València estudia la viabilitat d'instal·lar plaques fotovoltaiques en edificis municipals

Amb les actuals tarifes, l'estalvi energètic podria acostar-se als quatre-cents mil euros anuals, amb una reducció d'emissions de CO₂ de mil cent tones any

Guardar

Instal·lació de plaques solars
Instal·lació de plaques solars

Amb aquesta finalitat, el consistori ha dut a terme un estudi preliminar que valore la viabilitat d'instal·lar plaques fotovoltaiques que generen energia elèctrica en règim d'autoconsum en els locals i edificis municipals. L'objectiu és reduir els costos i les emissions de CO₂.

La regidora de l'àrea de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario, ha assenyalat que dels 525 locals estudiats s'han identificat 118 edificis amb viabilitat tècnica per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques. L'estudi es converteix així en una "eina fonamental per a elaborar un pla director d'inversions en energia fotovoltaica" en paraules de la regidora. Notario ha assenyalat que en l'actual situació de lluita contra el canvi climàtic "aconseguir que València siga climàticament neutra en 2030 és un repte ambiciós que ens interpel·la a les administracions, al teixit empresarial i a la ciutadania i per descomptat a les diferents regidories".

Donada la diversitat de tipus de local que alberguen les instal·lacions municipals, es feia necessària una auditoria per a identificar les cobertes que per la seua orientació, superfície disponible i una altra sèrie de circumstàncies, ofereixen un major potencial per a rendibilitzar aquestes plaques fotovoltaiques. Del total dels 525 edificis analitzats, l'estudi determina que en 118 resulten viables instal·lacions d'aquest tipus.

Si s'instal·laren plaques fotovoltaiques en aquests 118 edificis, s'obtindria una superfície bruta total de 72.834 m² amb una capacitat de producció total de 5.936 MW, la qual cosa es tradueix en 4.621 MWh/any d'autoconsum. L'estalvi en la factura energètica del consistori, tenint en compte les tarifes actuals, seria de 393.427 euros anuals. La reducció de les emissions de CO₂ seria de 1.116,13 tones en un any.

Amb les dades obtingudes es pot dissenyar un pla d'inversions atenent diversos criteris com per exemple, l'estalvi en la factura energètica, minimitzar els costos de la inversió o maximitzar la producció d'energia.

La regidora Lluïsa Notario ha recordat que divendres passat "València es va convertir en una de les dues ciutats finalistes per a ser Capital Verda Europea en 2024. Un pas més per a millorar el medi ambient i la qualitat de vida a la nostra ciutat amb el reforç de les polítiques vinculades amb la sostenibilitat".

Destacats