València homenatja a Peset Aleixandre quan es compleixen 81 anys del seu afusellament

El regidor Alejandro Ramon destaca que "només amb justícia, dignitat i memòria podrem construir una societat sana i una ferma democràcia"

Guardar

Homenatge en el Cementeri General de València a Juan Bautista Peset Aleixandre
Homenatge en el Cementeri General de València a Juan Bautista Peset Aleixandre

El Cementeri General ha acollit aquest matí un homenatge a Joan Baptista Peset Aleixandre en el 81 aniversari del seu afusellament a mans de les tropes franquistes al Terrer de Paterna. L'Ajuntament ha col·laborat en l'acte en record de l'intel·lectual valencià, organitzat per la Coordinadora d'Associacions per la Memòria Democràtica del País València. El regidor de Cementeris i Servicis Funeraris, Alejandro Ramon, ha destacat que "accions com aquesta no només miren al passat, estem també mirant al futur: perquè només amb justícia, dignitat i memòria, podrem construir una societat sana i una ferma democràcia".

Per commemorar aquesta efemèride, desenes de persones s'han reunit davant el nínxol del doctor Peset. A més de posar de relleu el treball de l'intel·lectual valencià com a metge, polític, acadèmic i rector de la Universitat de València entre 1932 i 1934, Alejandro Ramon ha ressaltat que "sobretot va ser un home bo, un defensor dels valors democràtics, un defensor de la llibertat i dels grans principis que establixen una societat justa".

L'edil ha indicat que "no volem oblidar, no podem oblidar, i per això, com Ajuntament, el 2019 vam finalitzar les obres de dignificació de les fosses on es van llançar els cossos dels represaliats pel franquisme, instal·lant els marcs blancs de marbre". El responsable municipal ha indicat que l'any passat es van col·locar frases i poesies en record de les víctimes del franquisme al cementeri, una d'elles proposada pel Grup per a la Recuperació de la Memòria Democràtica de la Comunitat Valenciana; altra suggerida per la Plataforma per la Memòria del País Valencià, i la tercera, a iniciativa del consistori.

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica també ha assistit a l'acte, que ha finalitzat amb una interpretació de la soprano Marta Estal i el violoncel·lista Samuel C. Ledesma. L'esdeveniment, promogut per la Coordinadora d'Associacions per la Memòria Histórica del País València, ha comptat amb el patrocini de la Generalitat i Memòria Democràtica, i la col·laboració de l'Ajuntament de València.

Destacats