el fet de donar-li a València l'oportunitat d'afegir-se a l'esmentat moviment, l'alcalde ha explicat «que aquesta ciutat ha estat sempre oberta». Ha destacat la seua capacitat «acollidora, amable amb els turistes, integradora amb els forasters, des de sempre i fins ara mateix, tal com ha demostrat amb la recepció dels migrants de l'Aquarius». «Però, també és València una ciutat rica en patrimoni arquitectònic i paisatgístic lamentablement poc conegut i, en conseqüència, també poc reconegut, principalment des de fora de les creus de terme, però inclús, sovint, entre nosaltres mateixos», ha manifestat Joan Ribó.

«Per això -ha aclarit- aquesta doble condició s'alinea de manera ben estreta amb la filosofia i els objectius de l'Open House Worldwide Family», que ara conforme 42 grans i mitjanes ciutats, entre les quals estan Barcelona, Madrid i Bilbao, i a les quals l'any vinent s'afegiran València, Nàpols (Itàlia) i Tallin (Estònia).

Joan Ribó ha mostrat la seua confiança en el ressò que aquesta convocatòria assolirà entre ciutadans i visitants, «com ho han tingut recents experiències a casa nostra que s'hi podrien assimilar, com ara l'obertura al públic de les seus monumentals de la Generalitat, els successius festivals de Cabanyal Obert, les rutes de la Memòria Històrica o les visites guiades professionals que organitza regularment el Col·legi d'Arquitectes».L'alcalde, que també ha recordat «els centenars de milers de visitants que hem rebut en aquesta casa des de la primavera de 2015», ha explicat «que la ciutadania ha celebrat el descobriment de la seua casa consistorial i la política de portes obertes». Per tant, «a partir de la primavera vinent aquest edifici, s'inclourà com un dels atractius més de la primera edició de l'Open House València perquè com altres desenes més d'edificis, places i jardins de la ciutat cada any, siguen visitats, interpretats i, en definitiva, gaudits com a referents d'art i d'història, per milers de persones de tota edat, condició i origen», ha conclòs la primera autoritat municipal.

Per la seua banda, el regidor de Desenvolupament Urbà, Vicent Sarrià, ha ressaltat que la presentació d'aquesta iniciativa s'emmarca en la Setmana de l'Urbanisme, que conclou este cap de setmana i s'ha celebrat per a afavorir la participació activa de la ciutadania a l'hora de dissenyar la ciutat perquè l'urbanisme done respostes a les necessitats ciutadanes».

En nom d'aquesta agrupació d'arquitectes i professionals valencians impulsors de festival d'arquitectura i urbanisme l'Open House Valencia, han participat en l'acte el President del Col·legi Territorial d'Arquitectes de València, Mariano Bolant, i l'arquitecte i estudiós Javier Domínguez. Els dos han defensat que l'arquitectura «no és únicament una experiència estètica», i l'han valorada com un art i una tècnica que s'adapta a les necessitats de les persones. Per això, han agraït el suport municipal per impulsar aquesta cita amb què convida tot el món a explorar i entendre el valor dels edificis i els paisatges de la ciutat.

Javier Domínguez ha destacat que aquest festival que, des de fa més de 20 anys se celebra en altres ciutats del món, per primera vegada obrirà les portes de llocs de treball o espais realitzats per a ser viscuts a València. «Aquesta experiència es completarà amb altres activitats com pujades en globus, que s'instal·laran al riu perquè la gent gaudisca de València des de l'aire. També es faran itineraris com el que es realitzarà amb motiu del 80 aniversari del final de la Guerra Civil per estructures i refugis amb què contava València, capital de la II República, o edificis emblemàtics de l'època del valencià Cayetano Borso di Carminati i d'altres arquitectes racionalistes.

Destacats