València inicia el pla de revisió de l'arbrat monumental amb la poda de dos ficus

Guardar

 Revisió ficus
Revisió ficus

L'Ajuntament de València ha iniciat el pla de revisió de l'arbrat monumental previst en la nova contracta de jardineria sostenible. Les primeres actuacions s'han dut a terme al Ficus macrophylla del Jardí de les Alberedetes de Serrans i al Ficus elàstic ubicat a l'Albereda, a la Plaça de Galícia. El vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, explica: "Com vam anunciar, hem començat el procés de revisió de l'arbrat municipal de València amb la poda de l'exemplar de les Alberedetes, elegit pel Servei de Jardineria Sostenible per a iniciar aquesta inspecció del nostre patrimoni arbori històric".

"L'envergadura d'aquest ficus, ubicat davant les Torres de Serrans, així com la seua proximitat a la zona de vial, van recomanar la seua revisió, realitzada per la nova contracta de jardineria sostenible", argumenta Campillo, qui afegeix que l'àrea de Mobilitat Sostenible de l'Ajuntament de València ha autoritzat la intervenció, la qual implica afeccions en el trànsit.

Sergi Campillo també ha comentat que l'Organisme Autònom Municipal (OAM) de Parcs, Jardins i Biodiversitat Urbana, per la seua banda, està vigilant aquesta setmana l'exemplar monumental de Ficus macrophylla de la Gran via Ferran el Catòlic, i pròximament començarà la seua poda.
El Servei de Jardineria ha realitzat una revisió de l'estat general del ficus d'Alberedetes i ha dut a terme una poda integral de l'exemplar de vora 90 anys. L'última actuació d'aquestes característiques es va executar en juny de 2019 i, des d'aleshores, s'han fet intervencions de manteniment.

Ficus de creixement horitzontal sobre el vial

L'actuació prioritària, la qual conclourà demà, ha estat descarregar de pes la branca de desenvolupament horitzontal, la qual arribava fins al tercer carril del carrer del Comte de Trénor. En total, s'han tallat 1,20 metres, per tant, també s'ha elevat l'alçada de la branca, tot generant menys afecció al trànsit. També s'han refaldat els baixos, per a evitar interferències al carril bici i s'han despuntat les branques a fi d'eliminar pes de l'exemplar i garantir la seua vitalitat i capacitat de regeneració. En total, s'hi han eliminat al voltant de 3,5 tones de vegetació.

L'equip tècnic de jardineria de l'Ajuntament de València ha determinat que l'estat del ficus de les Alberedetes és correcte, després de l'estudi preliminar del fullatge, les branques i el tronc, els buits del qual no presenten una situació preocupant.

Per la seua banda, també s'ha revisat i podat el Ficus elàstic de la plaça de Galícia, de menors dimensions que les figueres australianes, però també de gran valor pels seus 56 anys de vida. L'estat general de l'arbre és molt bo, segons el Servei de Jardineria Sostenible, així com la seua vitalitat. Tanmateix, l'estructura arbòria és poc funcional perquè no disposa d'espai per al seu adient desenvolupament -molt pròxim a la Piscina de València- i en un entorn de jardineria menuda que dificulta la seua millora.

En aquest cas, també s'ha revisat amb cistella elevadora la copa i el tronc de l'arbre, les branques del qual no mostren risc de fractura. L'informe tècnic assenyala que el sòl pavimentat dificulta el desenvolupament del sistema radicular, tot i això, el vigor del ficus és destacable. S'han podat branques que afectaven les terrasses superiors i aquelles que sobrevolaven la calçada i generaven interferències amb el trànsit rodat de vehicles industrials.

La ciutat de València atresora un total de 485 arbres protegits, 321 d'ells monumentals o de protecció genèrica i 164 singulars o d'interés local. En els pròxims dies es continuarà amb la revisió de l'arbrat monumental de la ciutat.

València, finalista al títol de Capital Verda Europea 2024

El pla de revisió de l'arbrat monumental de València és fonamental en l'estratègia de renaturalització i millora de la infraestructura verda de la ciutat, finalista al títol de Capital Verda Europea 2024. Aquest premi, dotat amb 600.000 euros, està promogut per la Comissió Europea des de 2010 per tal de reconéixer els projectes i el compromís per l'ecologia urbana, alineats en el Pacte Verd Europeu, l'Estratègia de Biodiversitat 2030 de la Unió Europea o els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. Aquesta competició de València per a esdevenir Capital Verda Europea 2024 se suma a altres fites europees i mundials de la ciutat com ara la consecució de la Capitalitat Mundial del Disseny 2022, la Capitalitat Europea del Turisme Intel·ligent 2022, la Capitalitat Mundial de l'Alimentació Sostenible 2017 o ser una de les cent ciutats triades per la Unió Europea per ser climàticament neutra el 2030.

Arxivat a:

Destacats