València celebra el II Fòrum de Lideratge Femení, per a connectar i visibilizar el treball de dones capdavanteres en diferents sectors

S'ha celebrat en el Palau de Congressos, on s'ha creat una xarxa de més de 200 lideresses, sota el lema 'Cada assoliment individual és un triomf col·lectiu'

Guardar

Participants en l'II Fòrum de Lideratge Femení de València
Participants en l'II Fòrum de Lideratge Femení de València

L'Ajuntament de València, a través de València Activa, ha organitzat el II Fòrum de Lideratge Femení, sota el lema 'Cada assoliment individual és un triomf col·lectiu', que s'ha celebrat al Palau de Congressos amb l'objectiu d'analitzar, referenciar, connectar i donar visibilitat al lideratge exercit per les dones. En la trobada ha participat el regidor de Desenvolupament Innovador dels Sectors Econòmics i Ocupació, Borja Sanjuán, junt amb la delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé; la presidenta d'EVAP i CEV València, Eva Blasco; i la directora de València Activa, Clara Martínez.

Tal com ha explicat Sanjuán, "el II Fòrum de Lideratge Femení naix per a donar visibilitat als referents del lideratge femení, dones que ocupen llocs de responsabilitat i que poden servir d'inspiració a altres dones, perquè volem valorar el talent i lideratge femenins i evidenciar que les dones no tenen límits". De fet, segons l'informe Women In Business 2022, de Grant Thornton, només el 36% dels llocs directius a Espanya estan ocupats per dones; i en el cas de la Comunitat Valenciana la xifra es redueix a 29. A més, segons un estudi global de l'Organització Internacional del Treball, OIT, s'ha comprovat que les empreses que inclouen dones en el seu quadre directiu tenen majors beneficis; concretament, tres de cada quatre empreses que han promogut la presència de dones en aquests càrrecs han registrat un augment dels seus beneficis del 5% al 20%. Segons aquest mateix estudi, les empreses ressalten que una major presència femenina ajuda, així mateix, a atraure i retenir professionals amb talent, i produeix millores en matèria de creativitat i innovació.

El regidor Borja Sanjuán ha explicat que "precisament, des de València Activa s'ha impulsat aquesta trobada per a abordar aquesta i altres qüestions, per a donar visibilitat a les dones referents que són inspiració, per a analitzar aquesta paradoxa, i contribuir a revertir aquestes xifres". "Dades com aquests ens mostren que hi ha moltes menys dones en llocs de lideratge que homes –ha denunciat el regidor- i, per això, és la nostra obligació com a responsables públics donar-li la volta a aquesta situació. Des de les Administracions hem d'impulsar el canvi i treballar per a tancar bretxes com les que genera el fenomen dels sostres de cristall", ha afegit.

Per la seua banda, la delegada del Govern, Pilar Bernabé, ha afirmat que "no hi ha en esta ciutat ni un sector en el qual no destaque el lideratge femení. Decidim que calia visibilitzar-ho posant en marxa projectes com #Lideresses, creant espais com Espai Lidera, o teixint xarxes en esdeveniments com aquest fòrum", ha recordat.

Tecnologia, esport, gastronomia, cultura...

A través de taules redones especialitzades, durant la sessió s'han tractat qüestions específiques relatives al lideratge exercit per les dones en camps com la investigació i la ciència, la gastronomia, l'esport, les indústries creatives i culturals, o casos transversals de lideratge exercit per dones en sectors més masculinitzats.

La primera taula ha abordat la situació del lideratge femení en la gastronomia, un espai amb la participació de Begoña Rodrigo, propietària i xef de la Saleta; Cuchita Lluch, empresària i expresidenta de l'Acadèmia Valenciana de Gastronomia; Raquel Cernicharo, propietària i xef de Karak; i Almudena Ortuño, periodista gastronòmica.

En la taula 'Liderar en femení en sectors masculinitzats' les i els assistents han pogut conéixer les experiències i inspirar-se amb professionals com Estefanía Navarrete, comissària i experta en atenció al maltractament; Angélica Gómez, presidenta de la mesa Dona i Enginyeria València; i Isabel Maestre, vicepresidenta d'Ellas vuelan alto.

El 'Lideratge femení en STEM' ha sigut abordat per professionals com Margarita Albors, presidenta de SocialNest; Elena Pinilla, Investigadora distingida en el Centre de Tecnologia Nanofotònica (UPV) i vicepresidenta de la Reial Societat Espanyola de Física; Ana María Vicedo Cabrera, líder del grup d'investigació, en canvi, Climàtic i Salut de la Universitat de Berna; i Paloma Mas, Events and Culture Manager en Plug and Play.

En l'espai 'Dona i Esport: Liderant sense límits', Anna Gómez Igual, excapitana del València Basket; Lola Riera Zuzuarregui, exolímpica d'Hoquei herba; Alba Gallart, jugadora de rugbi; i Ruth García García, defensa del Llevant UD; abordaran el lideratge femení en l'àmbit esportiu.

El lideratge femení en les Indústries Creatives i Culturals ha sigut l'objecte d'una altra de les taules d'aquest fòrum, en la qual han participat Inma Bermúdez, dissenyadora i premi nacional disseny 2022; Viriginia Lorente, arquitecta i il·lustradora; i Paloma Mora Iñesta, productora de cinema. La sessió ha conclòs amb la participació de Sandra Deltell, sòcia de PwC España i vicepresidenta d'EVAP, amb la seua ponència 'Nous lideratges per a nous temps'.

Arxivat a:

Destacats