València millorarà l'entorn del depòsit d'aigua del segle XIX situat a Quart de Poblet

Elisa Valia: "Mantindre estructures que han significat tant per al benestar de la població és una manera d'acostar la cultura de l'aigua a la ciutadania"

Guardar

Les responsables municipals en el depòsit de San Onofre
Les responsables municipals en el depòsit de San Onofre

L'Ajuntament de València, a través de la regidoria del Cicle Integral de l'Aigua, s'ha compromés a millorar l'entorn del depòsit d'aigües de baixa pressió de Sant Onofre situat a Quart de Poblet amb la finalitat de preservar i mantindre aquest element hidràulic, i d'atraure més visitants per tal que coneguen de primera mà la importància d'esta infraestructura. Així li ho va traslladar la regidora del Cicle Integral de l'Aigua de València, Elisa Valía, a l'alcaldessa d'este municipi de l'Horta, Carmen Martínez, durant la seua visita al lloc.

El depòsit, propietat de l'Ajuntament de València, està situat en l'avinguda de Trafalgar en Quart de Poblet, data del segle XIX i ha sigut una peça clau en el sistema de proveïment d'aigua al llarg de la història. En l'actualitat emmagatzema aigua i continua operatiu, formant part de la xarxa de baixa pressió per al reg de jardins. "És fonamental mantindre en les millors condicions possibles estructures que han significat tant per al benestar de la població i que encara continuen sent de gran importància, ja que és una manera d'acostar la cultura de l'aigua a la ciutadania", ha expressat Elisa Valía, qui ha afegit que es tracta, a més, "d'un edifici d'alt valor arquitectònic".

Valía ha recordat que és possible visitar aquest depòsit, "l'interior del qual és impressionant, especialment si es coneix la seua història" i ha agraït a Quart de Poblet "la inclusió d'aquest depòsit de baixa pressió en la 'Ruta de l'Aigua' que organitza i promociona Turisme Quart de Poblet i que té com a objectiu conéixer els béns patrimonials relacionats amb l'aigua que es troben en aquest municipi".

L'alcaldessa de Quart de Poblet, Carmen Martínez, ha manifestat que per a la seua localitat "és un luxe comptar amb aquesta infraestructura, que forma part del patrimoni hidràulic de la Comunitat Valenciana i especialment de Quart de Poblet". "És un lloc emblemàtic –ha afegit- i l'Ajuntament de Quart de Poblet té molt interés a continuar mantenint-lo i a millorar l'entorn", per la qual cosa valora "de manera molt positiva l'ajuda que brinda la regidora Valía". Martínez també ha animat els veïns i les veïnes que encara no coneixen el depòsit a que el visiten perquè "val molt la pena".

El depòsit d'aigües de baixa pressió de Sant Onofre forma part del sistema per a la potabilització i canalització d'aigües i va ser construït en 1850 per la "Societat d'aigües potables i millores de València".

El sistema comença en La Presa de Manises, aigües amunt de l'Assut de Moncada, des d'on ix un aqüeducte subterrani que condueix l'aigua fins als filtres de Manises, on hi ha dues basses. L'aigua filtrada és conduïda fins al depòsit cobert de 900 metres cúbics, des d'on es distribueix a la capital i a altres poblacions de l'Horta. Aquest sistema naix a finals del segle XIX amb la finalitat d'erradicar les epidèmies, principalment el còlera. Malgrat això, el seu funcionament no va ser satisfactori i va patir diverses remodelacions per a perfeccionar el sistema de potabilització. Actualment, el depòsit segueix en actiu i es destina l'aigua per al reg.

Destacats