València cobrarà impostos als edificis lucratius de l'Església recolzant-se en la justícia europea

S'aplicarà als edificis que desenvolupen activitats econòmiques lucratives, com a universitats o clíniques

Guardar

ramon_vilar
ramon_vilar

L'Ajuntament de València començarà a cobrar enguany impostos a entitats religioses i fundacions, tant l'Impost de Béns Immobles (IBI), el d'Activitats Econòmiques (IAE), com el de Construccions Instal·lacions i Obres (ICIO). Amb aquesta mesura es veuran afectats els edificis que desenvolupen activitats econòmiques lucratives i que siguen propietat d'aquestes institucions, entre les quals es troba l'Església Catòlica.

Ho va anunciar ahir el regidor d'Hisenda de València, Ramón Vilar, en un desdejuni informatiu organitzat pel grup municipal del PSPV. Es tracta d'una de les propostes del paquet de mesures que va presentar la portaveu del grup, Sandra Gómez, per al que resta de legislatura fins a 2019.

Així doncs, Vilar recalamará no solament el pagament d'impostos d'enguany, sinó també amb efecte retroactiu fins als últims quatre anys, "perquè ho deuen". I ho farà sense que el Govern haja reformat la Llei de Mecenatge estatal. Precisament ahir l'edil socialista explicava a aquest diari que aquesta norma permet que es vulnere la lliure competència perquè hi ha entitats que s'amaguen darrere d'ella per a "eximir-se del pagament per al·legar alguna creença religiosa".

No obstant açò el regidor d'Hisenda va explicar que, encara que la Llei de Mecenatge no s'haja reformat, la mesura se sustentarà en dues sentències, una del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears i altra del Tribunal Europeu sobre el cobrament d'impostos per l'Ajuntament de Getafe a una ordre religiosa. Aquesta segona instava a Espanya a modificar les exempcions fiscals a l'Església Catòlica "quan realitza activitats econòmiques alienes a les estrictament religioses".

Ramón Vilar

La intenció de Vilar és exactament aqueixa i ha aclarit que no intentarà cobrar l'IBI a centres de culte o d'assistència social, sinó a altre tipus d'edificis amb ànim de lucre. Alguns exemples són hospitals depenents de l'Arquebisbat o universitats privades.

Hisenda obri la porta a les demandes dels Ajuntaments

A més de la reforma de la Llei de Mecenatge, altres canvis que va exigir Vilar ahir tenien a veure amb la "flexibilització total" de la Regla de despesa i el Sostre de despesa, i amb la major llibertat per a utilitzar els superàvits dels consistoris. Sobre aqueixos assumptes es va pronunciar ahir la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, qui va anunciar que engegarà un grup de treball juntament amb ajuntaments i comunitats per a millorar la forma de calcular la regla de despesa i per a permetre una major utilització dels romanents de tresoreria acumulats pels consistoris. Aquesta última la va qualificar com una "demanda lògica" que servirà per a "desenvolupar serveis públics" i es va comprometre a revisar-la.
Destacats