València insta a les entitats bancàries perquè mantinguen l'atenció personalitzada a les persones majors

Guardar

Una parella de persones majors caminant
Una parella de persones majors caminant

L'Ajuntament de València traslladarà al Govern d'Espanya i a les Corts Generals una proposta impulsada per l'Oficina Municipal de Persones Majors "perquè les entitats bancàries mantinguen l'atenció personalitzada a aquest col·lectiu i perquè es comprometen a prestar un horari especial individualitzat per atendre degudament a les seues gestions diàries". El Ple ha aprovat hui aquesta moció, presentada amb caràcter urgent per l'equip de govern, "per establir mesures per la constitució dels anomenats "Bancs amigables amb les persones majors", tal com ha explicat la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez.

Amb aquesta moció, l'Ajuntament proposa que "les entitats bancàries faciliten informació bàsica sobre els servicis que més utilitzen les persones majors" i que els tràmits realitzats "es comuniquen amb documentació en paper". El consistori també demana, entre altres accions, "el foment de la promoció de cursos de cultura financera per trencar la bretxa digital". Es tracta, com ha assenyalat Gómez, de tindre una sensibilitat cap a aquest col·lectiu i fer accessibles els bancs.

En aquest punt ha intervingut la Defensora de les Persones Majors de València, Asunción Pérez, qui s'ha fet ressò de les dificultats que troben com ara horaris o tràmits online que genera a moltes persones majors inseguretat per a relacionar-se amb les entitats bancàries. En aquest sentit ha instat als bancs a atendre aquesta escletxa generacional i donar facilitats.

Impuls de l'ocupació estable i de qualitat

D'altra banda, el Ple ha acordat hui donar suport a la reforma laboral que el Congrés de Diputats votarà la pròxima setmana "per impulsar la creació de l'ocupació estable i de qualitat, incrementar les contractacions indefinides i promoure la recuperació de la negociació col·lectiva per augmentar els drets de les persones treballadores". La proposta, defensada per l'equip de govern i aprovada, amb el vistiplau del Partit Popular i l'excepció de Ciutadans i Vox, també contempla "defendre l'estabilització de l'ocupació com a alternativa a l'acomiadament", i advoca per "la formació de les plantilles i el diàleg com ferramenta per arribar a acords".

Aquesta moció destaca les "mesures per acabar la precarietat i l'atur i per restablir l'equilibri entre empreses i persones treballadores" que contempla la reforma laboral que planteja el Govern. En definitiva, "per avançar cap a una recuperació justa perquè Espanya continue creixent". D'una banda, el regidor d'Hisenda, el socialista Borja Sanjuán, ha indicat que "el que s'intenta amb aquesta reforma laboral, la primera pactada per tots els agents socials, és que la recuperació econòmica siga la més justa possible"; mentre que el regidor de Comerç, el portaveu de Compromís, Carlos Galiana, ha defensat aquesta iniciativa legislativa "que té marge de millora amb propostes que encara es poden negociar com ara la reducció de jornada laboral a 4 dies o aspectes de conciliació". Tots dos han valorat el fet que aquesta reforma "pretén limitar la temporalitat de l'ocupació".

Durant el debat, el regidor de Vox, Vicente Montañez, ha assegurat que "aquest tema s'ha de debatre al Congrés, tot i que el principal problema de la ciutat és l'atur". En la mateixa línia, s'ha manifestat el regidor de Ciutadans Rafael Pardo, qui ha manifestat el suport del seu grup "sempre que l'acord contemple allò que s'ha pactat amb els agents socials". Per altra part, el regidor Popular Santiago Ballester, que s'ha mostrat "partidari d'aquelles normes que generen ocupació", ha demanat que "es retire la moció".

Respecte a la institució normativa de l'idioma valencià

El Ple hui també ha manifestat el seu respecte a allò que estableix a l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana que dicta que "la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana és el valencià" i que "l'Acadèmia Valenciana de la Llengua és la institució normativa de l'idioma valencià, que té per funció determinar i elaborar en el seu cas, la normativa lingüística de l'idioma valencià, així com vetlar pel valencià partint de la tradició lexicogràfica, literària i la realitat lingüística genuïna valenciana així com la normativització consolidada, a partir de les denominades Normes de Castelló".

Aquesta proposta s'ha aprovat davant d'una altra presentada pel Partit Popular per demanar "suport per al Tribunal de les Aigües, per l'atac de Correos que, en un catàleg oficial, parla de les sessions d'aquesta institució de justícia que –segons específica- se celebren en català". La regidora popular María José Ferrer San Segundo ha demanat "que es defenga aquesta institució mil·lenària, i que s'exigisca al President de la Societat Anònima Estatal de Correus i Telègrafs una rectificació i la retirada del catàleg així com una disculpa pública".

La regidora del Cicle Integral de l'Aigua, Elisa Valía, ha intervingut per explicar que "el debat suscitat per la proposta popular no té cap sentit, ja que el President del Tribunal de les Aigües ja ha rebut les disculpes", i ha lamentat "l'aprofitament d'un error comés per desconeixement amb objectius de polemitzar sobre un tema que no genera debat al carrer".

