València celebra els quatre anys de les Falles Patrimoni de la Humanitat

Guardar

museo museu faller fallero ninots indultats indultados historia fallas vlcextrafoto carles desfilis-2
museo museu faller fallero ninots indultats indultados historia fallas vlcextrafoto carles desfilis-2

La Junta Central Fallera (JCF) inicia aquest dilluns, 30 de novembre, els actes de commemoració del IV Aniversari de la declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

Per a celebrar aquest esdeveniment, l'organisme ha preparat una programació especial, adaptada a les circumstàncies sanitàries a causa de la pandèmia de la Covid-19, que inclou una sèrie d'activitats i accions, algunes d'elles de manera online mitjançant les xarxes socials de JCF, que s'allargaran fins al dia 13 de desembre. A més, dona a conéixer la imatge gràfica per a aquest esdeveniment, dissenyada per Reyes Pe i Ricardo Ruiz.

El disseny s'inspira en la construcció d'una falla, que és l'element central de la celebració, amb els materials primigenis de cadascun dels oficis que s'entrellacen en un equilibri col·lectiu màgic i quasi impossible: "la canya de la dolçaina que representa als músics, la pólvora als pirotècnics, la fusta als artistes fallers, el llautó als orfebres i l'espart i el fil als indumentaristes", explica la JCF.

Tots ells "se secunden i s'entrellacen entre si culminant en una flor fallera com a símbol de l'esperança". "Però el material es consumeix, és mortal i efímer. No obstant això, el cicle es repeteix gràcies a tota eixa força immaterial, que pel fet de no existir físicament, transcendeix més enllà, és immortal i es representa cosida en el cartell, perquè és el que roman quan el material desapareix cíclicament consumat pel foc".

Així, els dos cartells creats "es complementen entre si: a través del material es representa l'immaterial i a través del mortal es representa l'immortal".

"Perquè som el resultat d'un coneixement ancestral concret, d'una manera determinada d'entendre la vida, i només protegint-nos i cuidant-nos, el material podrà tornar a ressorgir de les cendres, rebent la primavera, i serà perquè el patrimoni immaterial i immortal haurà romàs. Sempre, any rere any", conclouen des de la JCF.

Destacats