València comptarà amb espais climàtics neutres per a fer front a les onades de calor

Guardar

L'alcaldessa visita un refugi climàtic de València
L'alcaldessa visita un refugi climàtic de València

L'alcaldessa de València María José Catalá ha visitat este matí l'Observatori del Canvi Climàtic, que enguany forma part de la xarxa de refugis climàtics. Els quatre espais d'esta primera prova pilot estan en el Cabanyal, Aiora, Torrefiel i Parc de l'Oest i serviran per a fer front a les ones de calor.

Tal com ha subratllat l'alcaldessa, "l'Ajuntament de València té un protocol de prevenció per a moments d'altes temperatures i, per això hem habilitat diversos espais públics, com a prova pilot, perquè les persones, sobretot, les més vulnerables, puguen refugiar-se quan es produïsca una alerta per onada de calor".

Catalá ha recordat que el mes de maig passat, la Junta de Govern Local va aprovar una moció per a la posada en marxa una xarxa d'espais climàtics neutres que ajuden, especialment a la població més vulnerable, a fer front a episodis de temperatures extremes, tant a l'estiu com a l'hivern. Els primers refugis climàtics que obriran fora del seu horari habitual en el moment que es decrete una alerta per altes temperatures són l'Observatori del Canvi Climátic (C/ Doctor Lluch 60), l'Oficina d'Energia d'Aiora (C/ José María Haro Salvador 9 -11), i l'Oficina de l'Energia del Parc Oest (Xalet Parc de l'Oest, carrer d'Enguera), i a més, l'Oficina d'Energia de Torrefiel, dins del Mercat municipal, també s'obrirà en els moments d'obertura d'este espai.

Es tracta d'espais que compten amb refrigeració, així com zones lúdiques en les quals es pot descansar o llegir, mentre les xiquetes i xiquets poden realitzar activitats diverses.

Mapa de refugis climàtics

La moció aprovada per la Junta de Govern Local, impulsada pel regidor de Millora Climàtica, Carlos Mundina, i per la regidora de Servicis Socials, Marta Torrado, subratllava que "les altes temperatures causen morts, i les previsions apunten al fet que les onades de calor seran cada vegada més freqüents i prolongades en el temps". "La població més vulnerable és la que més patix les conseqüències, i des de l'ajuntament volem donar una resposta davant els efectes d'este fenomen", contínua el text aprovat.

L'alcaldessa ha destacat que este estiu "ja tenim en marxa els primers espais frescos a la disposició de la ciutadania, i estem treballant perquè València dispose en breu d'un mapa complet d'espais que cobrisquen tot el terme municipal". Per a això, ha afegit, "estem col·laborant amb les diferents delegacions municipals i entitats del sector públic local".

La Fundació València Clima i Energia, dependent de la delegació de Millora Climàtica, té ja molt avançat un inventari amb els equipaments disponibles, i un projecte que inclou un pla d'actuació de desenvolupament progressiu. El pla arranca este estiu en fase experimental amb esta posada en marxa dels primers espais frescos contra les onades de calor, i inclou també un pla de formació, sensibilització i capacitació del personal a càrrec d'estos equipaments.

D'altra banda, també està previst instal·lar 11 fonts d'aigua potable filtrada i refrigerada en instal·lacions municipals, per tal que la ciutadania puga acudir i refrigerar-se durant els episodis de forta calor. Les primeres se situaran als centres municipals de Servicis Socials de Benimaclet, Patraix i en Quatre Carreres, així com a les biblioteques municipals de Benicalap, la Rambleta i Benimaclet.

Destacats