València es converteix en referent de l'atenció a xiquetes i xiquets amb alteracions de desenvolupament

El barri de Russafa de València tindrà el primer centre públic d'atenció precoç de la província

Guardar

Xiquets jugant en un centre d'atenció precoç. Imatge de Galina Kovalenko per a GettyImages
Xiquets jugant en un centre d'atenció precoç. Imatge de Galina Kovalenko per a GettyImages

Donar una resposta com més prompte millor a les necessitats transitòries o permanents que presenten els xiquets i xiquetes amb trastorns en el seu desenvolupament o que tenen el risc de patir-los. Aquest és el principal objectiu dels centres d'atenció precoç (CAT), un espai d'estimulació per a xiquets i xiquetes de 0 a 6 anys clau per al futur dels nostres menors.

En aquest sentit, gràcies a la inversió realitzada per la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, la ciutat de València serà el primer municipi de la província que comptarà amb un centre públic d'aquestes característiques. Un centre que se situarà en el barri de Russafa i que comptarà amb un total de 70 places.

Aquest CAT disposarà d'una plantilla de 13 professionals multidisciplinaris, es convertirà "en el primer centre de referència de titularitat pública de la província, després de l'adquisició i posterior internalització a la xarxa pública de serveis socials del CAT de Vinaròs, a Castelló", afirma la vicepresidenta de la Generalitat i titular de l'àrea, Aitana Mas.

Una vegada concloguen les obres de rehabilitació de l'edifici, s'instal·larà el Centre de Recursos de Russafa de l'Institut Valencià de Serveis Socials (IVASS), incloses dins del Pla Convivint d'Infraestructures Socials, amb una inversió de 2,5 milions d'euros.

Visita de las autoridades al CAT de Ruzafa
Visita de les autoritats al CAT de Russafa

Visibilitzar a les persones amb diversitat funcional

La seua ubicació en un barri de València tan emblemàtic com és el de Russafa, assenyala Mas, contribuirà a "visibilitzar a les persones amb diversitat funcional, a més d'oferir-los la possibilitat de gaudir d'espais comunitaris culturals i socials amb la resta de la població".

I és que a més del CAT, l'edifici del Centre de Recursos de Russafa també albergarà el Servei d'Atenció a les Persones amb Mesures Judicials de Suport (SAPEMA), abans Servei de Tuteles, emmarcat dins del model impulsat per la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

D'aquesta manera, es pretén "garantir l'atenció integral i de qualitat a les més de 4.200 persones amb diversitat funcional subjectes a mesures judicials de suport per la Generalitat que existeixen en aquests moments", amb la creació d'una unitat tècnica especialitzada amb més de 50 professionals a la província de València, la qual cosa suposa un total de quasi 90 en tota la Comunitat Valenciana.

La creació d'aquesta unitat, assenyala la vicepresidenta, contribuirà al fet que aquestes persones disposen dels serveis de suport, protecció, defensa i salvaguarda que precisen, tant a escala personal com patrimonial, "garantint els drets, la pluralitat i el respecte a la diferència d'aquestes persones".

A aquests dos serveis s'uniran sales per a tallers de vida independent, dissenyades per a treballar l'adquisició i manteniment d'activitats de suport a la vida quotidiana en l'àmbit domèstic i en la comunitat de persones amb diversitat funcional intel·lectual o trastorn mental greu.

Arxivat a:

Destacats