València, a unes hores de conéixer si serà Capital Verda Europea 2024

Aquesta vesprada, a partir de les 18.00 hores, es coneixerà quina de les dues ciutats finalistes, València o Cagliari, aconsegueix la capitalitat verda europea

Guardar

Jardí del Túria de València
Jardí del Túria de València

Dia decisiu per a la ciutat de València. Aquesta vesprada, a partir de les 18.00 hores, es coneixerà si València o, per contra, la ciutat italiana Cagliari s'alça amb la capitalitat verda europea per a 2024. L'alcalde de València, Joan Ribó, avançava, aquesta setmana, que "tenim moltes possibilitats i moltíssima il·lusió. La sostenibilitat és un dels elements fonamentals del desenvolupament de València, que encaixa, a més, amb la nostra visió estratègica per a ser, cada vegada, més verda i amb una mobilitat més sostenible".

El passat mes de maig, València va ser declarada oficialment candidata als European Green Capital Award (EGCA), guardó amb el qual la Comissió Europea reconeix i premia els esforços de les ciutats europees per a millorar el medi ambient i, per tant, l'economia i la qualitat de vida a les ciutats. Les huit ciutats triades van ser València, Múrcia, Cagliari (Itàlia), Prato (Itàlia), Florència (Itàlia), Cracòvia (Polònia), Sofia (Bulgària) i Kosice (Eslovàquia).

Va ser el mes de juny quan la ciutat de València presentava la seua candidatura amb el suport de la pràctica totalitat de la Corporació Municipal i de la societat valenciana. Els pilars que van sustentar la candidatura van ser l'aposta pel Mediterrani com a bressol de cultures i societats vinculades a la terra, a la mar i als entorns naturals, però també amb una fauna i una flora particulars, que han sigut la base d'una alimentació sana i d'un estil de vida saludable.

Parque Central
Parc Central

Així mateix, les polítiques executades en els últims anys, com la recuperació de més de 100.000 m² per a ús de la ciutadania, juntament amb la creació de noves zones verdes, com el Parc Central o projectes de futur com la renaturalització del riu Túria defensen la candidatura de València com a Capital Verda Europea. De fet, com confirmava el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, en una entrevista a aquest diari, "un dels projectes que presentem a la capitalitat és precisament la creació d'una connexió directa a la mar que el riu Túria havia perdut pel desviament del riu i la construcció del pla sud".

Ser Capital Verds Europea 2024 seria per a València un abans i un després. "Aquest reconeixement implica consolidar totes les polítiques sostenibles de la ciutat. Significa que Europa reconeix tot el que hem fet durant els últims anys; que València serà la primera ciutat mediterrània que serà capital verda europea amb el prestigi que això significa. I que València, a ulls del món, serà un bon lloc per a viure perquè aposta per la sostenibilitat i això serà una atracció de talent a empreses i gent amb idees que vulguen establir-se en un lloc del món no sols per l'interés econòmic, sinó per la qualitat de vida".

I afig Campillo, "València pot convertir-se en una destinació d'inversions relacionades amb la sostenibilitat que generen ocupació de qualitat a la ciutat i significarà un prestigi per a la ciutat ser del selecte club de les capitals verdes a nivell de Copenhaguen, Grenoble o altres ciutats europees que són del centre i del nord d'Europa. A més, també significarà ser la segona ciutat espanyola després de Vitòria que és Capital Verda Europea i significarà que no es poden fer passos arrere en les polítiques mediambientals i estem molt orgullosos de poder presentar una candidatura transversal que ha tingut el consens de la major part dels grups de l'oposició i que significarà per a València un abans i un després".

Destacats