València col·labora en el disseny d'una eina europea per a previndre els riscos davant els temporals en el litoral

El vicealcalde Sergi Campillo destaca la rellevància de la investigació aplicada per a protegir la costa, la seguretat ciutadana i l'economia

Guardar

Reunió a l'Ajuntament de València per a previndre els riscos davant els temporals al litoral
Reunió a l'Ajuntament de València per a previndre els riscos davant els temporals al litoral

L'alcalde de València, Joan Ribó, el vicealcalde Sergi Campillo i els responsables del Servei Devesa-Albufera s'han reunit aquest matí amb l'equip d'investigació europeu ECFAS, amb participació de la Universitat Politècnica de València. L'objectiu de la trobada era conéixer els últims resultats d'aquesta iniciativa del programa Horitzó 2020 amb la finalitat de planificar noves fases de col·laboració en la creació d'aquest sistema d'alerta i anàlisi del risc d'inundacions costaneres, agreujat pels efectes del canvi climàtic.

L'Ajuntament de València col·labora en el disseny d'una eina europea per a previndre els riscos d'inundació en el litoral a causa dels temporals costaners. Per aquest motiu, el vicealcalde de València i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, juntament amb els responsables del Servei Devesa-Albufera, s'han reunit aquest matí amb l'equip del projecte europeu ECFAS, European Copernicus Coastal Flood Awareness System, en el consorci del qual està integrada la Universitat Politècnica de València (UPV).

Evitar l'erosió costanera

El vicealcalde Sergi Campillo ha destacat "el potencial d'aquest projecte d'investigació multidisciplinària perquè desenvolupa una eina per a previndre els riscos dels temporals i les seues possibles afeccions, un instrument que seria interessant per a ser homologat per les diverses administracions, a fi d'evitar l'erosió de les costes en l'àmbit europeu i també els impactes per inundació en les seues zones d'influència". El Servei Devesa-Albufera col·labora en aquest projecte a través del Grup d'Investigació de Cartografia GeoAmbiental i Teledetecció (CGAT) de la UPV, liderat pel catedràtic Josep E. Marró.

"València ja és un referent europeu en l'estudi i prevenció dels riscos causats pels temporals costaners, de la mà de la ciència aplicada i d'excel·lència de les universitats públiques valencianes. D'aquesta manera, reiterem el nostre compromís per la preservació de la biodiversitat i els espais naturals de la nostra ciutat, amb perspectiva autonòmica, estatal i europea, i també per a garantir la seguretat de les persones alhora que garantir les activitats econòmiques del nostre litoral", argumenta el regidor d'Ecologia Urbana.

L'Albufera, referència europea en preservació d'ecosistemes litorals

Per part seua, el catedràtic de la UPV Josep E. Marró ha subratllat "la rellevància de disposar de la costa de la ciutat de València com a referència europea, com a laboratori experimental, amb dades reals, per a dissenyar aquesta eina de prevenció dels riscos dels temporals a la costa, ja que la col·laboració amb els territoris litorals i tindre accés a sèries de dades a llarg termini és fonamental per a la qualitat de la investigació".

De fet, com ha ressaltat Campillo, "disposem d'un monitoratge continuat i de qualitat des del 1984" i aquest coneixement "també és molt útil per a defensar les costes baixes i vulnerables de tot el Mediterrani, on tenim ecosistemes emblemàtics, com per exemple les zones humides, les platges o els deltes", ha argumentat el vicealcalde.

La investigadora principal del projecte ECFAS, coordinat des de la Scuola Superiore Studi Pavia IUSS (Itàlia), la professora Clara Armaroli, estima que aquesta iniciativa "cobreix un buit important, ja que a escala europea, no es disposa d'una eina de prevenció dels efectes d'aquests episodis, cada vegada més freqüents i virulents". "Com comprovem amb el temporal Gloria, el gener de 2020, els temporals tenen una incidència directa en la seguretat ciutadana, la qualitat ambiental i l'adaptació al canvi climàtic", afig Marró.

 

 

Destacats