Diàleg amb representants de l'hostaleria i del veïnat

El Ple també ha decidit, amb l'abstenció dels grups municipals, que "l'Ajuntament de València continuarà treballant, com porta fent fins ara, en els fòrums actuals amb els representants de l'hostaleria i dels veïns facilitant un espai d'encontre i diàleg".

Aquest acord, argumentat pel regidor de Comerç, Carlos Galiana, s'ha adoptat com a alternativa a la moció presentada per regidor de Ciutadans Rafael Pardo per "restaurar l'ampliació de l'espai de les terrasses, que es va concedir temporalment per compensar l'impacte econòmic causat del coronavirus, durant tot l'any 2022, perquè no ha terminat les limitacions per la pandèmia, ni els efectes negatius que pateix el sector de l'hostaleria".

En matèria econòmica, també ha debatut i rebutjat una proposta de la regidora popular Paula Llobet, qui ha reclamat la devolució de l'Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE) i d'altres taxes vinculades a l'activitat per als negocis tancats per la pandèmia de la Covid-19.

Dia Internacional de la Commemoració de les Víctimes de l'Holocaust

Pel que fa a altres assumptes, el Ple ha acordat, amb el suport de tots els grups polítics a excepció de Vox que s'ha abstingut, que "el Consell Municipal d'Immigració i Interculturalitat propose diverses accions de sensibilització amb motiu del Dia Internacional de la Commemoració de les Víctimes de l'Holocaust, que se celebra hui, 27 de gener. I que l'Ajuntament de València, a través de les regidories competents, continue realitzant activitats, esdeveniments i iniciatives amb representació dels col·lectius Romaní, Jueu, LGTBI+ i altres associacions per a reforçar i conscienciar sobre el valor de la convivència intercultural, interreligiosa, així com el respecte i riquesa de la diversitat, la no discriminació i rebuig dels delictes d'odi".

Així mateix, a l'Hemicicle s'ha acordat que l'Ajuntament de València donarà a conéixer el passat posant cara a les víctimes per a repensar-les i honrar-les, confiant així en el valor guaridor i, alhora, reivindicatiu de la cultura, "perquè –tal com ha assegurat la regidora de Cooperació Maite Ibáñez, és important posar en marxa iniciatives destinades a un coneixement públic del dolor, la mort i la desraó de la barbàrie".

"A més, l'Ajuntament de València continue fomentant l'Educació en valors amb projectes que promoguen la convivència intercultural i el suport a la defensa dels Drets Humans", ha conclòs la regidora en argumentar la moció que, s'ha aprovat com a alternativa a la presentada pel regidor de Ciutadans Javier Copoví, "per instar l'Ajuntament perquè celebre un programa d'esdeveniments amb representació de diferents col·lectius afectats amb motiu del Dia Internacional de la commemoració de les Víctimes de l'Holocaust, així com el Dia Europeu de la Cultura".

Seguretat ciutadana

El torn de mocions s'ha encetat amb una moció presentada per Ciutadans "per demanar actuacions en matèria de seguretat ciutadana, pels robatoris i agressions en el districte de l'Eixample i en els carrers de València". Segons el regidor d'aquest grup Narciso Estellés, "davant aquesta situació, amb dades quantificables, cal reflexionar i prioritzar la seguretat a la imposició de denúncies a la ciutadania i al veïnat".

En aquest punt ha intervingut Jesús Santos en nom del Sindicat Professional de Policies i Bombers (SPPLB) "per denunciar la vulneració dels acords com el que contemplava el reconeixement (amb cinc dies lliures) del treball desenvolupat durant el confinament". "Durant aquest temps la plantilla va estar a l'altura de les circumstàncies", ha assegurat el representant sindical, amb qui el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, "s'ha compromés a defendre aquest assumpte en el Ple de febrer".

Finalment, la moció no ha comptat amb el suport del Ple "perquè -tal com ha explicat el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano- no podem construir un debat seriós sobre una fal·làcia, perquè el nombre d'aquest tipus delictes, en general, s'ha reduït en la ciutat entre 2019 i 2021; mentre que, al contrari, s'ha incrementat notablement la plantilla de la Policia Local".
En el primer Ple de l'any, la corporació ha ratificat l'acord aprovat al ple celebrat el dia 31 de juliol de 2019 al punt 25, com a alternativa a la proposta de regidor de Vox Vicente Montañez sobre el compliment de la Llei de banderes.

D'altra s'ha rebutjat una moció presentada pel Grup Popular sobre la retirada del projecte de Reglament Orgànic del Ple. Un text que la regidora del PP María José Ferrer San Segundo ha qualificat de "reglament mordassa" perquè estableix un màxim de 5 preguntes per regidor al Ple i 3 preguntes per regidor en les comissions informatives. L'alcalde de València Joan Ribó ha rebutjat aquests arguments de l'oposició perquè s'ha regulat seguint les recomanacions de la Sindicatura de Greuges i "és una proposta molt més ampla a la de la resta de grans ciutats de l'Estat i garanteix el dret d'informació i transparència, a més de millorar sense dubte el funcionament normal dels servicis".

També s'ha debatut i rebutjat altra proposta presentada pel regidor de Vox sobre "les declaracions del ministre de Consum, Alberto Garzón, l'Agenda 2030 i en defensa del nostre sector ramader i els nostres productes".

Arxivat a:

Destacats