València inicia la reforma de dos jardins de la Malva-rosa amb un procés participatiu

Guardar

Reforma jardins Malva-rosa
Reforma jardins Malva-rosa

L'Ajuntament de València ha iniciat la reforma de dos jardins del barri de la Malva-rosa mitjançant un procés participatiu amb el veïnat. En concret, les actuacions milloraran les places de Simon Bolívar i de Francesc Momblanch al districte dels Poblats Marítims, amb una superfície conjunta de 3.600 m² i un pressupost de licitació per a executar l'obra superior als 800.000 euros, IVA inclòs, per a tots dos espais verds.

El regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, s'ha reunit amb representants de l'associació de veïnes i veïns Amics de la Malva per a iniciar un procés participatiu a fi de reformar dos jardins del districte dels Poblats Marítims tot atenent les necessitats i demandes de la ciutadania. De fet, amb aquesta millora de tots dos jardins, l'Ajuntament dona resposta a la demanda veïnal de reformar les places de Simon Bolívar i de Francesc Momblanch.

El vicealcalde, Sergi Campillo, explica que s'ha iniciat el procés de redacció de la reforma de dues places "molt importants de la Malva-rosa, dos espais bessons, els quals presenten una tipologia de jardí poc permeable". Aquesta intervenció, a més a més, "atén la demanda de la ciutadania, canalitzada a través d'Amics de la Malva, per a tindre al barri jardins més accessibles, amables, amb més vegetació amb jocs infantils i també per a espais dedicats a persones majors", argumenta el vicealcalde. Durant els pròxims mesos es finalitzaran les propostes de les places Simon Bolívar i Francesc Momblanch i "tornarem a convocar el veïnat a una trobada oberta per a comentar els dos projectes a fi de poder licitar la reforma dels dos espais verds el 2023", afegeix Sergi Campillo.

Dos jardins bessons amb dissenys complementaris

Les places de Francesc Momblanch i de Simon Bolívar són dos espais idèntics, el disseny dels quals ha quedat obsolet i poc ajustat a les necessitats del barri de la Malva-rosa. La vegetació i els usos dels dos jardins també es renovaran per tal de crear zones més obertes, verdes i accessibles als diversos tipus de públics.

Els dos equips de redacció dels projectes, com van explicar a la reunió celebrada a la seu de la Universitat Popular de la Malva-rosa entre l'Ajuntament i l'entitat veïnal, treballen amb la coordinació necessària a fi d'aconseguir que els equipaments de les dos es complementen i mantinguen l'harmonia.

S'hi ha proposat dos projectes molt diferents, un d'ells basat en traces rectes i l'altre amb un disseny més orgànic. Ambdós capten les principals preocupacions del veïnat: que les places siguen obertes al barri, no recintes tancats que no conviden a accedir-hi, i que siguen atractives per al seu ús amb bancs, jocs infantils per a diverses edats, respecte a l'arbrat existent afegint-ne de nou i renovació del substrat arbustiu.

Després de la primera reunió amb Amics de la Malva i la posterior anàlisi de les propostes, com també l'intercanvi d'idees, la proposta definitiva de redisseny s'exposarà al veïnat per tal d'ampliar el procés participatiu de la millora de tots dos jardins. Atenent els terminis administratius, les obres de les places podrien estar finalitzades abans del final de 2023, segons el Servei de Jardineria Sostenible de l'Ajuntament de València.

València, finalista al títol de Capital Verda Europea 2024

La millora dels jardins de Simon Bolívar i de Francesc Momblanch s'integra en l'estratègia de renaturalització i millora de la infraestructura verda de la ciutat de València, finalista al títol de Capital Verda Europea 2024. Aquest premi, dotat amb 600.000 euros, està promogut per la Comissió Europea des de 2010 per tal de reconéixer els projectes i el compromís per la sostenibilitat urbana, alineats en el Pacte Verd Europeu, l'Estratègia de Biodiversitat 2030 de la Unió Europea o els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. Aquest procés per a esdevenir Capital Verda Europea 2024 de València se suma a altres fites com ara la consecució de la Capitalitat Mundial del Disseny 2022, la Capitalitat Europea del Turisme Intel·ligent 2022, la Capitalitat de l'Alimentació Sostenible 2017 o ser una de les cent ciutats triades per la Unió Europea per ser climàticament neutra el 2030.

Destacats