València competirà per ser la ciutat més inclusiva d'Europa en els Premis de Capitals europees de la Inclusió i la Diversitat

El pròxim 28 d'abril es coneixerà el nom de la ciutat guanyadora d'aquest certamen

Guardar

Bandera del col·lectiu LGTBIQ+
Bandera del col·lectiu LGTBIQ+

La ciutat de València presentarà la seua candidatura als primers Premis de Capitals europees de la Inclusió i la Diversitat. En aquest certamen, organitzat per la Comissió Europea, València competirà amb altres ciutats europees per a convertir-se en la ciutat més inclusiva del continent.

Isabel Lozano, regidora de Serveis Socials del consistori ha remarcat que la inclusió, igualtat i diversitat són "una prioritat absoluta per al govern de l'alcalde Joan Ribó. "Els premis són una oportunitat per a mostrar en el món el treball que duem a terme per a crear espais més diversos i inclusius per als ciutadans", ha declarat la regidora.

Aquest premi, que ha sigut creat aquest mateix any 2022 per la Comissió Europea té com a fonament recompensar als pobles, ciutats i regions per la seua labor en l'impuls de la inclusió i l'eliminació de les conductes discriminatòries.

 

Lluita contra els delictes d'odi des del pla institucional

L'Ajuntament de València mostra el seu fort compromís per la inclusió social i el foment de la diversitat orientant les polítiques municipals entorn de les línies mestres del Pla Valencià d'Inclusió i Cohesió Social, aprovat per la Generalitat Valenciana en 2017. Així com l'Estratègia Valenciana per a la igualtat de tracte, la no-discriminació i la prevenció dels delictes d'odi.

Així, el consistori municipal ha aprovat un total de quatre plans estratègics d'actuació en diverses àrees com són la inclusió social, la igualtat entre homes i dones, i el foment de la interculturalitat i respecte a la immigració.

A més, València també forma part de la Xarxa de Ciutats Interculturals (RECI) en la qual, tal com la regidora de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Maite Ibáñez, "s'enforteix l'intercanvi de coneixement i treball en xarxa entre els territoris que fomenten la diversitat, integració, igualtat i cohesió social".

 

Ajuntament de València
Ajuntament de València

 

Aquests plans d'actuació es tradueixen en la implantació de polítiques inclusives que busquen eliminar els delictes d'odi en la societat valenciana i, per a això, són un instrument bàsic les oficines contra aquesta mena de delictes com la de Ciutat Vella. En aqueix sentit, l'Ajuntament ha anunciat la pròxima obertura de noves oficines d'igualtat que se situaran en els barris de la ciutat.

 

València ciutat respectuosa amb el col·lectiu LGTBI+

Des de Lambda, una associació que des de 1986 treballa en defensa dels drets del col·lectiu LGTBI+, el seu coordinador general Fran Fernández assegura que "València és un exemple d'inclusió i de respecte al col·lectiu".

Una mostra d'això, tal com afirma, és "el conveni que té l'Ajuntament amb Lambda per a tirar avant l'Orgull o les declaracions públiques que s'han fet des del consistori en favor dels drets LGTBI".

A més, Fernández recorda que la Comunitat Valenciana té les lleis LGTBI més avançades de tota Europa pel que la ciutat "té moltes possibilitats de guanyar aquest certamen".

És per això que el coordinador general de Lambda considera que guanyar el guardó afermarà el full de ruta que se segueix per a "lluitar pels drets humans, la inclusió i la igualtat en una societat". "Guanyar serà un missatge alt i clar per a les forces polítiques que ja estan treballant per la inclusió i també per a les que s'oposen", respon.

 

Seu dels Gay Games 2026

València va fer un pas més cap a la inclusió quan es va oficialitzar que la ciutat es convertiria en la seu dels Gay Games que se celebraran l'any 2026. La seua candidatura es va imposar a altres ciutats europees com Brighton i Munic i també fora del nostre continent com és el cas de Guadalajara a Mèxic.

Així, va haver-hi múltiples factors que van jugar a favor que València es convertira en ciutat acollidora d'aquesta competició com l'alta qualitat de les instal·lacions esportives, el clima mediterrani amb més de 300 dies de sol a l'any i també es va realçar l'accessibilitat i comunicacions que oferia la ciutat.

 

La regidora Pilar Bernabé en una reunió dels Gay Games
La regidora Pilar Bernabé en una reunió dels Gay Games

 

No obstant això, des de la federació es va traslladar que les possibilitats de desenvolupament personal que la ciutat ofereix a totes les persones, amb independència del seu sexe, origen ètnic, discapacitat o orientació sexual van ser crucials perquè València siga la pròxima seu dels Gay Games 2026.

Destacats