València elabora una estratègia integral per a La Punta

Guardar

La Punta
La Punta

El Ple de l'Ajuntament ha aprovat aquest dijous l'elaboració d'una estratègia integral per a la Punta, que permeta tindre un diagnòstic participat de la situació en què es troba aquest poble de València. L'acord plenari ha obtingut el suport de 31 dels 33 regidors de la Corporació: els grups del Govern Municipal, Compromís i PSPV, així com els grups Popular i Ciutadans.

La decisió s'ha pres arran d'una iniciativa del grup municipal Ciutadans, que ha plantejat la necessitat d'escometre aquesta estratègia «de manera conjunta i urgent». El Govern municipal ha subratllat, «atesa la complexitat de la problemàtica particular de la Punta», la importància de «valorar per part del personal tècnic de la Regidoria de Participació i Acció Veïnal la priorització de l'elaboració d'una estratègia integral» per a la localitat. Tal com ha explicat la regidora de Pobles de València, Lucía Beamud, «els Pobles del Sud han patit molts anys d'abandó i menyspreu dels anteriors governs municipals, i pateixen una sèrie de problemes estructurals: la primera gran ferida va ser la V-30, i després, les nombroses infraestructures que han anat danyant el nostre territori, a poc a poc en un tracte cruel d'anys», ha afirmat.

Abans del debat han pres la paraula Vicente Romeu i Salvador Ramos, representants de l'Associació de Veïns La Unió de la Punta, els qui han denunciat les «manques, abandó i menyspreu» que pateix el veïnat, i han reclamat polítiques de mobilitat, promoció econòmica, seguretat ciutadana i vial, benestar social i neteja, entre altres, per a millorar substancialment la qualitat de vida dels veïns i veïnes de la Punta.

El portaveu del Grup Municipal Ciutadans, Fernando Giner, ha assenyalat el seu suport absolut a les reivindicacions del veïnat, i ha defensat la seua proposta amb una sèrie de fotografies amb les quals ha il·lustrat les deficiències de la localitat, i ha reclamat del govern una «postura enèrgica per a solucionar els problemes de la Punta». El regidor popular Carlos Mundina ha insistit en la «urgència» de les mesures a adoptar en una zona que, ha afirmat, «té una realitat molt diversa». L'edil ha assenyalat que les estratègies participatives han de basar-se en «la voluntat política de dur-les a terme, i que estiguen plasmades en previsions pressupostàries».

La regidora Beamud ha detallat les diferents actuacions escomeses en La Punta en els últims anys, i ha anunciat que el Govern Municipal impulsarà una mirada al sud», amb mesures com la presentació a les subvencions ARRU, «a les quals mai s'havien presentat els pobles», ha indicat. Per part seua, la regidora de Participació, Elisa Valía, ha avançat l'Estratègia de Participació que impulsarà el Govern municipal en la localitat, com ja s'ha efectuat en Benimaclet, Orriols o Morvedre. «Les manques de la Punta són de fa molts anys», ha recordat Valía, qui ha assenyalat que el Pla de Participació s'assentarà sobre l'Estratègia Urbana 2030, els plans Missions i la revisió PGOU, així com l'accés als fons previstos a la disposició dels ajuntaments, «que permetran donar impuls a molts barris i pobles».

LES MESURES PER A LA RECUPERACIÓ

El Ple Municipal ha aprovat també una proposta d'acord en la qual es detallen les pautes que preveu impulsar la Corporació per a la recuperació econòmica i social, i les reclamacions al Govern de l'Estat dirigides a consolidar aquestes polítiques de revitalització socioeconòmica de la ciutat. L'acord ha sigut aprovat com a alternativa a les propostes que havien plantejat en la sessió els grups polítics municipals Vox i Popular.

