València comptarà amb un nou bulevard verd

Disposa d'una "elevada" inversió de 120.000 euros i renaturalizará una zona "molt afectada" pel trànsit

Guardar

Projecció de com quedarà el nou bulevard verd a València
Projecció de com quedarà el nou bulevard verd a València

València comptarà amb un nou bulevard verd. Concretament, en la gran via de Germanies (Ruzafa). L'Ajuntament de València ha aprovat hui la contractació per a executar les obres de l'enjardinament de la mitjana en aquest espai del barri de Ruzafa sobre la base d'un projecte sorgit d'un procés de participació ciutadana. Així, disposa d'un pressupost de 120.000 euros i permetrà la renaturalització d'una zona del barri de l'Eixample “molt afectada” pel trànsit, per la qual cosa es preveu que la intervenció reduïsca un 11% les emissions de contaminació acústica i crearà un espai verd de 675 metres quadrats.

Davant aquest nou bulevard verd a València, el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha subratllat “la rellevància d'aquesta licitació per a arborizar la mitjana de la gran via Germanies, perquè implica un “avanç en la renaturalització de la ciutat, en una zona molt afectada per la pol·lució acústica, a més, ha sigut una intervenció sol·licitada per la ciutadania mitjançant els pressupostos participatius. De fet, el soroll es reduirà entre un 11 i un 31%”. Es tracta d'una obra amb un pressupost “molt destacable, perquè ha implicat l'elaboració d'un projecte molt especial, que ha tingut molt en compte la integració del refugi antiaeri davant el carrer Castelló”, ha argumentat Campillo.

Un 30% menys de contaminació acústica

Les obres d'aquest nou bulevard verd a València, que tenen un termini de mes i mig, suposaran la supressió d'un dels carrils centrals de circulació per a crear una mitjana verda de 3,70 metres d'ample i 260 metres de longitud. D'aquesta manera, s'aconseguirà crear una nova àrea verda de 675 metres quadrats.

Quant als habitatges, la renaturalització de la mitjana de la gran via Germanies preveu disminuir en un 31% els nivells de soroll actuals, ja que la vegetació arbustiva i l'arbratge baixaran un 20% addicional la contaminació acústica. La mitjana no serà lineal, sinó serpentejant i asimètrica, a pesar que seguirà el traçat actual dels carrils.

Aquesta intervenció també atenuarà l'efecte barrera de la gran avinguda en el barri de Russafa, tenint en compte que, en l'actualitat, disposa de nou carrils de circulació, amb un ample total de 28 metres, voreres amples, d'onze metres a cadascun dels costats, però únicament un pas per a vianants al llarg dels 380 metres de longitud.

L'objectiu és afavorir la reintegració de les dues bandes del barri de Russafa i per a això aquesta obra proposa l'ampliació del pas de vianants existent i la creació d'un altre. A més, també es millorarà l'amplitud amb una nova disposició del mobiliari urbà.
Vegetació per a fer front al soroll

L'arbratge d'alineació en la gran via Germanies alternarà espècies de Pyrus calleryana i Zelcova serrulata, arbrat fletxa —d'estructura natural— i de fulla caduca, que absorbirà les emissions acústiques cap als pisos alts de l'entorn. En tota la superfície de la mitjana es plantaran tanques de Pyracantha, de dues varietats de floració (coccinea i angustifolia), que absorbiran les emissions de baix nivell del rodament procedents dels vehicles amb l'asfalt.

Una sèrie d'arbustos singulars de port mitjà, de cinc espècies diferents, s'alternaran en la resta de la mitjana de 675 metres quadrats, amb la doble missió de contribuir al filtratge sonor i contribuir al paisatge urbà. Paral·lelament a l'atenció a la promoció de la biodiversitat, s'ha previst la disposició dels pendents de la mitjana per a afavorir el desviament d'aigües cap a les zones de jardí.

 

Destacats