València obri la primera oficina d'atenció a les víctimes del franquisme de tot el País Valencià

El projecte de Diputació és tot un referent i pioner i segueix algunes línies de l'Ajuntament de Pamplona

Guardar

oficina_victimas_franquismo
oficina_victimas_franquismo

La Comunitat Valenciana està sent un referent en la memòria històrica enfront de la inacció d'altres comunitats autònomes. Hui, la diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo ha presentat la primera oficina d'atenció a les víctimes del franquisme, un punt de trobada de totes les víctimes i sens dubte un suport institucional clar i contundent.

L'oficina naix amb diversos objectius: atendre a les víctimes, identificar més fosses gràcies a la informació i a les entrevistes amb els familiars, gravar els testimoniatges i finalment presentar una querella criminal contra els crims del franquisme. Amb tot açò i com ha indicat Rosa Pérez Garijo, l'oficina és un projecte que persegueix deixar constància de tot el viscut i per a abril de 2019 deixar un memorial de les víctimes així com rescabalar-les a través d'una querella si es reuneixen les suficients proves. Per la seua banda, Álex Calpe, un dels tècnics de la nova oficina, ha reconegut que molts familiars necessiten assessorament i amb aquesta nova oficina se centralitza tot i es dóna un punt d'atenció a les víctimes.

Aquest projecte, pioner a la Comunitat Valenciana, també permetrà gravar els testimoniatges vius de la repressió amb la idea de seguir augmentant el memorial. La primera part d'aquest treball de documentació es presenta aquest mateix dimecres en el MuVIM sota el nom de ‘La Nostra Memòria’. A més, servirà per a poder identificar més fosses per mitjà de les declaracions dels familiars, actuació que complementarà les exhumacions ja realitzades per part de la Diputació.

Un altre dels objectius de l'oficina, que estarà en plena activitat fins a maig, és la de reunir la suficient informació i testimoniatges durant aquest període per a poder presentar una querella pels crims i la repressió franquista, tal com s'ha fet des de Pamplona, pionera a Espanya. La diputada, Rosa Pérez Garijo, espera que siga viable presentar-la perquè per fi puga haver-hi una reparació de la memòria de les víctimes del franquisme, que desgraciadament encara no s'ha produït en aquest país”. “Una democràcia no pot ser plena si no reparem aquestes situacions que les víctimes han viscut”, ha afegit Pérez Garijo.

La primera oficina de tot el País Valencià

oficina_victimas_franquismo2L'oficina es troba en el Centre Cultural la Beneficència. L'horari d'atenció és de dilluns a divendres de 9 a 14 hores i els dimarts de 16 a 18 hores. També donen resposta a través de 963 883 870 i per correu electrònic en les adreces: [email protected] i [email protected] a aquest projecte s'ha dotat d'una partida d'uns 15 milions d'euros. Álex Calpe un dels tècnics ha destacat que l'oficina no solament es dedica a l'atenció de les fosses, sinó també a casos de violència en les mateixes comissàries que com han reconegut haurien ser de lesa humanitat.

El despatx comptarà amb els tècnics Alejandro Calp i Vicent Galiana per a atendre a les víctimes i familiars. L'oficina compta amb un espai on poder gravar els diferents testimoniatges per al memorial que veurà la llum a l'abril del pròxim any.

Arxivat a:

Destacats