València es postula a ciutat més inclusiva de la Unió Europea

Guardar

Imatge del centre de la ciutat de València
Imatge del centre de la ciutat de València

La ciutat de València s'ha presentat al primer "Premi Capitals Europees de la Inclusió i la Diversitat", convocat per la Comissió Europea, perquè  "la inclusió, la igualtat i la diversitat són una prioritat absoluta per al govern de Joan Ribó", tal com ha anunciat la regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano.

"Que València presente candidatura a aquest premi és part dels esforços continus que estem fent per complir el compromís d'assolir una societat més justa i de convertir-nos en una ciutat més inclusiva. Sense dubte, els premis són una oportunitat per mostrar al món la feina que duem a terme per crear espais més diversos i inclusius per als ciutadans", ha destacat.

La regidora ha explicat que el govern municipal té un fort compromís per la inclusió social i el foment de la diversitat i, per això, les polítiques municipals segueixen les recomanacions del Pla Valencià d'Inclusió i Cohesió Social, així com l'Estratègia Valenciana per a la Igualtat de Tracte, la no-Discriminació i la Prevenció Dels Delictes d'odi, ambdós instruments del govern autonòmic valencià recentment aprovats.

A més, València està adherida a la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat i també forma part de la Xarxa de ciutats interculturals del Consell d'Europa. L'any 2015 es va fer la declaració institucional de València Ciutat Refugi. El 2018 es va signar la declaració institucional pel Dia de l'Eliminació de la Discriminació Racial. D'altra banda, València s'ha unit a la xarxa de ciutats lliures de trànsit de dones i menors amb fins sexuals: València ciutat lliure de tràfic.

D'altra banda, el consistori ha aprovat diferents plans estratègics per abordar l'enfocament de la diversitat de forma interseccional, com són el III Pla d'Inclusió Social 2021-2025 el Pla Marc d'Igualtat entre Dones i Homes 2021-2024 amb pressupost de el Pla Marc d'Immigració i Interculturalitat 2019-2022 i el Pla de Convivència Municipal contra la Discriminació i l'Odi 2021-2024.

Per la seua banda, la regidora d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Lucía Beamud, ha valorat "molt positivament" que "València puga ser reconeguda per tot el treball que estem duent a terme per ser una ciutat oberta, diversa, segura i on totes les formes d'estimar són benvingudes". A més, Lucía Beamud ha recordat que València serà l'organitzadora dels Gay Games el 2026 i que s'està fent un diagnòstic LGTBI a tota la ciutat, en el que han participat la xifra gens desdenyable de 700 persones, que posteriorment, ens permetrà establir un pla amb accions concretes per a trencar situacions de discriminació i avançar en la ciutat dels drets LGTBI".

A més, Beamud també ha explicat que "ja s'ha fet el primer Pla Contra la Discriminació i els Delictes d'Odi a la ciutat de València i està a punt d'obrir la nova Oficina Contra els Delictes d'Odi a Ciutat Vella. D'igual manera obrirem noves Oficines d'Igualtat als barris, que se sumaran a la del Marítim i a l'Espai Dones i Igualtat on està el servici municipal d'esta àrea.

La regidora de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Maite Ibáñez, ha declarat que "la ciutat és una mostra de l'enriquiment mutu que suposa comptar amb una societat diversa i intercultural". Treballem per consolidar a València com "una ciutat inclusiva, que fomenta la convivència intercultural i que lluita contra els estereotips negatius, els prejudicis i qualsevol classe de discriminació". En aquest sentit, Ibáñez ha remarcat la pertinença de València a la Xarxa de Ciutats Interculturals (RECI), on "enfortim l'intercanvi de coneixement i treball en xarxa entre diferents municipis i territoris que fomenten la diversitat, la integració, la igualtat i la cohesió social".

"València aposta per continuar sent una ciutat referent a Europa, en aquest cas pel seu treball en temes tan importants com la igualtat, els drets LGTBI o la inclusió de les persones amb alguna discapacitat. L'any 2022 és l'any de València i ens encantaria, també, poder ser reconeguts per aquests aspectes que consoliden el nostre treball per fer una ciutat de les persones", ha conclòs Isabel Lozano.

Destacats