València ja és Capital Mundial del Disseny 2022

El Cap i Casal estava en la final al costat de Bangalore, i la World Design Organization ha avançat hui, després d’un canvi de plans, que la ciutat llevantina és la triada

Guardar

capital_diseno
capital_diseno

Ja és oficial: València, Capital Mundial del Disseny 2022. Després d'un canvi de plans en els quals l'organització avançava, la setmana passada, que aquest mateix dilluns podria conéixer-se el resultat -estava programat per a octubre-, les millors expectatives s'han complit. Entre 2022 i 2023, el Cap i Casal sumarà la seua capitalitat de la Comunitat i la de l'Alimentació Sostenible, a la del Disseny Mundial.

València agafarà així el relleu de la ciutat francesa de Lilla, que ostentarà aqueix títol entre 2020 i 2021. Des que la ciutat arribara a la final i el comité de l'organització la visitara, a l'Ajuntament es mostraven confiats. El Comité Tècnic de la World Design Organization es va reunir divendres passat i va decidir, tal com ha anunciat hui, que el Cap i Casal fóra seu de les innovacions mundials del disseny.

Capital Mundial del disseny, 'més enllà' de 2023

Encara que es tracta d'una capitalitat transitòria, des de l'Ajuntament es va promocionar la seua candidatura i es va crear, fins i tot, l'Associació València Capital del Disseny. El títol deixa, asseguren, una "petjada" que va més enllà de 2023. Va ser al juny quan es va conéixer el passe a la final al costat de Bangalore, i un mes després una 'comissió' va visitar València i l'altra candidata per a conéixer els llocs de primera mà.

Una memòria detallada i cuidada amb més de 500 pàgines van servir perquè el Comité triara a la ciutat valenciana. Es tracta d'un títol de recent creació, en 2008, però que en el seu curt recorregut ja ha obtingut un reconeixement mundial com a font d'innovació. La Capitalitat Mundial del Disseny (CMD) és un projecte bressolat pel Consell Internacional de Societats de Disseny Industrial (World Design Organization, WDO), per a premiar, afavorir i promocionar els assoliments i avanços en el camp del disseny. Una forma localitzada però itinerant d'impulsar la innovació en el camp.

Candidatura -València -Capital- Mundial- Diseño

Segons va relatar un dels responsables de l'Associació València Capital del Disseny i directors estratègics de la candidatura, Xavi Calvo, els beneficis de la capitalitat són variats. Aconseguirà, assegura, "focalitzar l'atenció a València" en l'àmbit internacional des del món del disseny gràfic i industrial, la qual cosa proporcionarà una "projecció internacional", serà un empenyiment a la producció local i augmentarà "l'interés de la inversió estrangera".

"Una ciutat millor"

Durant la visita del Comité, l'Alcalde de València, Joan Ribó, va assenyalar que la ciutat "ha destacat durant molt de temps" per ser una ciutat amb "gran voluntat de disseny en nombrosos nivells i àmbits". L'equip que va rebre als responsables de la CMD va entregar una memòria de la candidatura d'unes 500 pàgines, en les quals es recorre l'essència dissenyadora de la ciutat "basada en com el disseny pot fer una ciutat millor".

La capitalitat, per a la ciutadania, no es quedarà ací. Amb ella vindran multitud d'actes i esdeveniments durant aqueixos dos anys -sempre amb el disseny com a element comú-, que s'integrarà en l'agenda d'oci de València. Segons es va detallar des de la candidatura, al voltant del disseny, cada mes englobarà un gran tema, sobre el qual se centraran els esdeveniments. Aquests grans temes seran diversos, des de la lluita contra l'emergència climàtica, a la unió de la ciutat i la naturalesa mitjançant el disseny, o est des de la perspectiva de gènere.

Destacats