València farà que l'horta valenciana siga un embornal de carboni

L'objectiu d'aquest nou projecte, presentat per la regidora Elisa Valía, serà compensar la petjada de carboni

Guardar

Elisa Valía en la presentació del projecte
Elisa Valía en la presentació del projecte

És un fet que l'horta de València és un dels "pulmons" i "tresors" principals per als ciutadans, ja que ens beneficia en diversos aspectes. És més, l'ONU va declarar en 2019 el regadiu històric de l'horta de València com a sistema important del patrimoni agrícola mundial.

Per això, la regidora del Cicle Integral de l'Aigua y presidenta de la EMSHI, Elisa Valía, ha presentat a l'Ajuntament de València un pla per a fer possible que els agricultors cobren per a compensar el diòxid de carboni amb el cultiu dels seus camps. La regidora ha estat acompanyada per Dionisio García, CEO de Global Òmnium; el president del Tribunal de les Aigües de la Vega de València, José Alfonso Soria; el secretari autonòmic d'Agricultura i Desenvolupament Rural i director de l'Agència Valenciana de Foment i Garantia Agrària, Roger Llanes; i Javier Mejía, director de Màrqueting i Desenvolupament de Negoci d'Aenor.

Aquest projecte és, tal com ha afirmat la regidora, un mètode pioner perquè l'horta sostenible valenciana es convertisca en embornal de carboni, és a dir, en un lloc que absorbisca el carboni de l'atmosfera i contribuïsca a reduir la quantitat de CO₂ de l'aire. Gràcies a aquesta iniciativa, es podrà comprovar i determinar quant de diòxid de carboni és capaç d'absorbir l'horta valenciana, la qual cosa també possibilitaria que en un futur que l'agricultura local poguera fixar drets d'emissió de CO₂ i beneficiar-se d'això.

L'objectiu és fer que els esforços econòmics de compensar la petjada de carboni revertisquen en l'economia local i aposten per projectes mediambientals de proximitat, singulars i identitaris.

"Les nombroses externalitats positives en matèria mediambiental de l'horta valenciana han de potenciar-se i aprofitar-se. Apostar per l'horta és reconéixer el seu valor i contribuir al fet que siga una activitat viable econòmicament en el present i en el futur", ha afegit Vàlua.

"Fa molt temps estem reivindicant que els agricultors som els que tenim la clau per a descontaminar i potenciar aquest projecte. Els agricultors són els vertaders ecologistes que protegeixen i promouen la nostra horta valenciana", ha assegurat José Alfonso Soria García, president del Tribunal de les Aigües de València.

Dionisio García ha recalcat que “amb EMIVASA tenim un fort compromís amb la ciutadania, però també amb el medi ambient. Amb aqueixa voluntat de ser neutres en carboni, estem fent molts esforços amb l'Ajuntament i la xicoteta espenta que ens queda per a ser neutres, volem que el benefici revertisca en el nostre entorn”.

Roger Llanes ha recordat que hui és el Dia Mundial de l'Agricultura i ha considerat que "poques coses estan més vinculades al medi ambient i a l'agricultora que l'aigua". Llanes també ha valorat "el pulmó verd que representa l'horta de València", ja que "compta amb un sistema de regadiu agrari molt singular en l'àmbit mundial". Per tant, "cal valorar aquest projecte i donar-li el suport que mereix: és un projecte encomiable i té molta raó de ser."

Javier Mejía, per part seua, ha explicat que "AENOR participa en aquest projecte per tres raons: perquè contribueix al propòsit d'AENOR de generar confiança entre organitzacions i persones; perquè el disseny i la concepció del projecte ajudaran a un sector crític, com és el de l'agricultura, en l'àmbit nacional i, particularment a la Comunitat Valenciana; i perquè estem convençuts que el rol d'AENOR pot contribuir a l'èxit del projecte."

Per a això, EMIVASA (Global Òmnium i l'Ajuntament de València) treballaran amb la Comunitat de Regants en aquest projecte per a mesurar com l'agricultura valenciana pot compensar la petjada de carboni que s'emet. El treball de camp demostrarà la validesa de la metodologia i aconseguirà la certificació d'AENOR. I, quan s'obtinga aquest certificat, el model podria entrar en els circuits internacionals de compensació de la petjada de carboni.

Arxivat a:

Destacats