L'alcalde de València, Joan Ribó, i el regidor d'Hisenda, Borja Sanjuán, han detallat les directrius de l'acord, que s'estructura entorn de cinc línies d'acció: «en primer lloc, posar en marxa amb la major rapidesa possible les mesures d'ajuda als sectors econòmics valencians -pimes, autònoms, comerços, hostaleria, mercats, etcètera- contemplats en el Projecte de Pressupostos de 2021, emprant també recursos no finalistes als quals puga accedir a l'Ajuntament durant 2021 per a ajudar als esmentats sectors econòmics mentre dure la pandèmia de coronavirus». La segona mesura és «la realització d'un pla de xoc en Benestar Social amb la finalitat de disminuir les llistes d'espera i eliminar-les al més prompte possible, amb l'augment de recursos contemplats en el Projecte de Pressupostos de 2021 i amb recursos no finalistes als quals pot accedir l'Ajuntament durant 2021». Les següents propostes es dirigeixen al Govern de l'Estat: «continuar reivindicant un fons per a sufragar les pèrdues a les empreses municipals de transport ocasionades pel coronavirus; un fons extraordinari per a ajudar els ajuntaments a sufragar les despeses ocasionades per la pandèmia de covid 19; i sol·licitar ampliar el retard del pagament dels crèdits ICO amb la finalitat de facilitar la liquiditat de les empreses».

En el cas de Vox, les propostes plantejades inicialment, que ha defensat el regidor Vicente Montañez, eren únicament «exonerar la taxa d'ocupació de via pública per a taules i cadires per a l'exercici 2021, i també, i de manera immediata, la taxa de recollida de fem per als comerços degudament constituïts per als exercicis 2020 i 2021». Tal com ha explicat Montáñez, està proposada és «una esmena en part, als Pressupostos 2021 aprovats hui, i una moció de sentit comú», ha afirmat. L'alcalde, Joan Ribó, ha recordat que «no hi ha taxa de recollida de fem l'Ajuntament de València; sinó una taxa de tractament de residus que és competència de l'entitat supramunicipal EMTRE (que ha previst una reducció d'entre el 15% i el 20% a les activitats econòmiques afectades per la covid)».

Per part seua, el grup Popular havia presentat un ampli ventall de mesures tant fiscals com econòmiques, així com altres dirigides al Govern de l'Estat, que ha defensat la regidora Paula Llobet. Entre les propostes fiscals, el PP ha plantejat modificar les Ordenances Fiscals vigents, bonificar l'IBI (fins a un 50%) per a immobles destinats «a les activitats més castigades per la pandèmia», i retardar el seu cobrament a finals d'any; i bonificar també aquest impost (95%) a empreses que s'instal·len a la ciutat. Quant a les mesures socials plantejades pels populars, passen per l'increment de les ajudes directes als sectors productius i l'eliminació de les llistes d'espera d'atenció social. Finalment, la moció del grup Popular ha plantejat també dirigir-se al Govern d'Espanya per a «crear un Fons extraordinari dotat amb, almenys, 50,8 milions € del Fons estatal de 3.000 milions per als ajuntaments»; prologar els ERTO fins a la finalització de l'estat d'alarma; ampliar la manca de pagament dels crèdits ICO; i ajornar el pagament d'impostos fins a la fi de l'estat d'alarma, entre altres. Llobet ha assegurat que «València ha aprovat hui el Pressupost de la pobresa», i ha acusat el Govern municipal d'«estar fora de la realitat, i no haver sigut capaces de complir amb l'Acord de reconstrucció».

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha defensat la moció alternativa del Govern municipal, «que està profundament vinculada al projecte de Pressupostos que hem aprovat, així com al document signat de manera prèvia a la sessió plenària amb el grup Ciutadans. Ribó ha criticat les mesures proposades per Vox i PP perquè plantegen mesures contràries: «no es pot bufar i xarrupar alhora», ha assenyalat, «no es pot reclamar ajudes i, alhora, abaixar els impostos». El regidor d'Hisenda, Borja Sanjuán, ha confirmat aquesta argumentació, assenyalant que «és impossible que càpien tantes propostes si no creix el pressupost». Sanjuán ha conclòs demanant al grup popular «prudència i respecte». La proposta alternativa del Govern ha sigut aprovada amb el suport dels grups del Govern, mentre que Vox ha votat en contra, i PP i Ciutadans s'han abstingut.

Arxivat a:

Destacats