València detectarà casos de pigota dels micos en aigües residuals en 24 hores

Global Omnium crea un sistema de detecció basat en l'impulsat per a controlar el SARS-CoV-2

Guardar

Erupció pigota del mico
Erupció pigota del mico

La ciutat de València detectarà i monitorizará els casos de pigota dels micos gràcies al sistema de detecció en aigües residuals. Una iniciativa impulsada per Global Omnium, l'empresa especialitzada en el cicle integral de l'aigua, amb un sistema pioner basat en l'utilitzat en els dos últims anys per a la detecció de SARS-CoV-2.

La companyia valenciana ha iniciat ja el rastreig en la capital del Túria i en diferents capitals espanyoles. És en Golab, el laboratori de Global Omnium, on s'analitzen les mostres d'aigua ja que, per a poder ser detectat i quantificat, "cal equips amb una avançada tecnologia, así com a personal altament qualificat", han precisat en un comunicat.

Des de l'empresa asseguren que les aigües residuals constitueixen a dia de hui una "font essencial" per a conéixer "informació molt valuosa" sobre determinats aspectes relacionats amb la salut de la població de la qual provenen, ja que, dins del marc de l'Epidemiologia de les Aigües Residuals (WWBE en anglés), es pot monitorizar la circulació de determinats agents patògens o infecciosos (SARS-CoV-2, pigota dels micos, grip, malalties de transmissió sexual, o el virus de la polio, entre molts altres), así com de drogues d'abús, fàrmacs i compostos químics o biològics, metabòlits, i fins i tot la presència de gens de resistència a antibiòtics.

Laboratorio de Global Omnium
Laboratori de Global Omnium

Com es detecta la pigota dels micos?

El procediment per a la detecció del Monkeypox o pigota dels micos és "molt similar" al ja utilitzat per a detectar i cuatificar el SARS-CoV-2, ja que, a partir d'una mateixa mostra d'un litre d'aigua residual presa en condicions estèrils, es procedeix a la concentració i extracció del material genètic i, a partir d'aqueix extracte, es realitza la PCR específica per a aquest virus en paral·lel a la qual es duu a terme per a les determinacions de SARS-CoV-2.

D'aquesta forma, és possible monitorizar l'evolució de la quantitat de virus circulant en un territori i avaluar tendències, así com alertar a les Autoritats Sanitàries per a matèries de prevenció.

El virus de la pigota del mico és un altre dels molts agents patògens que s'excreten bé siga per femta, per orina, o per ambdues vies, la qual cosa permet detectar les seues restes genómicos en les aigües residuals.

Arxivat a:

Destacats