València inicia els treballs de restauració de les escultures d'Àfrica i Àsia dels jardins de Parcent

Guardar

 Restauració escultures Àfrica i Àsia
Restauració escultures Àfrica i Àsia

La Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals ha començat la rehabilitació de les escultures d'Àfrica i Àsia situades sobre l'espai que ocupava el desaparegut Palau de Parcent, als jardins del mateix nom, que presentaven diverses afeccions i trencaments a conseqüència d'actes vandàlics. La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha recordat que es tracta de dos peces escultòrics que estaven situades sobre les fonts ornamentals de l'espai enjardinat. Els treballs de restauració compten amb un pressupost de 6.231,5 euros, i un termini d'execució de 3 mesos.

"A conseqüència de diferents actes vandàlics duts a terme contra les escultures del Jardí de Parcent, és prioritari realitzar la restauració de dues de les seues escultures, les al·legories d'Àsia i d'Àfrica, que estan situades en el centre de dues de les quatre fonts circulars que ornamenten el jardí, ja que han sigut mutilades en part". Així ho ha explicat la regidora, qui ha afegit que els atacs a les peces "han desfigurat la seua imatge original, per la qual cosa és necessària la seua reconstrucció per a retornar-les tota la seua esplendor i per a continuar conservant el patrimoni històric i cultural de la nostra ciutat".

Les escultures representen dues figures femenines sobre pedestal, amb un animal simbòlic cadascuna d'elles als peus. Es tracta de dues obres d'autoria anònima realitzades en marbre, que formen part de les quatre que hi ha en forma d'al·legoria continental, la representació de la qual va ser sistematitzada per l'erudit Cessara Ripa en la seua "Iconologia" l'any 1618.

Tal com es recull en aquest estudi, Àsia està representada per una figura vestida amb indumentària luxosament ornamentada, el cosset de la qual deixa el pit al descobert, i amb el cap cobert per un turbant amb ploma al capdavant; té el braç dret alçat i un encens a la mà, com a símbol de les aromes i espècies que abunden en aquestes terres; i agafa amb la mà esquerra el cap d'un drac o fardatxo, animal simbòlic d'aquest espai. Per part seua, Àfrica s'adorna amb un tocat que representa un cap d'elefant, en una imatge similar a la que apareix en una Medalla de l'Emperador Adrià; i a la seua mà dreta porta un cistell amb fruits. Als seus peus apareix la figura d'un lleó.

Les dues estàtues van ser instal·lades sobre un pedestal de pedra calcària en el centre de la font, que apareix envoltada per baranes mixtes de ferro forjat i fos, amb porta d'accés. Les fonts estan delimitades per pòrtics d'arcs de mig punt metàl·lics, perquè s'enfile l'heura plantada i obtenir ombra i dotar d'emmarque a les fonts.

Quant al seu estat de conservació, l'informe de danys assenyala que en l'escultura que representa al continent d'Àsia s'observa "faltant volumètric del braç dret en elevació, tram des del colze a la mà". La peça ja va ser intervinguda i reconstruïda en marbre, precisament en la part del braç, en diverses ocasions anteriors (en els anys 2000 i 2019), atés que es tracta del punt més feble de l'estructura.

Per la seua banda, en l'escultura que representa al continent d'Àfrica, s'observa "un faltant volumètric que correspon al conjunt de la mà esquerra que agafa un xicotet pardal, i a la trompa de l'elefant". Aquesta zona també va ser reconstruïda en 2019. A més, el rostre mostra un impacte i trencament del nas de la peça.

L'empresa Esculturas y Restauraciones Inglès S.L. s'encarrega dels treballs de restauració, amb un pressupost de 6.231,5 euros i un termini d'execució de 3 mesos. Les tasques han començat amb les proves del model d'escaiola prèvia a la talla de marbre.

Arxivat a:

Destacats