València es posa al dia en l'atenció a la dependència

"Hui dia, totes les valoracions pendents han sigut tramitades íntegrament complint amb el Pla de Millora de la Dependència"

Guardar

Atenció a la dependència
Atenció a la dependència

En només un any, València s'ha posat al dia en l'atenció a la dependència. El novembre de 2020, l'Ajuntament posava en marxa el Pla de Millora de la Dependència amb dos objectius clars: acabar amb la llista d'espera, i posar al dia les revisions de grau, canvis o necessitats de nous recursos de les persones que ja formen part del sistema. I com ha assenyalat l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, durant el Debat de l'Estat de la Ciutat, "l'objectiu s'ha complit".

"Fa un any, el pla s'iniciava amb 6.503 valoracions pendents. Hui dia, totes les valoracions pendents han sigut tramitades íntegrament, i ja estem tramitant les noves sol·licituds que han arribat al llarg de 2021. D'aquesta manera – ha afegit Ribó – s'està complint l'objectiu de reduir la llista d'espera i de millora del seguiment de les persones que ja estan en el sistema".

I és que com ha destacat Ribó, "atendre les persones, especialment a aquelles que més ho necessiten, és el que aquest govern fa amb els diners de l'Ajuntament". En aquest sentit, l'alcalde ha aprofitat la intervenció per a detallar algunes de les ajudes que s'han posat en marxa en Serveis Socials, com les d'atenció domiciliària on s'ha ampliat i millorat el servei de Teleassistència, d'Ajuda a domicili i del programa 'Menjar a Domicili', "passant d'un pressupost global en 2015 de 7,4 milions d'euros, que arribava a 7.621 persones usuàries, a un pressupost en 2022 de 19,3 milions d'euros, que atendrà un total de 12.660 persones usuàries".

Un augment del 66%, que també es reflecteix en la qualitat de l'atenció, "passant d'una despesa mitjana per usuari de 965 euros en 2015, a una despesa mitjana de 1.526 euros en 2022, és a dir, un increment del 58%". Així, ha explicat Ribó, que ja s'estan licitant els nous contractes de 'Menjar a Domicili' i el Servei d'Ajuda a domicili – aquest últim podria estar adjudicat en un termini de tres mesos –.

Finalment, cal destacar l'evolució de les ajudes econòmiques d'emergència a les famílies. I és que si en 2019 es van tramitar 13.206 ajudes amb un pressupost de 5,6 milions; en 2020, el pressupost es va incrementar fins als 11,3 milions tramitant 20.154 ajudes. "I en el que portem de 2021, ja s'han tramitat 12.517 ajudes de les quals 9.328 estan abonades i 2.709 en tramitació".

Aquestes ajudes, que han sigut un recurs clau per a donar suport a les situacions de dificultat econòmica derivades de la COVID-19, es destinen a famílies vulnerables per a alimentació, productes de primera necessitat, pagament de rebuts de serveis bàsics, lloguer i necessitats oftalmològiques i odontològiques.

Destacats