València impulsa la sostenibilitat turística gràcies als fons europeus

S'invertiran 7,5 milions d'euros en un pla perquè el turisme continue sent un motor econòmic, de benestar per a la ciutadania i de protecció mediambiental

Guardar

Antonio Bernabé, Sandra Gómez i Emiliano García
Antonio Bernabé, Sandra Gómez i Emiliano García

València dona un nou impuls al turisme gràcies al Pla de Sostenibilitat Turística 2022-2024. Un full de ruta que compta amb una inversió de 7,5 milions d'euros dels fons europeus Next Generation i que busca fer de València una ciutat en la qual el turisme és i continue sent un motor econòmic, de benestar per a la ciutadania i de protecció mediambiental.

Aquest pla donarà continuïtat a l'Estratègia de Turisme iniciada en 2016, que ja es va demostrar pionera quant a la col·laboració publicoprivada, la participació de la societat en les decisions sobre turisme i la coordinació interadministrativa.

Un document estratègic que ha permés que València millore la rendibilitat, la segmentació, la internacionalització i la competitivitat de l'activitat turística en aquests anys, i assente les bases de la sostenibilitat i la digitalització.

Amb aquest nou pla s'aprofundirà en aquesta estratègia, que ha merescut el reconeixement de la Unió Europea com a Capital Europea del Turisme Intel·ligent en 2022.

Quatre eixos

El Pla de Sostenibilitat compta amb un pressupost global de 7,5 milions d'euros i es divideix en 4 eixos: transició verda i sostenible, millora de l'eficiència energètica, transició digital i competitivitat. El primer d'ells, amb un pressupost d'1.132.000€, inclou sis actuacions: "Observatori de Sostenibilitat Turística", "Reducció de la Petjada Hídrica del Turisme", "Posada en Valor Turístic de l'Ecosistema: Horta", "Gestió d'Espais Naturals: Pla de Millora d'Usos Turístics en PN Albufera", "Economia Circular en Turisme: Programa de Reducció de Plàstics" i "Productes Km0: Alimentació Sostenible en Turisme".

Pel que respecta a l'eix 2, en matèria d'eficiència energètica, s'estableixen 5 actuacions amb un pressupost d'1.500.000€. Així, s'estableixen mesures per a la descarbonització de l'activitat turística, tant des del punt de vista del càlcul de petjada de carboni com dels plans de reducció i compensació; la transformació d'esdeveniments i rodatges sostenibles i l'impuls de la mobilitat turística sostenible.

L'eix 3 impulsarà la transició digital, tant de l'entorn turístic públic com del privat. Així, amb un pressupost total de 3.194.000€, es destaquen 7 actuacions concretes com la "Plataforma Global de Gestió del Destí i Intel·ligència Turística", els "Sistema Global de Gestió i Venda a Clients", la "Digitalització de la Interpretació del Patrimoni Cultural", "Model d'Informació i interacció amb el turista, inbound màrqueting i atribució de conversió de clients", l'"APP avançada de relació amb el viatger", la "Reactivació de l'oferta de patrimoni cultural festiu: ciutat artista" i la "Digitalització de la Targeta València Tourist Card i creació de la Events Card".

Finalment, en matèria de competitivitat s'impulsaran les certificacions de sostenibilitat, un pla de comunicació i sensibilització de turistes i residents, l'acompanyament i la transformació digital del sector turístic, la reconceptualització de les oficines de turisme i el sistema de senyalització digital intel·ligent i accessible. Aquest últim eix compta amb un pressupost total d'1.674.000€.

Minimitzar l'impacte de l'activitat turística

Aquest pla s'ha presentat aquest matí en un desdejuni informatiu als mitjans en el qual ha participat Sandra Gómez, alcaldessa en funcions; Emiliano García, regidor de Turisme i Internacionalització de l'Ajuntament de València; Antonio Bernabé, director de Visit València; i Eduardo Nogués, director general d'Avanqua Oceanografic.

Gómez ha assegurat que "València es troba en condicions d'implementar un pla ambiciós i que permeta assumir responsabilitats quant a la minimització de l'impacte de l'activitat turística, tant a escala social com mediambiental. Un pla que, a més, acompanyarà a les empreses turístiques en el salt necessari en matèria d'accessibilitat, sostenibilitat i digitalització de serveis i processos".

Per part seua, el regidor de Turisme i Internacionalització de l'Ajuntament de València, Emiliano García, ha destacat l'"important treball que s'ha realitzat en aquests complicats anys, tant per part del sector empresarial com per part de les administracions públiques, i que ha permés, no sols consolidar el posicionament de València en els diferents mercats sinó a més assumir amb èxit importants esdeveniments nacionals i internacionals".

Destacats